В Україні зросли ціни на борщовий набірВ Україні зросли ціни на свинину та борщовий набір
Водночас подешевшали яйця та салатні овочі. Десяток курячих яєць категорії С1 подешевшав до 72,3 грн.
Станом на квітень 2025 року, в Україні спостерігалася тенденція до здорожчання свинини та борщового набору, водночас вартість яєць і деяких тепличних овочів знизилась. Про це повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) у щомісячному моніторингу цін на харчові продукти.
Згідно з моніторингом, індекс борщу у квітні зріс на 19% - до 222 грн (на 3 л води), а за рік - на 52%.
Середня роздрібна ціна цибулі ріпчастої у квітні зросла на 82% порівняно з березнем - до 29,9 грн/кг (+91% порівняно до аналогічного періоду торік). Ціни на цей овоч залишатимуться високими до липня і залежатимуть від обсягів імпорту.
У квітні подорожчав буряк на 60% - до 46,9 грн/кг (+121% до минулого року), капуста - на 42%, до 72,5 грн/кг (+ 437% до минулого року), морква - на 14%, до 49,9 грн/кг (+342% відповідно). Основною причиною здорожчання цих овочів, за інформацією аналітиків, є суттєве скорочення пропозиції на тлі сезонного зменшення запасів.
Водночас здешевшала стара картопля на 2% проти березня - до 34,4 грн/кг (+35% до минулого року), під тиском молодої картоплі, яка наразі коштує 80-130 грн/кг. Здешевлення молодої картоплі очікується вже із середини червня завдяки зростанню внутрішньої пропозиції.
На ринку м’яса у квітні найбільше зросла вартість свинячого ошийка – на 20%, до 330 грн/кг (+39% до минулого року). Наразі очікувати зниження цін не варто, адже наразі внутрішня пропозиція свинини скорочується. Це зумовлено зменшенням поголів’я свиней на 11% порівняно з минулим роком і зниженням забійної маси на 9% у першому кварталі 2025 року.
Водночас на 6% подорожчала яловичина до 317 грн/кг (+14% відповідно до минулого року), куряче філе – на 5%, до 200 грн/кг (+29%), а курячі стегна за місяць подешевшали – на 4%, до 120 грн/кг (+8%).
Ринок молочної продукції був доволі стабільним, із коливанням цін на полицях супермаркетів у межах 1-6% залежно від товару. Проте порівняно з минулим роком більшість молочних продуктів істотно здорожчали: вершкове масло - на 72,5%, до 124 грн за 180 г (+2% до березня та +73% до минулого року), вершки 10% - до 35,4 грн за 200 г (+6% та +40% відповідно), а також сир "Голландський" - до 624 грн/кг (+3% та +38%).
Щодо бакалії, то за 850 мл соняшникової олії покупцям довелося заплатити 76,1 грн, що на 2% більше, ніж у березні та на 30% більше, ніж торік. Ціна на рис залишилася незмінною порівняно з березнем - 50,1 грн/кг, що на 13% менше, ніж у квітні минулого року.
Водночас подешевшали яйця та салатні овочі. Десяток курячих яєць категорії С1 подешевшав до 72,3 грн (-5% до березня, але +50% до минулого року), а з настанням тепла експерти очікують подальшого здешевлення.
Знизилися ціни й на огірки - до 53,5 грн/кг (-31% та -14% відповідно), помідори - до 99,5 грн/кг (-21% та - 7%). Така динаміка пояснюється збільшенням внутрішньої пропозиції тепличної продукції та стабільним рівнем імпорту. У наступні тижні ймовірне здешевлення огірків іще на 5-10%.
Нагадаємо, ціни на яйця в Україні знизилися вперше з лютого
Не до жиру: як зміняться ціни на продукти харчування
Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp









