Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Економіка України торік зросла на 5,3% - Держстат

20:36:15

Торік реальний валовий внутрішній продукт України зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022-му. Про це повідомила Державна служба статистики в четвер, 28 березня.   "Реальний ВВП у 2023 р. порівняно із 2022 р. збільшився на 5,3%. Номінальний ВВП становив 6537,8 млрд грн", - йдеться в повідомленні.   За даними Держстату, у першому кварталі 2023 року зниження реального ВВП порівняно з аналогічним періодом 2022-го становило 10,3%, після чого у другому кварталі він зріс на 19,2%, у третьому - на 9,6% і в четвертому також зріс на 4,7%. Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2024 році уряд розраховує на 5% зростання ВВП України .  За підсумками січня нового року  економіка України зросла на 3,5%  порівняно з січнем 2023 року. У перший місяць нового року всі основні сектори економіки демонстрували позитивну динаміку. ВВП України підріс. Чого чекати далі

Генштаб ЗСУ розповів про невдалі штурми росіян

19:45:26

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Протягом доби на фронті зафіксовано 48 бойових зіткнень. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні в четвер, 28 березня.   Загалом війська Росії завдали чотири ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснили 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.  На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. На Лиманському напрямку воїнами відбито чотири атаки противника в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області, де росіяни, за підтримки авіації, намагалися прорвати оборону.   На Бахмутському напрямку відбито 11 атак в районах населених пунктів Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де окупанти, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення.   На Авдіївському напрямку відбито одну атаку в районі населеного пункту Семенівка Донецької області, де ворог намагався вибити підрозділи ЗСУ із займаних рубежів. На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, де загарбники 13 разів намагалися прорвати оборону.   На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, вісім разів атакував позиції українських захисників в районах Роботиного, північно-західніше Вербового  та північніше Приютного Запорізької області.    На Херсонському напрямку протягом доби росіяни здійснили одну атаку позицій українських військ на лівому березі Дніпра.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану ракету.   Підрозділами ракетних військ завдано ураження по чотирьох пунктах управління, чотирьох засобах протиповітряної оборони, двох артилерійських засобах та одному складу боєприпасів.  Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 780 окупантів . З початку повномасштабної війни проти України армія Росії втратила 439 970 солдатів.

Аварія автобуса у Німеччині: серед постраждалих є українки

19:25:09

Поблизу німецького Лейпцига потрапив у смертельну ДТП автобус, у якому перебували три українки. В аварії загинули четверо жінок, серед яких, не виключено, одна громадянка України. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на місцеву поліцію.   Аварія сталася вранці 27 березня на автобані 9 поблизу Лейпцига. Двоповерховий Flixbus, який прямував з Берліна до Цюриха, з'їхав з дороги та перекинувся на бік .   Загалом в автобусі перебували в момент ДТП 54 особи, це громадяни Німеччини, України, Боснії, Сирії, Узбекистану, Афганістану, Словаччини, Росії, Перу, Туреччини, Ірану, Македонії, США, Нової Зеландії, Польщі, Франції, Чехії, Індонезії, Китаю, Хорватії, Канади, Індії, Швейцарії та Італії.   За даними правоохоронців, в автобусі подорожували три громадянки України. Одна зазнала травм середньої важкості та перебуває в лікарні, друга - легкі ушкодження, вона вже вдома.   Жінки, які загинули на місці аварії, - 47-річна полька та 20-річна індонезійка, а також 19-річна німкеня. Іншу жінку, яка загинула на місці аварії, поки не встановлено. Може йтися саме про українку, зазначили в поліції.   Українські дипломати перебувають у контакті з правоохоронними органами та відповідними службами. Лікарні не надають жодної інформації щодо пацієнтів з міркувань захисту даних. Нагадаємо, раніше  в Італії сталася масштабна аварія на дорозі за участі сотні автомобілів.  Три людини загинули, ще близько 25 постраждали.

"Вагнерівці" вбивають цивільних в Малі - правозахисники

18:32:37

Російські найманці приватної військової компанії Вагнер допомагають військам Малі здійснювати напади і атаки з безпілотників, що призвело до загибелі десятків мирних жителів. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch, передає АР.   Зазначається, що після повалення режиму, нова "влада" Малі відмовилася від французьких військ, які перебували на території своєї колишньої колонії. Натомість хунта запросила допомоги в Росії, яка відправила в регіон бійців з ПВК "Вагнер".  "Насильство в Малі загострилося після того, як російські найманці прибули туди після державного перевороту у 2021 році. Правляча хунта посилила операції, завдаючи смертоносних ударів безпілотників по скупченнях мирних жителів, а також рейди в супроводі російських найманців, які вбивали мирних жителів", - йдеться у звіті.   Видання пише, що попри смерть ватажка Вагнера Євгена Прігожина, ПВК продовжує діяти на території Малі. Зокрема, в січні "вагнерівці" увійшли в село поблизу військової бази в центральній частині Малі та заарештували 25 осіб, у тому числі чотирьох дітей. Їхні тіла були знайдені пізніше із зав'язаними очима і з кульовими пораненнями в голову.   Незадовго до цього, через удари дронами, в Малі померли ще щонайменше 13 цивільних, серед яких семеро дітей віком від 2 до 17 років. Раніше повідомлялося, що Росія з метою розширення свого впливу в Африці, планує створити експедиційні сили у кількості 20 тисяч найманців замість бойовиків ПВК Вагнер.