Дослідження. Найбільше зріс чек у фастфуда. Що з виручкою закладів України після початку повномасштабної війни
Як змінилася виручка й середній чек українських закладів після початку повномасштабної війни, проаналізувала компанія з автоматизації кафе й ресторанів Poster.


Перші два тижні після повномасштабного вторгнення більшість закладів громадського харчування взагалі не отримували виручку. Першими оговталися фастфуд, кав’ярні та пекарні: наприкінці травня більшість цих закладів змогла досягнути довоєнних показників. Найбільше часу, щоб адаптуватися до нових умов, знадобилося барам, ресторанам та кальянним: лише в жовтні або листопаді вони змогли досягти показників лютого 2022 року.
Також великий спад заклади відчули наприкінці листопада, унаслідок російських обстрілів до інфраструктурним об’єктам. Натомість виручка зросла на передсвятковому тижні, з 19 до 25 грудня. Наприклад, виручка фастфудів збільшилася на 58%, а кав’ярень – на 48%. Пекарні змогли наростити оберти на 15%, кафе – на 10%, бари – на 5%, ресторани – на 2%, а кальянні втратили 4%.
Що з середнім чеком
- Фастфуд показав зростання майже наполовину (49%) порівняно з 2021 роком. Середній чек у 2022 році становить 158 гривень.
- Пекарні – на 45%. У середині грудня 2021 середній чек становив 46 гривень, а зараз – 66 гривень.
- Бари – на 27%, з 328 гривень до 416 гривень.
- У кав’ярнях середній чек зріс на 25% порівняно з минулим роком і становить 78 гривень проти 62 гривень.
- Ресторани збільшили чек на 22% (з 450 гривень до 550 гривень).
- Кальянним вдалося вирости в чекові на 21% (з 357 гривень до 432 гривень).
- Найменше зріс середній чек у кафе – лише на 19% за рік (зі 189 гривень до 226 гривень).
На збільшення середнього чека вплинули переважно інфляція та ріст цін.

Ситуація за регіонами
Найкраще «відпрацювали» заклади на заході України та у містах, що стали великими хабами для переселенців, як-от Дніпро.
Зокрема у Львові довоєнні показники вдалося перевищити на 42%, каже СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк.
У Дніпрі каси виросли на 25-30%, коментує співласник обсмажки «Фунт кави» та дніпровських кав’ярень Фелікс Безрук. Це наслідок збільшення ціни на каву й напливу переселенців.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
Наприкінці травня виручка київських барів зросла на 58% завдяки тому, що в місті дозволили продавати алкоголь у закладах до 22:00, йдеться у дослідженні Poster.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі