Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Росія розмістить новітні гаубиці біля кордону з Фінляндією

11:43:01

Росія незабаром розгорне свої новітні гаубиці в Північному військовому окрузі, який межує з Фінляндією і Норвегією. Про це заявив глава Ростех Сергій Чемезов, пише Reuters  в середу, 27 грудня.   За його словами, випробування нових самохідно-артилерійських установок Коаліція-СВ завершені та вже почалося їх серійне виробництво. Перша пілотна партія буде поставлена вже до кінця поточного року.   "Думаю, вони там (у Північному військовому окрузі - ред.) з'являться найближчим часом, оскільки гаубиці цього класу потрібні для забезпечення переваги перед західними зразками артилерії по дальності стрільби", - сказав Чемезов.   Російські гаубиці Коаліція-СВ мають дальність стрільби до 70 кілометрів, оснащені сучасною гарматою 2а88 калібру 152 мм зі скорострільністю понад 10 пострілів у хвилину, а також сучасною системою автоматизації процесів стрільби. Нагадаємо, 18 грудня США і Фінляндія підписали угоду, яка посилюватиме взаємодію двох країн у сфері оборони . Прикордонна служба Євросоюзу Frontex відправила своїх працівників для посилення кордону Фінляндії з Росією .

Сирський розповів про наступ росіян на сході

11:14:11

Російські загарбники не покидають спроб прорвати оборону українських військ на сході країни. Ворог тисне на чотирьох напрямках. Про це повідомив командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський в Telegram в середу, 27 грудня.   За його словами, ситуація на сході України залишається складною. На Куп'янському напрямку противник намагається за будь-яку ціну захопити Синьківку та створити умови для блокування Куп’янська. Після втрат окупанти перегруповуються та переміщують підрозділи з інших напрямків. Загальна кількість особового складу штурмових ворожих підрозділів складає понад 2000. Росіяни відновили інтенсивні наступальні дії на Лиманському напрямку , вони прагнуть витіснити ЗСУ з району Серебрянського лісництва та розширити Торський виступ. Також окупанти хочуть захопити Терни та вийти до річки Чорний Жеребець.   На Сіверському напрямку  російські загарбники намагаються розвинути наступ в районах Спірного та Білогорівки. РФ готує штурмові підрозділи з десантників для наступу на напрямку Соледару і Сіверська.   На Бахмутському напрямку тривають інтенсивні бої. Ворог намагається захопити Богданівку, відновити втрачене положення в районах Кліщіївки, Курдюмівки та Андріївки. Тут діють штурмові групи "добровольчого корпусу", які перемістили з південного напрямку. Також росіяни кинули в атаки морську піхоту Каспійської флотилії.   За словами Сирського, на сході окупанти почали більше застосовувати бронетехніку, дрони-камікадзе та збільшили артилерійські обстріли.   "На всіх напрямках наступу ворога наші командири всіх рівнів вживають необхідні заходи щодо посилення оборони та не допущення просування ворога", - зазначив генерал.   Попри складну ситуацію, ЗСУ завдають ворогу втрат. Так, лише за останній тиждень на східному напрямку окупанти втратили понад 3000 особового складу, із них вбитими - більше тисячі осіб. Знищено та пошкоджено 361 одиниця ворожої техніки. З них 43 танки, 83 бойових броньованих машини, 69 артилерійських систем. Нагадаємо, раніше командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський розповів, що росіяни копіюють дії українських військових, застосовуючи на полі бою найуспішніші з них . Напередодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що  українські військові частково відійшли із Мар'їнки Донецької області. На сьогодні ЗСУ ще перебувають у північній частині міста, але основна лінія оборони проходить на околицях населеного пункту.

Данілов прокоментував ситуацію з допомогою від США

10:56:33

Керівництво України впевнене, що у січні США все ж схвалять новий пакет допомоги для нашої держави. Проте якщо цього не станеться, то влада має план "Б" - збільшення виробництва власної зброї та співпраця з партнерськими військовими відомствами. Про це в інтерв'ю Голос Америки заявив секретар Ради безпеки та оборони України Олексій Данілов.   Він наголосив, що він більш ніж впевнений, що Україна отримає від США пакет необхідної військової допомоги. За його словами, це про "відповідальність, розуміння та багато процесів, які відбуваються у світі".  Данілов наголосив, що такі затяжні процеси в США "якраз і є демократією, адже є певні норми та правила, які потрібно виконувати".     Журналісти також запитали секретаря РНБО про план "Б" у випадку, коли Україна все ж не отримає пакет допомоги від США. За його словами, це збільшення виробництва власної зброї - кулі, снаряди, дрони та спільні проєкти з партнерами.   "Що стосується роботи нашого оборонно-промислового комплексу як державного, так приватного, з самого початку війни цей комплекс розпочав працювати на обороноздатність нашої країни. У нас є здобутки, ми не пасемо задніх. Ті засоби ураження, які ми виробляємо, дивують світ", - зазначив Данілов.    Окрім того, він наголосив, що процес створення спільних оборонних підприємств разом з партнерами не стоїть на місці.   "Що стосується створення спільних підприємств, цей процес не стоїть на місці. Навіть зараз, коли ми з вами спілкуємося, в тих чи інших країнах світу відбуваються процеси виробництва зброї спільно з нашими партнерами. І така країна не одна. Їх вже декілька, де відбувається спільне виробництво тих компонентів та речей, які конче необхідні на фронті для перемоги", - заявив секретар РНБО. Нагадаємо, республіканці у Сенаті США не змогли досягнути угоди з Білим домом щодо змін у міграційному законодавстві, до яких прив’язаний пакет допомоги Україні. Укладання угоди відклали до січня . Президент Володимир Зеленський висловив впевненість, що Україна отримає необхідну підтримку від Америки . "Я впевнений, що США нас не зрадять і те, про що ми домовилися в США буде виконано в повному обсязі", - сказав глава держави.

Генштаб: За час війни РФ вчинила 465 хімічних атак

10:35:36

Сили оборони зафіксували 465 фактів застосування Росією боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами, з них лише за грудень 2023 року - 81 випадок. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в Facebook в середу, 27 грудня.   Зазначається, що динаміка застосування зростає. Так, всього за один день 19 грудня Росія здійснила вісім атак із використанням хімічних речовин.   Найчастіше окупанти використовують гранати, такі як К-51, РГР та ручна газова граната Дрофа-ПМ, які скидає з БпЛА. Проте застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії. А також здійснюються артилерійські обстріли із вмістом хімічно небезпечних речовин.   14 грудня було виявлено застосування нового типу спеціальних газових гранат РГ-ВО з вмістом невідомої хімічної речовини, зазначив Генштаб.   28 випадків застосування небезпечних хімічних речовин було задокументовано і направлено для проведення слідчих дій у рамках кримінального провадження групами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки зі складу військових частин командування Сил підтримки ЗСУ спільно зі Службою безпеки України.

Прокуратура Німеччини встановила росіян, причетних до обстрілів Гостомеля

10:23:06

Німеччина встановила російських військових, які причетні до обстрілів Гостомеля Київської області. Це перша справа про воєнні злочини в Україні, яку веде Німеччина. Про це повідомляє Spiegel в середу, 27 грудня.   Міністр юстиції ФРН Марко Бушманн зазначив, що підозрюваних у стрільбі та відповідальних офіцерів уже ідентифіковано. Справу про воєнні злочини, скоєні в Україні, розпочали у Німеччині у середині липня. Вона стосується обстрілів Гостомеля росіянами у березні 2022 року. Тоді постраждали цивільні, зокрема, з німецьким громадянством.   "Якщо ми спіймаємо винних, ми висунемо звинувачення. І якщо Україна чи інша країна, з якою ми співпрацюємо, спіймає цих людей, то ми надамо докази, щоб звинувачення могли бути успішно пред'явлені", - сказав Бушманн.   Федеральна прокуратура ініціювала так зване структурне розслідування. Його мета полягає в тому, щоб спочатку отримати докази без конкретних підозрюваних, наприклад, шляхом опитування свідків, які шукали притулку в Німеччині.   Подібний підхід було використано щодо воєнних злочинів у Сирії, де наразі було винесено кілька вироків. Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення чотирьом російським солдатам за воєнні злочини проти американця , який жив в Україні під час повномасштабного вторгнення Росії. Ця справа - перший випадок, коли уряд США застосував закон, спрямований на переслідування тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян за кордоном.  Українські правоохоронці вже ідентифікували понад 400 підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів . Справи щодо 300 осіб слухаються у судах, і вже засуджено 70 російських воєнних злочинців.

