Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Підсумки 24.06: Санкції ЄС і скандал в армії

07:02:11

Рада ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти РФ Новий пакет зокрема включає обмежувальні заходи щодо 116 фізичних та юридичних осіб, "відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України". Зазначається, що ЄС забороняє послуги з перевантаження російського зрідженого природного газу на території Євросоюзу з метою транспортування в інші країни. Також Євросоюз забороняє нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проєктів щодо зрідженого природного газу. Окрім того, Рада ЄС заборонила використання "Системи передачі фінансових повідомлення" (SPFS), спеціалізованого сервісу обміну фінансовими повідомленнями, розробленого Центробанком РФ для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів.

США нададуть Україні $150 млн допомоги - ЗМІ

22:52:38

Сполучені Штати у вівторок, 25 червня, можуть оголосити про передачу Україні озброєння у рамках нового пакету військової допомоги. Про це повідомила журналістка Голосу Америки Карлі Бабб з посиланням на неназваного американського посадовця. За його словами, до пакета допомоги ЗСУ увійде озброєння на 150 млн доларів. Інших деталей співрозмовник не розкрив.   Нагадаємо, 7 червня президент США Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні розміром 225 млн доларів . До нього увійшли ракети різних типів, артилерійські снаряди, протитанкові системи, патрони та інше озброєння.   10 травня США оголосили про пакет військової допомоги Україні на 400 млн доларів , який включав ракети для ЗРК Patriot і бойові машини піхоти Bradley.   24 травня США виділили черговий пакет військової допомоги Україні на 275 млн доларів . До нього увійшли боєприпаси для систем HIMARS та артилерійські снаряди.

США виділять кошти на друк 3 млн підручників для українських школярів

21:53:54

США нададуть кошти для друку понад 3 мільйонів підручників для українських школярів початкових класів. Про це повідомила пресслужба Білого дому в понеділок, 24 червня.   Там нагадали, що наприкінці травня росіяни знищили друкарню у Харкові - одну з найбільших друкарень Європи. У Білому домі наголосили, що Росія в такий спосіб атакує українську систему освіту, але Вашингтон не дозволить досягти успіху.   Підручники планують надрукувати до початку нового навчального року. Їх доставлять до 12 тисяч українських шкіл по всій країні.   Президент України Володимир Зеленський також  повідомив про це рішення США у вечірньому зверненні.   "Вчасне гуманітарне рішення - Америка виділяє фінансування на терміновий друк книжок для дітей в Україні. Три мільйони примірників - це, зокрема, підручники, які будуть надруковані на українських потужностях і до початку навчального року", - сказав глава держави. За словами президента, "у час, коли Росія випалює все, зокрема українську культуру, «важливо і в цьому відчувати плече партнерів".   Нагадаємо, 23 травня під час масованого обстрілу Харкова росіяни вдарили по друкарні місцевого видавництва Vivat . Унаслідок атаки загинули п'ятеро людей та було спалено 50 тисяч книжок . 

Україна підписала кредитну угоду з ЄС на 27 млрд євро

21:11:50

Україна та Європейська комісія підписали кредитну угоду в межах програми Ukraine Facility. Про це повідомила пресслужба Національного банку в понеділок, 24 червня.   Від України угоду підписали голова НБУ Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко. Сьогодні документ також був підписаний партнерами з Європейської комісії.   Кредитна угода дасть змогу Україні залучити у 2024-2027 роках до 27 млрд євро для підтримки державного бюджету країни із загального обсягу в 50 млрд євро інструменту ЄС Ukraine Facility.   "Кошти, отримані за цією угодою, забезпечать передбачувану та гнучку підтримку нашій державі, адаптовану до безпрецедентних викликів, спричинених війною з РФ", - заявили в Нацбанку.    Найближчим часом після набуття чинності цією угодою Україна також отримає від ЄС 1,9 млрд євро безумовного фінансування.  Нагадаємо, 1 лютого лідери ЄС на саміті у Брюсселі погодили  програму підтримки України на 50 млрд євро  під назвою Ukraine Facility. Вона розрахована на період 2024-2027 рр. Передбачається, що надходження фінансування за Ukraine Facility залежатиме  від виконання Києвом 100 квартальних індикаторів .