
Нове місце. Коктейльний бар Saint Bar біля Національної опери
Класичні коктейлі та музичні вечори в закладі від засновниці Citronelle
Saint Bar – це новий заклад на вулиці Хмельницького. Формат визначають як «класичний коктейльний бар у готелі, але без готелю». Відкриття відбулося 11 листопада.
Фото: Настя Шумілова для The Village Україна
Концепція
Saint Bar – це коктейльний бар на вулиці Богдана Хмельницького навпроти Національної опери України. Заклад відкрили поряд із рестораном французької кухні Citronelle, за запуск відповідає засновниця Citronelle Марія Дідковська. Розповідає, що відкрила бар разом з найкращою подругою Мар’яною Павлович-Томовскі.
«Ми хотіли створити місце, куди прагнутимуть потрапити. Це місце для усвідомлених людей, які зробили себе самі та які цінують якісне дозвілля. Наша мета – перезавантажити світське життя Києва», – розповідає Дідковська. «У Києві люблять нові місця, але вони залишаються новими тільки певний час. Ми ж хотіли створити заклад із новою культурою проведення часу, який не підвладний часу, але водночас іде з ним у ногу. Як і у випадку з Citronelle та нашою соціальною ініціативою з популяризації класичної музики [«Відкрита музика міста»], ми вважаємо це нашим, хай і маленьким, внеском у розвиток суспільства», – додає Павлович-Томовскі, яка також є координаторкою проєкту Дідковської «Відкрита музика міста».
Saint Bar
Де: місто Київ, вулиця Хмельницького, 23
Коли: 12:00–02:00 (з неділі до четверга), 12:00–04:00 (п’ятниця та субота)




Формат Saint Bar визначають як «класичний коктейльний бар у готелі, але без готелю». Серед референсів натхнення наводять American Bar, який із кінця XIX століття працює в лондонському готелі The Savoy, а також Times Bar у берлінському The Savoy, NoMad Bar у Нью-Йорку, Le Meridien у Парижі та Atlas у Сінгапурі. «Ми відкриваємо заклад на довгі роки, тому хотілося створити відчуття за прикладом того ж American Bar: коли ти сидиш за стійкою і розумієш, що тут проводили час цілі покоління людей», – доповнює Павлович-Томовскі.






Saint Bar працює не лише у вечірньому форматі, двері відчиняють із 12:00. Відкриття Saint Bar відбулося з концертом британського музиканта Стівена Рідлі, який 12 листопада також відіграв акустичний концерт у парку Шевченка. У закладі розповідають, що передбачили щоденну культурну програму: наприклад, щопонеділка запрошують на вечори фортепіано, щовівторка – на джаз, а щосуботи – на бурлеск-вечірки. У закладі діє фейс-контроль, додають у Saint Bar.
Локація
Saint Bar розташований у будівлі між посольством Німеччини та БЦ Leonardo на вулиці Хмельницького. У закладу приблизно 260 м² та орієнтовно 100 посадкових місць. Простір розділений на дві зали: в першій візуальним центром є контактна барна стійка у формі еліпса, у другій передбачили винятково низьку посадку салону. Біля входу гостей зустрічає гардеробна.
«Ми хотіли, аби це місце вийшло не схожим на жодне інше в Києві. Тому не зверталися до окремих дизайнерів, а відштовхувалися від власного бачення та визначених референсів», – розповідає Марія Дідковська. «Це простір, який від ідеї до виконання провела Марія Дідковська, – доповнює Мар’яна Павлович-Томовскі. – Зрештою, ми сприймаємо Saint Bar як другий дім, а деталі власного дому варто складати самому, наскільки класними б не були дизайнери, з якими ви працюєте». На першому етапі розробки проєкту співпрацювали з командою дизайнерів із Берліна, але цьому завадила пандемія, кажуть в Saint Bar. Архітектурні рішення для закладу пропонувала київська команда архітекторів A3, а реалізували проєкт зі студією Belenko Дениса Беленка.






«Я звернулася до Дениса, коли нам потрібно було витримати барний концепт. Ми вдячні йому передусім за вдале барне планування – вдалося зробити так, аби це був один простір, а не дві окремі зали», – каже Дідковська. Беленко називає Saint Bar «класичним правильним коктейльним баром»: «Це красиве місце для красивої публіки, яка хоче ходити в красиві місця». Додає, що перевагою закладу є розташування на першому поверсі та краєвид на Оперу з вікон.
Серед референсів інтер’єру Дідковська та Павлович-Томовскі називають не бари, а окремі простори на зразок класичних англійських бібліотек, чоловічих клубів і «добротних приватних віталень». Акцент зробили на вінтажні меблі на зразок комода з Японії біля входу в другу залу, а також старовинних світильників і витворів мистецтва з особистих колекцій. Підкреслюють стиль пишні штори на вікнах і низьке освітлення.
Бар і кухня
Формат класичного коктейльного бару визначає і підхід закладу до коктейльної карти й меню. «В основі має бути класика – зразкова, чиста, красива. Звичайно, світ вимагає появи нових цікавих авторських коктейлів. Ми націлені на роки вперед, тому, можливо, вони також колись стануть класикою», – розповідає засновниця Марія Дідковська.
Акцент роблять на класичні коктейлі, але пропонують також твісти на класику й авторські поєднання, каже бар-менеджер Олексій Костенюк, який має досвіду запуску київського S34 Haircuts & Cocktails, одеського 12 Monkeys і віденського Tuya Restaurant. «Ми довго думали, якими мають бути коктейлі в Saint Bar, – каже Костенюк. – Відповідь знайшли, коли прийшли до епохи Ренесансу, який визначали передусім релігійні мотиви. З цією тематикою коктейльне меню дозволило розкрити суть Saint Bar».




Наприклад, пропонують коктейль Botticelli (380 грн), натхненний італійським художником Сандро Боттічеллі та його картиною «Венера і Марс». Поєднання символу війни Марса та символу любові Венери на коктейль переносять завдяки холодній основі з горілкою, настояній на чорному кардамоні, і теплій піні з ананаса й лаванди, розповідає Костенюк. Також у карті коктейлі на честь Мікеланджело й Данте Аліг’єрі.
З класики Костенюк радить скуштувати коктейль Vieux Carre (420 грн) – це поєднання житнього віскі, коньяку, червоного вермуту й лікеру «Бенедиктин». Серед класичних коктейлів також пропонують: Negroni (420 грн), Aviation (430 грн) і Hanky Panky (350 грн).



З коктейльної карти:
St. Bloody Mary – 320 грн
Hanky Panky – 350 грн
Last Word – 350 грн
Negroni – 420 грн
Landscape – 350 грн
Fratolla – 350 грн
Dante – 420 грн
Michelangelo – 420 грн
Fresco – 440 грн
Decameron – 450 грн
За кухню Saint Bar відповідає шеф-кухар Михайло Марчук, який до цього працював у Норвегії. «Ми йшли за прикладом класичних барів у готелях: аналізували меню закладів, які нам подобаються, щоб це було і смачно, і зручно в барному форматі. Якщо вдень гість може з’їсти стейк, то ввечері, наприклад, тартар, бургери чи клаб-сендвічі», – розповідає Дідковська.
Як приклади – мінібургери (630 грн), які готують із телятиною, чедером, брі та фуагра. Також у категорії «похмільний» сендвіч (580 грн) із пастрамі, грюєром і медовим вінегретом і два різновиди лобстер-ролів (1050–1800 грн). Окремі пропозиції – із сіфуд-бару (390–2700 грн), устричного бару (1200 грн) та бару тартарів (370–690 грн).



З меню:
Хумус із хрусткими овочами – 240 грн
Витримана в’ялена яловичина Cecina – 280 грн
Овечий сир із трюфелем – 260 грн
Вегетаріанські спрінг-роли з овочами й шиїтаке – 240 грн
Сендвіч із беконом, салатом і томатами – 410 грн
Севіче з лосося – 360 грн
Стріплойн із салатом – 1200 грн
Тартар із яловичини – 480 грн
Лобстер-рол Saint – 1050 грн
Фетучині з лобстером і соусом біск – 1200 грн
Шоколадний мус із карамелізованими горіхами – 240 грн
У розділі основних страв пропонують стейк із шотландського лосося зі спагеті з молодої картоплі та соузом беарнез (480 грн), татакі з тунця Bluefin із соусом понзу (580 грн) і мармурову яловичну вагю на грилі із грибним соте (2400 грн). На десерт – ягідний салат із яблуками та вершками, витриманими на троянді (240 грн) і цитрусовий тарт з італійською меренгою та лимонним кремом (240 грн), а також фірмове морозиво (180 грн) і полуницю зі збитими вершками (1250 грн).