Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Есмінець США в Червоному морі збив 14 безпілотників хуситів

22:20:04

Американський ракетний есмінець USS Carney в суботу, 16 грудня, знищив 14 ударних безпілотників, запущених із підконтрольних повстанцям-хуситам районів Ємену. Про це повідомило  Центральне командування Збройних сил США в соцмережі X.   Зазначається, що атака безпілотників, за якою стоять хусити, відбулась однією хвилею. Її ціль не вказується.   "БПЛА були оцінені як безпілотники односторонньої атаки та були збиті без шкоди для кораблів в цьому районі і без повідомлень про поранення. Регіональні партнери в Червоному морі були попереджені про загрозу", - йдеться в повідомленні. Нагадаємо, 3 грудня  у Червоному морі зазнали нападу американський військовий корабель та кілька комерційних суден . 27 листопада єменські  хусити випустили балістичні ракети по есмінцю ВМС США . 

США пригрозили "кінцем режиму" Північній Кореї

21:59:55

Застосування ядерної зброї КНДР стане кінцем для правлячого в цій країні режиму. Про це йдеться у заяві Білого дому за підсумками засідання спільної ядерної консультативної групи США та Південної Кореї.   Так, США підтвердили своє зобов’язання щодо стримування можливої агресії КНДР, "підкріплене повним спектром можливостей США, включаючи ядерну складову".    "Будь-яка ядерна атака Північної Кореї проти Сполучених Штатів або їхніх союзників є неприйнятною та призведе до кінця режиму Кім Чен Ина, і американська сторона повторила, що будь-яка ядерна атака КНДР проти Республіки Корея буде зустрінута швидкою, приголомшливою, і рішучою відповіддю", - йдеться у заяві. Нагадаємо, раніше в КНДР виключили можливість проведення переговорів із США . Північна Корея заявила, що буде розглядати кожне втручання в роботу своїх супутників як оголошення війни . 

Ще один український водій помер на кордоні з Польщею

21:24:33

На пункті пропуску Краківець - Корчова на польсько-українському кордоні в суботу, 16 грудня, помер український водій, що перебував у черзі, утвореній через блокування руху вантажного транспорту з боку польських перевізників. Про це пише Суспільне з посиланням на віцепрезидента Асоціації міжнародних автоперевізників Володимира Баліна.   "Водія забрала швидка, дорогою до лікарні він помер. Поки мені не відомо, з якої він компанії", - сказав він.   Цей випадок став уже третім подібним від початку страйку на кордоні з Україною. 12 листопада в польському Хелмі на автостоянці виявили мертвого українського водія вантажівки, який чекав на перетин кордону в Дорогуську. 23 листопада у Польщі на стоянці неподалік пункту пропуску Корчова - Краківець, де відбувається страйк польських перевізників, помер ще один український водій .

ЗСУ отримали нові далекобійні дрони

20:57:19

Українська компанія-виробник Terminal Autonomy передала військовим першу партію нових ударних безпілотників AQ 400 Scythe. Про завершення закупівлі озброєнь йдеться в офіційній заяві фірми, пише Defence Blog.   Початковий обсяг виробництва дронів такого типу становить 100 одиниць. Компанія прагне збільшити темпи до 500 БпЛА на місяць.   AQ 400 Scythe здатні летіти на відстань 750 км та нести корисне навантаження до 32 кілограмів. Є також можливість збільшити навантаження до 70 кг, зменшивши дальність польоту. Безпілотники можна запускати за допомогою коротких злітно-посадкових смуг або катапульт. Серед особливостей цих БпЛА також називають швидке виготовлення, можливість масового виробництва та економічну ефективність.   Terminal Autonomy налагодила виробництво дронів-камікадзе через мережу невеликих підприємств та інжинірингових фірм, що спеціалізуються на виробництві аналогічних платформ. Хоча компанія закуповує деякі комплектуючі за межами України, насамперед у Німеччині та Великобританії, пріоритетом проєкту є максимальна локалізація виробництва в межах України. Нагадаємо, 

Зеленський: Patriot, NASAMS, Gepard працюють на відмінно

20:11:08

За поточний тиждень українським захисникам вдалося збити 104 "Шахеди" зі 112, а надані партнерами системи ППО працюють на відмінно. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні в суботу, 16 грудня.   "Я хочу відзначити наших захисників неба. Лише за минулу ніч вони знищили 30 "Шахедів" - потужний результат. Загалом за цей тиждень знищено вже 104 "Шахеди" зі 112, застосованих Росією. Знищення кожного - це врятовані життя, врятована інфраструктура", - сказав глава держави.   Зеленський зазначив, що були цього тижня й збиття ракет, зокрема, балістичних. За його словами, надані партнерами системи Patriot, NASAMS та гаубиці Gepard працюють на відмінно. "Готуємо й подальше зміцнення ППО, про це вже домовились. Майже на кожній моїй зустрічі з лідерами, майже на кожних перемовинах звучить ця тема - тема ППО. Буде більше систем, більше захисту неба", - додав президент. Нагадаємо, у ніч на 16 грудня підрозділи ППО знищили 30 безпілотників-камікадзе Shahed-136/131 , які запустили росіяни. За словами речника Командування Повітряних сил ЗСУ полковника Юрія Ігната, для здійснення запусків "Шахедів" росіянам не потрібні спеціально облаштовані майданчики . Ударні дрони можна запускати фактично з фури, з машини.

