Рада запровадить День українського борщу. Бо це - маркер національної ідентичності

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови щодо запровадження національного свята - Дня українського борщу. Його планують відзначати у другу суботу вересня.
Ініціатори проєкту заявляють, що ухвалення цієї постанови підвищить туристичний потенціал України, а також посилить її позиції в ЮНЕСКО, де Київ домагається визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини України.
Під пропозицією підписалися представники майже всіх партій, представлених у Раді, тому автори цього документа розраховують, що вперше на національному рівні День борщу відсвяткують в Україні вже наступного року.
"М'яка сила"
Ініціаторами постанови про запровадження Дня українського борщу були українські ресторатори на чолі з Євгеном Клопотенком, каже ВВС депутат Верховної Ради Ярослав Юрчишин.
Клопотенко є обличчям кампанії за визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини України у ЮНЕСКО.
Юрчишин розповів, що у ЮНЕСКО розглядають альтернативне подання щодо борщу, подане Росією. Запровадження в Україні Дня борщу як свята на державному рівні посилить позиції України у цій суперечці, каже депутат.
"Думаю, росіяни спробують це простібати у своїх Russia Today. Але насправді іміджево для них це буде втратою, - розповів ВВС Ярослав Юрчишин. - Але зараз нам як постколоніальній країні потрібно постійно відвойовувати своє. Як мінімум, Гоголь це не російський письменник, а в найгіршому випадку українсько-російський. І борщ - це страва не російської кухні, а української".
У супровідних документах до проєкту постанови її автори називають борщ "маркером національної ідентичності" українців.
"Борщ - культова українська страва; це точка диференціації України від своїх сусідів... На міжнародній арені він має потенціал м'якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни", - йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови на сайті Верховної Ради.
Борщова осінь

Пропустити подкаст і продовжити подкаст

Головна історія тижня, яку пояснюють наші журналісти
Випуски
Кінець подкаст
Ще одна причина, через яку Україні потрібен День борщу, каже депутат, - це створення "туристичного магніту": цього дня планують проводити всілякі фестивалі борщу, майстер-класи з його приготування.
Саме з огляду на туристичний потенціал борщу автори проєкту встановлювали дату майбутнього свята.
Річ у тім, що перша із зафіксованих згадок борщу в історичних документах належить до кінця жовтня 1584 року, коли про цю страву написав німецький торговець Мартін Груневег, який побував у Києві.
Але у вихідні жовтня, розповів ВВС Юрчишин, в Україні й так відзначають багато пам'ятних дат - День вчителя, День захисника України та День визволення України від німецьких загарбників, - які неминуче відволікали б на себе увагу від борщу.
Тому спочатку депутати запропонували призначити День борщу на листопад, а потім, після консультацій із представниками туристичної галузі, прописали у проєкті другу суботу вересня.
"У цей час вже є всі складники українського борщу, а, з іншого боку, ще достатньо тепло, щоб проводити якісь туристичні атракції", - розповів депутат Юрчишин.
Борщ об'єднує
Формально авторами проєкту є 24 депутати Верховної Ради, які представляють як провладну партію "Слуга народу" Володимира Зеленського, так і опозиційні партії.
Юрчишин каже, що під проєктом могли підписатися всі охочі, та називає прогнозованим, що проєкт не підтримав жоден представник проросійської партії "Опозиційна платформа - За життя".
Попри це, каже Юрчишин, труднощів із ухваленням цього проєкту у Верховній Раді виникнути не повинно: він прогнозує, що цього тижня документ схвалить профільний комітет парламенту з гуманітарної та інформаційної політики, а вже в січні Україна офіційно отримає День борщу.
"Дуже сподіваємося, що коронакриза не завадить нам запустити цей туристичний магніт вже у 2022 році", - каже депутат.
Відповідно до супровідних документів до проєкту, протягом місяця після ухвалення цієї постанови український уряд має розробити "комплексний план заходів з відзначення Дня українського борщу на державному рівні".
"Я переконаний, що Євген Клопотенко та його колеги не дозволять перевести День українського борщу в бюрократію та радянщину, а, з іншого боку, не дати перегин в шароварщину на кшталт "наш борщ найчервоніший у світі". Це будуть живі, якісні гастрономічно-туристичні заходи", - резюмує Юрчишин.
Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!