Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Генштаб погодився на демобілізацію військових через 36 місяців

16:58:00

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що разом із Міністерством оборони погоджено, щоб новий законопроєкт про мобілізацію передбачав службу у війську протягом 36 місяців після призову. Про це він сказав на пресконференції у вівторок, 26 грудня.   "Мені хотілося б, щоб люди, які йдуть до війська, чітко розуміли, скільки їм необхідно воювати. Разом з Міністерством оборони ми погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти: перше - що не буде загострення на фронті; друге - що цих людей через 36 місяців буде ким замінити", - сказав головнокомандувач ЗСУ. При цьому Залужний зазначив, що 36 місяців - цифра "не зовсім реальна у тих умовах, у яких ми перебуваємо".   "Але нам залишається сподіватися на те, що інтенсивність бойових дій не збільшиться і ми зможемо замінити цих людей через 36 місяців", - додав він.   Головнокомандувач ЗСУ також зауважив, що Кабінет міністрів, який реалізує відповідний закон, розуміє, які в країні є можливості. Нагадаємо, до  Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей. Залужний заявив, що військове командування формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих не подавало . Залужний підтримав виключення терміну "обмежено придатний"  із законопроєкту про мобілізацію. На його думку, на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний - визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності.

Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

16:22:17

Разом із реєстрацією законопроєкту №10378, який передбачає посилення мобілізації, Кабінет міністрів подав у Верховну Раду проєкт закону №10379. Документ передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Якщо народні депутати підтримають ініціативу уряду, в Україні зростуть штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону.   Зокрема, Кабмін пропонує встановити штраф за порушення призовниками, військовозобов’язаними й резервістами правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 8 500 до 17 000 гривень ). Чинна норма КУпАП передбачає покарання від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 гривень). Також законопроєкт пропонує суворіше покарання для працедавців , які не забезпечують персональний військовий облік своїх працівників. Зміни до статті 210-1 КУпАП передбачають штраф за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу , мобілізаційну підготовку та мобілізацію , здійснене в умовах особливого стану від 9 000 до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 153 000 - 204 000 гривень ).   Окрім того, уряд пропонує збільшити термін давності за цими статтями до трьох років з дня вчинення або виявлення правопорушення. Термін давності для більшості адміністративних правопорушень в Україні складає три місяці. Що стосується посилення кримінальної відповідальності, то за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду ) в особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років . Раніше норма про покарання саме за відмову від проходження медогляду була відсутня. Серед іншого - законопроєкт пропонує запровадити можливість затримувати в особливий період людей , які порушили:  

Придатність до служби вирішує ВЛК, а не інвалідність - Залужний

16:05:02

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав виключення терміну "обмежено придатний" із законопроєкту про мобілізацію. Про це він заявив в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня.   Залужний наголосив, що на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний - визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності. "Я вважаю, що сьогодні оперування ступенем інвалідності, 2 групи, 3 групи, воно зараз не є, скажемо так, актуальним. Чому? Тому що вирішує придатність до військової служби не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, або непридатна", - сказав він.   У законопроєкті, на переконання головнокомандувача ЗСУ, треба залишити два поняття: придатний до військової служби або непридатний. Поняття "обмежено придатний" потрібно виключити.   "Ми з повагою ставимось до людей, які перебувають у цивільному середовищі, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК", - пояснив Залужний.   Він також наголосив, що питання відстрочок від мобілізації й кого буде призивати держава - не компетенція головнокомандувача ЗСУ.   "Мені головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Хто яку матиме відстрочку або хто яку відстрочку не буде мати, кого буде держава призивати - сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція", - сказав Залужний.   За його словами, для цього є центральні органи виконавчої влади, котрі визначають, кого призивати. "Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси й мені потрібна зброя, щоб продовжити ведення бойових дій", - резюмував Залужний.  Нагадаємо,  до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . Він має на меті  зміни у процедурі мобілізації , військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових. За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція  додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей . Залужний прокоментував дані про мобілізацію 400-500 тисяч українців, заявивши, що " військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри ".

