Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Залужний розповів, що може зупинити Росію

17:11:25

  Російську агресію може спинити лише постійне збільшення втрат їхньої армії. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний на брифінгу у вівторок, 26 грудня.   "На сьогодні важко спрогнозувати, скільки ще необхідно завдати втрат для того, щоб це все (війна проти України - ред.) припинилось. Я вважаю, що необхідно це робити постійно рівно до того моменту, коли війна не закінчиться, поки противник не відмовиться від ведення бойових дій проти нашої країни", - сказав він.   Залужний підкреслив, що втрати, які понесли російські загарбники у війні, спинили б будь-яку країну, але не РФ.   "Що там твориться на лінії зіткнення - гори тіл, навіть ніхто не намагається їх забрати. Їх з′являється з кожним днем там все більше і більше. На жаль таке ставлення Російської Федерації до власних людей", - зазначив головнокомандувач ЗСУ. Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення в Україну загальні бойові втрати особового складу російських військ становлять орієнтовно 354 960 осіб убитими. Минулої доби ЗСУ ліквідували 1010 окупантів . За словами президента України Володимира Зеленського, основним джерелом поповнення втрат РФ на полі бою стали російські ув’язнені .

Генштаб погодився на демобілізацію військових через 36 місяців

16:58:00

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що разом із Міністерством оборони погоджено, щоб новий законопроєкт про мобілізацію передбачав службу у війську протягом 36 місяців після призову. Про це він сказав на пресконференції у вівторок, 26 грудня.   "Мені хотілося б, щоб люди, які йдуть до війська, чітко розуміли, скільки їм необхідно воювати. Разом з Міністерством оборони ми погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти: перше - що не буде загострення на фронті; друге - що цих людей через 36 місяців буде ким замінити", - сказав головнокомандувач ЗСУ. При цьому Залужний зазначив, що 36 місяців - цифра "не зовсім реальна у тих умовах, у яких ми перебуваємо".   "Але нам залишається сподіватися на те, що інтенсивність бойових дій не збільшиться і ми зможемо замінити цих людей через 36 місяців", - додав він.   Головнокомандувач ЗСУ також зауважив, що Кабінет міністрів, який реалізує відповідний закон, розуміє, які в країні є можливості. Нагадаємо, до  Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей. Залужний заявив, що військове командування формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих не подавало . Залужний підтримав виключення терміну "обмежено придатний"  із законопроєкту про мобілізацію. На його думку, на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний - визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності.

Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

16:22:17

Разом із реєстрацією законопроєкту №10378, який передбачає посилення мобілізації, Кабінет міністрів подав у Верховну Раду проєкт закону №10379. Документ передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Якщо народні депутати підтримають ініціативу уряду, в Україні зростуть штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону.   Зокрема, Кабмін пропонує встановити штраф за порушення призовниками, військовозобов’язаними й резервістами правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 8 500 до 17 000 гривень ). Чинна норма КУпАП передбачає покарання від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 гривень). Також законопроєкт пропонує суворіше покарання для працедавців , які не забезпечують персональний військовий облік своїх працівників. Зміни до статті 210-1 КУпАП передбачають штраф за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу , мобілізаційну підготовку та мобілізацію , здійснене в умовах особливого стану від 9 000 до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 153 000 - 204 000 гривень ).   Окрім того, уряд пропонує збільшити термін давності за цими статтями до трьох років з дня вчинення або виявлення правопорушення. Термін давності для більшості адміністративних правопорушень в Україні складає три місяці. Що стосується посилення кримінальної відповідальності, то за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду ) в особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років . Раніше норма про покарання саме за відмову від проходження медогляду була відсутня. Серед іншого - законопроєкт пропонує запровадити можливість затримувати в особливий період людей , які порушили:  