Сі Цзіньпін назвав "возз'єднання" Китаю з Тайванем "неминучим"

09:59:31

Глава КНР Сі Цзіньпін заявив про неминуче "возз’єднання" Тайваню з материковим Китаєм і пообіцяв рішуче протидіяти будь-яким спробам "відділення" Тайваню від Китаю. Про це він сказав під час виступу на симпозіум з нагоди 130-ї річниці від дня народження засновника КНР Мао Цзедуна, передає Xinhua.   "Реалізація повного возз’єднання Китаю є неминучою тенденцією. Це найбільший національний інтерес і те, чого хочуть люди", - заявив Сі Цзіньпін.   Лідер КНР зауважив про необхідність більш сумлінно впроваджувати політику правлячої в Китаї Компартії стосовно розв'язання питання Тайваню та підтримки принципу одного Китаю і Консенсусу 1992 року (коли Китай та Тайвань визнали єдність Китаю - ред.).   Крім того, Сі Цзіньпін підкреслив необхідність розвивати взаємодію з Тайванем в усіх сферах та закликав сприяти мирному розвитку відносин між материком і островом.   Водночас він вчергове застеріг від спроб проголошення незалежності Тайваню. "Ми рішуче перешкоджатимемо будь-кому домагатись відділення Тайваню від Китаю", - наголосив Сі Цзіньпін. Нагадаємо, раніше Сі Цзіньпін заявляв, що  КНР найближчими роками не нападе на Тайвань . Офіційний Пекін заявляв, що готовий створити широкі можливості для мирного возз’єднання з Тайванем, але не допустить спрямованої на незалежність острова "сепаратистської" діяльності .  

Росіяни копіюють дії ЗСУ - Тарнавський

09:44:06

  Російські загарбники копіюють дії українських військових, застосовуючи на полі бою найуспішніші з них. Про це в інтерв'ю українській службі BBC заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський.   "Зараз можна казати, що російська армія дуже багато запозичує у нас. Швидко навчається і, напевно, адаптується, копіює ті дії, які у нас найбільш ефективні", - сказав він, відповідаючи на запитання, як за період війни змінилася поведінка окупантів.   За словами Тарнавського, росіяни беруть собі на озброєння навіть тактичні дії українських Сил оборони - під час тих самих штурмових дій в окопах, при наближенні до окопів.   Наприклад, російські війська дуже схоже почали проводити атаки групами - відділення, взвод за підтримки двох, максимум чотирьох бронемашин.   Тарнавський також додав, що загалом окупанти продовжують на Таврійському напрямку тактику "м'ясних штурмів", нарощують застосування дронів-камікадзе та використовують наземні роботизовані платформи.   "Останнє використовується в основному для підвезення боєприпасів на позиції. Російські окупанти експериментують - встановлюють на них протитанкові кулемети. І дуже вони гарно вчаться, в тому числі на наших позитивних діях. Що нас, з одного боку, радує, а з іншого - може, і ні", - пояснив він. Нагадаємо,  на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога , який не полишає спроб оточити Авдіївку. ЗСУ стійко тримають оборону, завдаючи росіянам значних втрат. Минулої доби ЗСУ ліквідували 790 російських окупантів . Загальні втрати військ РФ в Україні від початку широкомасштабного вторгнення сягнули близько 355 750 військових.