Глухий кут чи атака РФ? Прогноз війни на 2024 рік

15:17:23

  У 2024 рік Україна та Росія входять у стані позиційної війни. Тобто такої війни, коли лінія фронту не зазнає значних змін за будь-якої інтенсивності боїв. Однак це може дуже швидко змінитися.   Надія на виснаження   Позиційна війна за своїми цілями може називатися війною виснаження. На відміну від маневреної чи блискавичної війни цілями в ній стають не розгром армії противника, зайняті міста чи території, вихід на якісь стратегічно важливі позиції, а зниження боєздатності армії противника та обороноздатності його держави в цілому, здатності його народу та армії до опору.   При цьому позиційний конфлікт не може сам по собі закінчитися перемогою — він або призводить до ситуації, коли виснажена країна погоджується на поступки, або створює умови для переходу війни до більш активної, маневреної.   У Кремлі переконані, що військовий, економічний та демографічний потенціал у Росії вищий, ніж у України. Крім того, російське керівництво впевнене, що іноземна допомога Україні незабаром, ймовірно, припиниться, що Захід втомиться від цієї війни швидше за Росію.   Тому аналітики Інституту вивчення війни (ISW) і нагадують, що провал російських операцій в Україні, спрямованих на досягнення максималістських цілей Володимира Путіна, не є даною і лише продовження західної підтримки України може гарантувати, що експансіоністські устремління Путіна залишаться недосяжними.   Тупик чи не глухий кут?   ISW оцінює, що колапс західної допомоги, ймовірно, врешті-решт призведе до краху спроможності України стримувати російську армію і що поточна позиційна війна в Україні не є стабільною ситуацією безвиході. На думку аналітиків, поточний нестабільний баланс [на фронті] може швидко схилитися у будь-який бік — у тому числі й у результаті рішень, ухвалених на Заході. Тому тривала допомога у сфері безпеки Заходу, яка дозволяє українським силам відображати поточні та майбутні наступальні зусилля Росії та звільняти більше української території, є єдиним курсом дій на даний момент, який забезпечуватиме постійну нездатність Росії досягти максималістських цілей Путіна в Україні.   Наступатимуть   Аналітики нагадують, що російські війська розпочали локалізовані наступальні операції вздовж усієї східної ділянки фронту в Україні в період найскладнішої погоди осінньо-зимового сезону, намагаючись перехопити і утримати ініціативу і не чекаючи сильних морозів. В ISW прогнозують, що окупанти, ймовірно, намагатимуться підтримувати або посилювати ці наступальні операції незалежно від погодних умов цієї зими, як російські війська робили це взимку 2022-2023 років.    

Залужний пояснив мобілізацію 500 тисяч українців

15:08:31

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня, прокоментував плани щодо мобілізації 500 тисяч осіб до лав української армії.   За його словами, військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифри. "Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави і відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабінет міністрів чи Верховну Раду ми такого не здійснюємо", - сказав він. Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені, зазначив Залужний.   "Ми цю цифру (400-500 тисяч мобілізованих - ред.) сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею", - пояснив головнокомандувач ЗСУ. Нагадаємо,  до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . Він має на меті  зміни у процедурі мобілізації , військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових. За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція  додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей .

Залужний пояснив мобілізацію 500 тисяч українців

15:08:31

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня, прокоментував плани щодо мобілізації 500 тисяч осіб до лав української армії.   За його словами, військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифри. "Військове командування продовжує виконувати функцію із захисту держави і відповідно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Це робиться на постійній основі. Якимось окремим форматом, заходом на Кабінет міністрів чи Верховну Раду ми такого не здійснюємо", - сказав він. Здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким ми наділені, зазначив Залужний.   "Ми цю цифру (400-500 тисяч мобілізованих - ред.) сформували на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник. Формування військових частин та прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу. Це є військовою таємницею", - пояснив головнокомандувач ЗСУ. Нагадаємо,  до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію . Він має на меті  зміни у процедурі мобілізації , військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових. За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція  додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей .

Лукашенко: Ядерну зброю з РФ доставили до Білорусі

14:57:20

Російська ядерна зброя, яку планували поставити в Білорусь, уже перебуває в країні. Про це заявив Самопроголошений білоруський президент Олександр Лукашенко, повідомляється на сайті глави республіки.   Відповідаючи на питання про те, чи доставлено до Білорусі всю російську ядерну зброю, що планувалася, Лукашенко відповів ствердно.   "Давно. Я ж говорив уже, коли закінчилася поставка. Ще у вересні, по-моєму, або в жовтні. На початку жовтня остання. Усе на своїх місцях у хорошому стані", - сказав він.   Відповідаючи на запитання, коли найближчі військові навчання, Лукашенко заявив: "Кожен день вчимося. Навіть колишні "вагнерівці", які у нас залишилися, працюють сьогодні у нас у підрозділах, передають досвід". Нагадаємо, у березні президент РФ Володимир Путін заявив, що домовився із Лукашенком про  розміщення тактичної ядерної зброї  на території Рілорусі. При цьому очільник Кремля розповів про передачу білоруським військовим ракетного комплексу Іскандер, який може нести ядерну зброю.   25 травня міністри оборони Росії та Білорусі  підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї  на білоруській території. Того ж дня Лукашенко заявив, що ядерну зброю РФ уже почали переміщувати до Білорусі.