Пан де Калатрава, пінка з молока та інші пригоди шкільного меню від Євгена Клопотенка

LB.ua вирішив розібратися, чи справедливі численні нарікання школярів і їхніх батьків на нове меню, розроблене командою популярного шоумена-кухаря Євгена Клопотенка за натхнення першої леді Олени Зеленської. Для цього ми перевірили якість запропонованих рецептів (технологічних карток для страв) і навіть спробували приготувати дещо зі списку разом з професійним кухарем.
Коротко нагадаємо, що сталося: з нового року більшість українських шкіл і дитячих садочків перейшли на нові норми харчування, затверджені торік Кабінетом Міністрів. Меню мало стати здоровішим: менше солі, цукру, борошна і трансжирів. Проте сподобалося воно далеко не всім, і річ не тільки в цукрі.
Перше, що нам вдалося з’ясувати протягом нашого невеликого розслідування: нове шкільне меню та нове садочкове меню - це дві абсолютно окремі історії. Технологічні картки для шкільного меню розробляє команда Клопотенка за підтримки україно-швейцарського проєкту і ЮНІСЕФ. Тоді як садочкове меню і техкартки для нього - суто державна історія. Їх розробляє робоча група при МОЗ, куди увійшли також експерти МОНу, Держспоживслужби, Інституту Марзєєва, управлінь освіти, а також завідувачки садочків і садочкові медсестри. Клопотенко до цього меню стосунку не має.
Технологічні картки - це ті самі рецепти, але виписані дуже точно, оскільки за ними тисячі кухарів по всій країні мають виготовити однаковий продукт за бюджетні кошти. За цими картками здійснюються закупівлі, в них обраховані калорії та вміст білків/жирів/вуглеводів (адже все має відповідати нормам певної вікової категорії). Тут вказані і брутто, і нетто, і навіть точна вага курячого яйця.
Проте з’ясувалося, що нові технологічні картки - і шкільні (розроблені Клопотенком), і садочкові (розроблені робочою групою при МОЗі) - містять чимало неточностей і подекуди не придатні до відтворення. Допомогти розібратися, що не так з новим меню, ми попросили кухаря Богдана Малиша, який більш ніж 20 років працював у закладах громадського харчування. Наразі він консультує різні заклади, допомагає їм з укладанням меню і техкарток. У розмові також узяла участь його колега Надія Грабійчук, яка працювала кухарем, зокрема, в приватному дитячому садочку.