Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Країни G7 наблизилися до конфіскації активів РФ для України - ЗМІ

18:29:45

В країнах Європи та США вже понад рік заморожено близько 300 млрд доларів російський суверенних активів, країни Великої сімки (G7) все ближчі до передачі цих коштів Україні.  Про це пише Financial Times.   Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення Росії ЄС та США не наважувались зробити рішучий крок щодо передачі цих грошей Україні, але схоже ситуація змінюється. В першу чергу це повʼязано із кризою фінансування українських витрат особистим коштом.    За листопад та грудень 2023 року у США та ЄС погіршується ситуація із фінансуванням України, через позицію окремих політиків Україна не може отримати десятки мільярдів доларів, що змушує шукати альтернативні шляхи.   "Американський чиновник заявив, що Вашингтон веде активні перемовини про використання російських суверенних активів і вважає, що є короткий термін для прийняття рішення. Вони припустили, що це може бути обговорено на можливій зустрічі лідерів G7", - йдеться в статті.   Позиція ЄС більш прохолодна і направлена в першу чергу на обрізання прибутків для російських компаній.   "Все більше і більше країн вказують на активи і дивуються, чому вони все ще залишаються там", - розповів один з європейських дипломатів. Нагадаємо, раніше  у США зробили рішучий крок до конфіскації заморожених російських активів на користь України . Профільний комітет Палати представників США підтримав законопроєкт, який дасть змогу президенту Джо Байдену конфіскувати підсанкційні російські активи. У червні лідери країн-членів Євросоюзу підтримали план використання заморожених активів Центробанку Росії на користь України .

Стали відомі подробиці вбивства заручників у Газі

18:02:41

  Троє ізраїльських заручників, які були вбиті в п'ятницю, 15 грудня, солдатами Армії оборони Ізраїлю в Газі, були без сорочок і розмахували білим прапором, коли в них стріляли. Про це в коментарі CNN розповів представник ЦАХАЛ.   Він назвав вбивство трьох заручників "трагічною подією" і порушенням правил ведення вогню ЦАХАЛ.   За словами представника армії Ізраїлю, троє чоловіків вийшли з будівлі в десятках метрів від позиції солдатів. Один із військовослужбовців "відчув загрозу і відкрив вогонь". Двоє заручників загинули на місці, а один дістав поранення й забіг назад у будівлю.   "Солдати чують крик про допомогу на івриті, і командир бригади віддає наказ припинити вогонь, але відбувається ще постріл", - розповів він.   Третій заручник помер пізніше. Незрозуміло, який із пострілів став причиною його смерті.   Представник ЦАХАЛ зазначив, що по заручниках стріляв більш ніж один солдат. "Це суперечило нашим правилам ведення вогню. Я повторюю: це суперечило нашим правилам ведення бойових дій", - сказав він.   За його словами, в районі, де були вбиті заручники, йде інтенсивний бій. "Терористи там пересуваються в цивільному одязі. Вони ходять у кросівках і джинсах. Вони намагаються затягнути нас у пастки", - додав співрозмовник CNN. Напередодні військові Ізраїлю взяли на себе відповідальність за те, що під час боїв на півночі Гази помилково вбили трьох заручників бойовиків ХАМАС. Були названі імена заручників: Йотам Хаїм, Самер Фуад Аль-Талалка та Алон Шимріз. У ЦАХАЛ припускають, що вони втекли або були покинуті своїми викрадачами. Раніше в Ізраїлі назвали кількість заручників, яких ХАМАС утримує у Секторі Газа. Йдеться про 137 людей, з них  110 заручників вже повернулися додому .

Росія веде проти Фінляндії гібридну атаку на кордоні - прем’єр

17:36:34

  Уряд Фінляндії має розробити системне рішення проблеми напливу шукачів притулку на кордоні з Росії. Про це заявив прем’єр-міністр країни Петтері Орпота, пише  Yle.   За його словами, ситуація на кордоні нині покращилася порівняно з вчорашнім днем. "На жаль, кордон довелося закрити, бо Росія не змінила своєї поведінки", - сказав Орпо.   Пропускні пункти буде закрито на найближчий місяць. Прем'єр готовий внести швидкі зміни до законодавства через прикордонну ситуацію, якщо це буде потрібно. Орпо також називає ці дії Росії гібридною атакою.   "На мою думку, це правильний термін. Це явно атака на суверенітет Фінляндії та ЄС", - зазначив він.   Прем’єр-міністр Фінляндії вважає, що потрібно знайти рішення, як стабілізувати ситуацію на кордоні. На його думку, одним із заходів може стати розгляд заяв на надання притулку безпосередньо на кордоні.   "Якщо критерії надання притулку явно не виконуються, має бути можливість одразу ж розвернути людину назад", - додав він. Нагадаємо, 14 грудня Фінляндія заявила про повторне закриття пунктів пропуску на кордоні з Росією . Причиною повторного закриття стало рішення РФ дозволити нелегальним шукачам притулку знову перетинати кордон із Фінляндією. Раніше повідомлялося, що  Росія вербує іноземних мігрантів , затриманих під час зачистки на кордоні з Фінляндією, для участі у війні в Україні.  

Україна повернула додому ще трьох дітей

16:53:01

В Україну вдалося повернути двох дітей з тимчасово окупованих територій, а також одну дитину, яка перебувала на території Росії. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram в суботу, 16 грудня.    "Продовжуємо виконувати завдання президента Володимира Зеленського. Наші діти повертаються додому. Спільними зусиллями нашої команди та омбудсмена України Дмитра Лубінця за посередництва держави Катар ми повертаємо трьох дітей", - написав він.   Глава ОП повідомив, що двох дітей 2008-го і 2012-го років народження вдалося вивезти з ТОТ, і вони вже возз'єдналися з матір'ю. Водночас уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив , що діти (брат і сестра) перебували в окупованій частині Херсонської області.   Омбудсмен також зазначив, що третя дитина перебувала у Росії, мати її забрала на території Грузії.   "Третій хлопчик 2011-го року народження вже теж поруч зі своєю мамою. За сприяння Офісу омбудсмана мама його забрала на території Грузії. Хлопець прагнув повернутися в Україну з РФ до матері, після того, як його батько вивіз без дозволу", - написав Лубінець у Telegram. Нагадаємо, влада України має офіційні дані про депортацію майже 20 тисяч дітей до Росії . 

В Авдіївці залишаються понад 1000 цивільних

16:28:00

  В Авдіївці Донецької області зараз залишається 1230 людей, а кількість охочих виїхати з міста зменшилася. Про це в ефірі телемарафону розповів начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.   "Вчора нам вдалося вивезти п'ятеро людей. Станом на ранок сьогодні в місті залишається 1230 людей. Звичайно, це багато. Останнім часом бачимо зменшення бажаючих виїжджати. У середньому в день зараз зголошуються виїжджати 3-6 людей. За період загострення на нашому напрямку виїхало понад 350 людей", - зазначив він.   За словами чиновника, жителі Авдіївки живуть у підвалах багатоповерхових та приватних будинків. Є непоодинокі випадки, коли мешканці перебувають у своїх квартирах.   "Ворог проводить багато активностей на нашому напрямку. Це десятки атак протягом доби, але наші хлопці не дають їм десь закріпитися. Якщо їм навіть вдається десь трохи просунутися, то одразу відпрацьовує артилерія, міномети та реактивна артилерія. Тобто жодного якогось серйозно закріплення у ворога немає. Смуга оборони навколо нашого міста тримається", - додав Барабаш.   Начальник МВА також розповів, у боях за місто росіяни використовують багато так званих "м’ясних штурмів". До них долучають мобілізованих та групи Шторм-V і Шторм-Z, які перед тим проходять вишкіл. За даними Генштабу ЗСУ, на Авдіївському напрямку окупанти не полишали спроб оточити Авдіївку . Минулої доби сили оборони успішно відбили 20 атак противника східніше Новобахмутівки, Авдіївки та ще 14 атак східніше Степового, південніше Сєверного та Первомайського Донецької області. З'явилось відео з тілами окупантів під Авдіївкою

У розвідці Британії оцінили кібератаку на Київстар

15:57:53

Експерти британської розвідки назвали нещодавню кібератаку на компанію Київстар одним із найбільш руйнівних хакерських нападів з початку повномасштабної війни Росії. Про це у соцмережі Х  повідомило  Міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки.   12 грудня найбільший оператор мобільного зв’язку в Україні Київстар зазнав кібератаки , наслідки якої тривали впродовж щонайменше 48 годин, впливаючи на мобільні послуги та послуги передачі даних компанії. Внаслідок кібератаки понад половина населення України залишилася без мобільного та інтернет-зв’язку. У Київстарі заявили, що витоку особистих даних клієнтів зафіксовано не було.   Ця хакерська атака порушила роботу сирен повітряної тривоги, деяких банків, банкоматів і торгових терміналів. Водночас Монобанк став мішенню DDoS-атаки, яка призвела до порушення доступу до вебсайту банку.

У Повітряних силах розповіли, з чого росіяни можуть запускати "шахеди"

15:24:02

Для здійснення запусків ударних дронів типу Shahed російським військовим не так важливі майданчики, адже вони можуть бути мобільними. Про це в ефірі телемарафону розповів речник Командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.   "Майданчики не так важливі для окупантів, адже вони можуть бути мобільними. Ми бачили, як "шахеди" випускали фактично з фури, з машини. Це контейнер, він може бути де завгодно і здійснити ці пуски", - зазначив він.   Ігнат додав, що попри те, що росіяни запускають дрони з Криму, точкою входу для російських повітряних цілей є саме Херсонська чи Одеська області.   Попри постійні райони пусків безпілотників, окупанти намагаються змінювати маршрути, рухаючись на 5-10 кілометрів лівіше чи правіше, щоб оминути українські системи протиповітряної оборони та мобільні вогневі групи.    Нагадаємо, у ніч на 16 грудня підрозділи ППО знищили 30 безпілотників-камікадзе Shahed-136/131 , які запустили росіяни.  Поліція показала удар "шахедів" по лікарні під Херсоном .