Україна та Румунія вирішили 20-річний спір

19:02:32

Україна та Румунія розв’язали багаторічний спір, пов’язаний з облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу Дунай - Чорне море. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в Facebook у суботу, 16 грудня.   Спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Його вдалось остаточно залагодити на полях 9-ї Наради Сторін Конвенції Еспо в Женеві.   "Ми виконали "домашню роботу" і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого", - зазначив міністр. За його словами, Україна виконала вимоги щодо впливу будівництва каналу на навколишнє середовище.   Уряд України ухвалив рішення про будівництво каналу у 2003 році, що сполучить Дунай і Чорне море через гирло Бистре. Румунія виступала проти будівництва пояснюючи це тим, що такі дії загрожують довкіллю регіону   Для вирішення спору у січні 2005 року на основі Конвенції Еспо була створена Комісія із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу Дунай - Чорне море. Нагадаємо, раніше  країни-члени Дунайської комісії вирішили виключити Росію через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.  Румунія посилює ППО біля кордону з Україною на Дунаї - ЗМІ

Країни G7 наблизилися до конфіскації активів РФ для України - ЗМІ

18:29:45

В країнах Європи та США вже понад рік заморожено близько 300 млрд доларів російський суверенних активів, країни Великої сімки (G7) все ближчі до передачі цих коштів Україні.  Про це пише Financial Times.   Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення Росії ЄС та США не наважувались зробити рішучий крок щодо передачі цих грошей Україні, але схоже ситуація змінюється. В першу чергу це повʼязано із кризою фінансування українських витрат особистим коштом.    За листопад та грудень 2023 року у США та ЄС погіршується ситуація із фінансуванням України, через позицію окремих політиків Україна не може отримати десятки мільярдів доларів, що змушує шукати альтернативні шляхи.   "Американський чиновник заявив, що Вашингтон веде активні перемовини про використання російських суверенних активів і вважає, що є короткий термін для прийняття рішення. Вони припустили, що це може бути обговорено на можливій зустрічі лідерів G7", - йдеться в статті.   Позиція ЄС більш прохолодна і направлена в першу чергу на обрізання прибутків для російських компаній.   "Все більше і більше країн вказують на активи і дивуються, чому вони все ще залишаються там", - розповів один з європейських дипломатів. Нагадаємо, раніше  у США зробили рішучий крок до конфіскації заморожених російських активів на користь України . Профільний комітет Палати представників США підтримав законопроєкт, який дасть змогу президенту Джо Байдену конфіскувати підсанкційні російські активи. У червні лідери країн-членів Євросоюзу підтримали план використання заморожених активів Центробанку Росії на користь України .

Стали відомі подробиці вбивства заручників у Газі

18:02:41

  Троє ізраїльських заручників, які були вбиті в п'ятницю, 15 грудня, солдатами Армії оборони Ізраїлю в Газі, були без сорочок і розмахували білим прапором, коли в них стріляли. Про це в коментарі CNN розповів представник ЦАХАЛ.   Він назвав вбивство трьох заручників "трагічною подією" і порушенням правил ведення вогню ЦАХАЛ.   За словами представника армії Ізраїлю, троє чоловіків вийшли з будівлі в десятках метрів від позиції солдатів. Один із військовослужбовців "відчув загрозу і відкрив вогонь". Двоє заручників загинули на місці, а один дістав поранення й забіг назад у будівлю.   "Солдати чують крик про допомогу на івриті, і командир бригади віддає наказ припинити вогонь, але відбувається ще постріл", - розповів він.   Третій заручник помер пізніше. Незрозуміло, який із пострілів став причиною його смерті.   Представник ЦАХАЛ зазначив, що по заручниках стріляв більш ніж один солдат. "Це суперечило нашим правилам ведення вогню. Я повторюю: це суперечило нашим правилам ведення бойових дій", - сказав він.   За його словами, в районі, де були вбиті заручники, йде інтенсивний бій. "Терористи там пересуваються в цивільному одязі. Вони ходять у кросівках і джинсах. Вони намагаються затягнути нас у пастки", - додав співрозмовник CNN. Напередодні військові Ізраїлю взяли на себе відповідальність за те, що під час боїв на півночі Гази помилково вбили трьох заручників бойовиків ХАМАС. Були названі імена заручників: Йотам Хаїм, Самер Фуад Аль-Талалка та Алон Шимріз. У ЦАХАЛ припускають, що вони втекли або були покинуті своїми викрадачами. Раніше в Ізраїлі назвали кількість заручників, яких ХАМАС утримує у Секторі Газа. Йдеться про 137 людей, з них  110 заручників вже повернулися додому .