Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Омбудсмен щотижня отримує від українців 150 скарг на ТЦК

18:03:17

Омбудсмен отримує близько 150 звернень від українців щотижня щодо нібито порушень їхніх прав з боку Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає  hromadske.   За його словами, у більшості зі звернень не було знайдено ознак порушення прав громадян України.   Лубінець зазначив, що його команда розглядає і вивчає кожну скаргу від громадян: вивчає дії представників ТЦК, надсилає потрібні запити тощо.   "Як омбудсмен я розумію, що насамперед захищаю права громадян України від дій українських державних органів, правоохоронних органів. Але якщо я не знаходжу в їхніх діях порушення законодавства, порушення прав, я так само це публічно коментую. І в такий спосіб захищаю від необґрунтованої критики представників державних органів влади", - сказав чиновник.   Нагадаємо, раніше омбудсмен до поліції й ДБР із закликом розслідувати факт порушення чернівецькими поліцейськими прав і свобод людини. Поліцейські затримали чоловіка, побили та доставили його до ТЦК . У Чернівецькій області  військовозобов'язаний напав на працівника ТЦК і СП  і застосував проти нього газовий балончик.

Путін пообіцяв Моді відкликати індійських найманців з України - ЗМІ

16:48:51

Громадяни Індії, які підписали контракти з Міністерством оборони РФ і зараз беруть участь у війні проти України, будуть звільнені та зможуть повернутися додому. Про це повідомив індійський телеканал NDTV у вівторок, 9 липня.   Зазначається, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, який перебуває в Москві з дводенним офіційним візитом, порушив це питання в розмові з очільником Кремля Володимиром Путіним, після чого той ухвалив відповідне рішення.   У лютому цього року влада Індії заявила, що намагається повернути додому 20 громадян, які опинилися на війні в Україні. У березні семеро індійців записали відеозвернення, в якому заявили, що їх заманили в російську армію обманом. У травні Центральне бюро розслідувань Індії заявило про арешт чотирьох осіб, підозрюваних в участі у великій мережі торгівлі людьми , члени якої вербували молодих чоловіків для роботи в Росії, де їх після приїзду змушували підписувати контракти з Міноборони РФ.   Раніше ЗМІ повідомляли про близько 100 громадян Індії, які підписали контракти з Міноборони РФ.  Міністерство закордонних справ Індії оголосило про загибель двох громадян країни, завербованих в армію Росії , та закликало припинити будь-яке подальше вербування своїх громадян.

Болгарія подала позов до Газпрому на 400 млн євро

16:20:07

Болгарія вимагає від російського Газпрому відшкодування збитків на понад 400 мільйонів євро через припинення постачання газу 2022 року. Про це заявив виконувач обов'язків міністра енергетики Болгарії Володимир Малінов, пише БГНЕС у вівторок, 9 липня.   У 2022 році Газпром експорт припинив поставки за контрактом з Булгаргазом. Після відтермінування цього дворічного терміну нове керівництво Булгаргазу зажадало відшкодування збитків, заподіяних припиненням поставок газу, на суму понад 400 мільйонів євро. Позов було подано 8 липня до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торговій палаті в Парижі.   У травні Булгаргаз попередив, що спробує отримати компенсацію від Газпром експорт безпосередньо, а якщо переговори не увінчаються успіхом, то подасть позов до арбітражу. Газпром припинив постачання газу до Болгарії наприкінці квітня 2022 року, за два місяці після початку війни в Україні. Влада ЄС включила до пакетів антиросійських санкцій заборони надання юридичних послуг російським компаніям. На думку Москви, це унеможливлює здійснення справедливого судового розгляду на території країн ЄС.   Російські суди вже винесли низку рішень про заборону європейським контрагентам Газпрому вести розгляди в іноземних судах й арбітражних інститутах.