Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Мобілізація з 25 років може поповнити ЗСУ на 100 тисяч бійців - ЗМІ

17:32:53

Мобілізація військовозобов'язаних громадян із 25-річного віку дасть змогу залучити до лав Сили оборони України близько 100 тисяч нових бійців. Про це  йдеться у статті Української правди.   Зазначається, що закон про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років чекав на підпис президента Володимира Зеленського 10 місяців з моменту його ухвалення Верховною Радою.   За словами джерел видання, які брали участь у засіданнях Ставки, ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний декілька разів нагадував президенту про закон, проте Зеленський вагався. УП пише, що глава держави не наважувався підписати закон через нелюбов до непопулярних рішень і фінансовий аспект мобілізації. Зрештою президент підписав закон. Видання зазначає, що Зеленський пішов на цей крок через виснаження ЗСУ та безповоротні втрати на фронті.   У статті йдеться, що невідомо, чи вдасться суттєво омолодити військо завдяки мобілізації 25-річних. Оскільки це пов’язано з демографічною ситуацією в Україні.   Заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя НАН Олександр Гладун зазначив, що в 1998-1999 роках в Україні народилося 416 349 хлопчиків. Зараз їм має бути 25−26 років.   Водночас він зауважив, що не всі вони потраплять до ЗСУ, бо хтось не буде придатним за станом здоров’я, а хтось опинився за кордоном або на тимчасово окупованих територіях.   При цьому співрозмовники УП у Генеральному штабі прогнозують, що рішення про мобілізацію із 25 років може додати до українського війська приблизно 100 тисяч молодих захисників. Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада ухвалила в цілому  законопроєкт про мобілізацію деяких категорій засуджених . 

Міноборони ввело у експлуатацію нові зразки озброєння й техніки

17:22:13

Міністерство оборони за минулий тиждень допустило до експлуатації у війську ще 18 зразків озброєння та військової техніки. Про це  повідомила  пресслужба відомства у четвер, 16 травня.   "За минулий тиждень Міністерство оборони допустило до експлуатації у війську ще 18 зразків озброєння та військової техніки. Окрім того, пройшли кодифікацію, тобто введені у військову експлуатацію, ще 24 ОВТ", - йдеться в повідомленні.   За перші три місяці поточного року Міністерство оборони допустило до експлуатації у війську понад 80 зразків ОВТ вітчизняного виробництва.   Міноборони станом на квітень має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень, майже 50% з них укладені з українськими виробниками. Нагадаємо, раніше у Міноборони назвали  вартість утримання одного військового . Вона залежить від щомісячних обсягів призову, кількості надходження допомоги, а також рішень про ротацію. Оголошено тендери на продукти для військових на 22 млрд грн - Міноборони

Біткоїн вперше продали на Prozorro

17:10:05

У системі Prozorro.Продажі вперше продали криптовалюту. Так, на онлайн-торгах 0,1 біткоїна купили 14 травня. Про це повідомляється на сайті порталу.   "Через платформу Prozorro.Продажі виставлено на аукціон цифрову річ (Біткоін, BTC). Кількість: 0,1", - йдеться на сторінці відповідного лоту.   Початкова ціна криптовалюти становила 188 000 гривень, але під час торгів ціна зросла до 300 001 гривні, за яку переможець аукціону Роман Зварич придбав лот за 0,1 біткоїна. Десяту частину біткоїна продали у три раунди, і загалом за лот змагались 13 учасників. Крок під час торгів становив 1 880 гривень без ПДВ.   Нагадаємо, раніше перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова заявляла, що Україна як кандидат в члени ЄС має схвалити європейські норми щодо регулювання ринків криптоактивів для захисту споживачів. Як відомо, у січні  США зробили важливий крок у легалізації Bitcoin . SEC дозволила фондам-важковаговикам галузі BlackRock, Invesco і Fidelity дрібнішим конкурентам, включаючи Valkyrie, розпочати торги. Після цього  криптовалюта почала стрімко дорожчати .