Придатність до служби вирішує ВЛК, а не інвалідність - Залужний

16:05:02

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав виключення терміну "обмежено придатний" із законопроєкту про мобілізацію. Про це він заявив в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня.   Залужний наголосив, що на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний - визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності. "Я вважаю, що сьогодні оперування ступенем інвалідності, 2 групи, 3 групи, воно зараз не є, скажемо так, актуальним. Чому? Тому що вирішує придатність до військової служби не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, або непридатна", - сказав він.   У законопроєкті, на переконання головнокомандувача ЗСУ, треба залишити два поняття: придатний до військової служби або непридатний. Поняття "обмежено придатний" потрібно виключити.   "Ми з повагою ставимось до людей, які перебувають у цивільному середовищі, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК", - пояснив Залужний.   Він також наголосив, що питання відстрочок від мобілізації й кого буде призивати держава - не компетенція головнокомандувача ЗСУ.   "Мені головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Хто яку матиме відстрочку або хто яку відстрочку не буде мати, кого буде держава призивати - сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція", - сказав Залужний.   За його словами, для цього є центральні органи виконавчої влади, котрі визначають, кого призивати. "Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси й мені потрібна зброя, щоб продовжити ведення бойових дій", - резюмував Залужний.  Нагадаємо,  до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . Він має на меті  зміни у процедурі мобілізації , військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових. За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція  додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей . Залужний прокоментував дані про мобілізацію 400-500 тисяч українців, заявивши, що " військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри ".

Глухий кут чи атака РФ? Прогноз війни на 2024 рік

15:17:23

  У 2024 рік Україна та Росія входять у стані позиційної війни. Тобто такої війни, коли лінія фронту не зазнає значних змін за будь-якої інтенсивності боїв. Однак це може дуже швидко змінитися.   Надія на виснаження   Позиційна війна за своїми цілями може називатися війною виснаження. На відміну від маневреної чи блискавичної війни цілями в ній стають не розгром армії противника, зайняті міста чи території, вихід на якісь стратегічно важливі позиції, а зниження боєздатності армії противника та обороноздатності його держави в цілому, здатності його народу та армії до опору.   При цьому позиційний конфлікт не може сам по собі закінчитися перемогою — він або призводить до ситуації, коли виснажена країна погоджується на поступки, або створює умови для переходу війни до більш активної, маневреної.   У Кремлі переконані, що військовий, економічний та демографічний потенціал у Росії вищий, ніж у України. Крім того, російське керівництво впевнене, що іноземна допомога Україні незабаром, ймовірно, припиниться, що Захід втомиться від цієї війни швидше за Росію.   Тому аналітики Інституту вивчення війни (ISW) і нагадують, що провал російських операцій в Україні, спрямованих на досягнення максималістських цілей Володимира Путіна, не є даною і лише продовження західної підтримки України може гарантувати, що експансіоністські устремління Путіна залишаться недосяжними.   Тупик чи не глухий кут?   ISW оцінює, що колапс західної допомоги, ймовірно, врешті-решт призведе до краху спроможності України стримувати російську армію і що поточна позиційна війна в Україні не є стабільною ситуацією безвиході. На думку аналітиків, поточний нестабільний баланс [на фронті] може швидко схилитися у будь-який бік — у тому числі й у результаті рішень, ухвалених на Заході. Тому тривала допомога у сфері безпеки Заходу, яка дозволяє українським силам відображати поточні та майбутні наступальні зусилля Росії та звільняти більше української території, є єдиним курсом дій на даний момент, який забезпечуватиме постійну нездатність Росії досягти максималістських цілей Путіна в Україні.   Наступатимуть   Аналітики нагадують, що російські війська розпочали локалізовані наступальні операції вздовж усієї східної ділянки фронту в Україні в період найскладнішої погоди осінньо-зимового сезону, намагаючись перехопити і утримати ініціативу і не чекаючи сильних морозів. В ISW прогнозують, що окупанти, ймовірно, намагатимуться підтримувати або посилювати ці наступальні операції незалежно від погодних умов цієї зими, як російські війська робили це взимку 2022-2023 років.    

Залужний пояснив мобілізацію 500 тисяч українців

15:08:31

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня, прокоментував плани щодо мобілізації 500 тисяч осіб до лав української армії.   За його словами, військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифри. "Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави і відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабінет міністрів чи Верховну Раду ми такого не здійснюємо", - сказав він. Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені, зазначив Залужний.   "Ми цю цифру (400-500 тисяч мобілізованих - ред.) сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею", - пояснив головнокомандувач ЗСУ. Нагадаємо,  до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . Він має на меті  зміни у процедурі мобілізації , військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових. За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція  додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей .

Залужний пояснив мобілізацію 500 тисяч українців

15:08:31

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня, прокоментував плани щодо мобілізації 500 тисяч осіб до лав української армії.   За його словами, військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифри. "Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави і відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабінет міністрів чи Верховну Раду ми такого не здійснюємо", - сказав він. Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені, зазначив Залужний.   "Ми цю цифру (400-500 тисяч мобілізованих - ред.) сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею", - пояснив головнокомандувач ЗСУ. Нагадаємо,  до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . Він має на меті  зміни у процедурі мобілізації , військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових. За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція  додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей .