Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

В США підвищать тарифи на імпорт китайських електромобілів

03:08:12

США планує підвищити тарифи на імпорт китайських електромобілів з 25% до 100% у рамках захисту американської промисловості. Про це у п'ятницю, 10 травня, пише Financial Times з посиланням на власні джерела.     "Різке підвищення зборів відбувається на тлі дедалі більшого занепокоєння, що Китай може наводнити ринок США дешевими електромобілями, загрожуючи американській автомобільній промисловості", - пише газета.    Як пояснюють в FT, рішення підвищити тарифи на електромобілі було ухвалене тому, що адміністрація Байдена стурбована просуванням Китаю у зеленому промисловому секторі, зокрема у виробництві сонячних панелей.   "Адміністрація Байдена намагається випередити ситуацію і переконатися, що автомобільну промисловість США не спіткає та ж доля, що й сонячну американську промисловість, яка була фактично знищена через китайський імпорт", - пояснила колишня чиновниця і віцепрезидентка Інституту політики азійського суспільства Венді Катлер.   На її думку, збільшення тарифної ставки в чотири рази захистить американських автовиробників від торгівлі китайськими транспортними засобами, перш ніж вони зможуть закріпитися на ринку США.   Geely створили електромобіль за 6800 доларів

Посол України в Польщі розповів про допомогу Варшави

00:33:31

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Польща надала Україні військової допомоги майже на 4 мільярди доларів. Про це у п'ятницю, 10 травня, в інтерв'ю Укрінформ  розповів посол України в Польщі Василь Зварич.     “Станом на сьогодні Польща надала військової допомоги майже на 4 млрд доларів і дуже важливо, що ця робота продовжується", - сказав дипломат.   Він зазначив, що Польща стала для України важливим "стратегічним хабом" і не лише з точки зору військової підтримки. Він зауважив, що багатьох постраждалих від російських атак везуть на лікування на Захід саме через Польщу.    Також Варшава відіграє значну роль у підтримці енергетичної інфраструктури України.   "Польська влада у співпраці з Єврокомісією створила так званий енергетичний хаб допомоги Україні - RescEU, через який йде багато допомоги, яка зараз вкрай необхідна в умовах посилених атак з боку РФ на об’єкти української критичної інфраструктури", - сказав дипломат.    Він додав, що різносторонню гуманітарну допомогу Україні надають й органи місцевого самоврядування Польщі та організації неурядового сектору й підкреслив, що "все це відбувається практично щоденно".   Прикордонники Польщі затримали 41-річного росіянина , що нелегально потрапив до Польщі через Білорусь. При ньому знайшли військові документи: контракт з армією РФ про участь у військових діях проти України.

Журналісти дізналися, де білорусь могла розмістити російську ядерну зброю

23:30:39

Стало відомо, де Мінськ планує обладнати схованку для ядерної зброї. Видання The New York Times у п'ятницю, 10 травня, опублікувало супутникові знімки військової бази поблизу білоруського міста Осиповичи, на яких видно споруди, характерні для російських об’єктів зберігання ядерної зброї.     Тут, за даними газети, розташовані ракети Іскандер, які можуть бути використані для запуску ядерних або звичайних боєголовок.   "У Росії є ядерні боєголовки на власній території, розташовані недалеко від України і країн НАТО, але, розміщуючи деякі з них у Білорусі, Кремль, схоже, намагається підкреслити свою ядерну загрозу і зміцнити свої сили ядерного стримування", - вказує видання.    Вказується, що будівництво майданчика за 180 км від кордону почалося у 2023 році.   "Деякі з нещодавно побудованих там споруд мають особливості, унікальні для ядерних сховищ на базах всередині Росії. Наприклад, нова, особливо охоронювана територія оточена трьома рівнями огорожі на додачу до наявного периметру безпеки всієї бази. Ще однією характерною ознакою є критий навантажувальний майданчик, з'єднаний з чимось, схожим на прихований підземний бункер радянських часів", - пише газета.    Раніше РФ передала Білорусі ядерні боєголовки, а цього року Білорусь заявила, що приєдналася до Росії на навчаннях із розгортання тактичної ядерної зброї.

Критична фаза та нові бригади. Прогнози від ЗСУ

20:54:40

  Командувач Сухопутними військами Збройних сил України Олександр Павлюк дав інтерв'ю The Economist, у якому оцінив ситуацію на фронті та дав прогнози щодо розвитку ситуації у майбутньому.   Час X   Павлюк зазначив, що ворог використовує всю свою боєздатну техніку на фронті, щоб випробувати українські війська, які вже виснажені та недостатньо забезпечені. Критична фаза війни, за його словами, може настати у найближчі два місяці.   "Росія знає, якщо ми отримаємо достатньо зброї протягом місяця чи двох, ситуація може обернутися проти них", - заявив Павлюк.   За його словами, Україні треба негайно посилити протиповітряну оборону. Він наголосив, що надходження винищувачів F-16 на початку червня буде важливим психологічним стимулом.   Однак поки невідомо, чи Україна отримає нові версії F-16, необхідні для протистояння російським бомбардувальникам. Ворожі літаки тримаються на відстані за межами досяжності української протиповітряної оборони, скидаючи важкі керовані бомби на передові позиції зі швидкістю до 130 бомб на день.   Гарячі точки   Командувач Сухопутних військ вважає, що Росія й надалі зосереджуватиметься на Луганській та Донецькій областях, які вже несуть основне навантаження війни. Але розвідка підтверджує, що невдовзі російські війська розтягнуть оборону, атакуючи північно-східні райони Харківщини та Сумщини.   "Росія відчуває стійкість наших ліній перед тим, як вибрати найбільш відповідний напрямок", - вважає Павлюк.   На його думку, втрата Часового Яру не мала б вирішального значення, адже це “звичайне міське поселення”. Крім цього, командувач прокоментував атаки в районі Очеретино, що неподалік Авдіївки, відкидаючи заяви про можливі непорозуміння, які призвели до втрат позицій.   Він пояснив це божевільним тиском, російською перевагою у повітрі та у співвідношенні артилерії, яке досягало 20 до 1. По всій лінії фронту російські гармати випускають у сім разів більше снарядів, ніж українські.   Чим відповість Україна?   Павлюк заявив, що Україна зараз готує щонайменше десять нових бригад для підготовки до наступу армії РФ. Частину з них розгорнуть задля захисту Києва.   За словами генерала, росіяни й досі не відмовилися від ідей захопити Київ.   «Захист Києва залишається одним із наших головних завдань, незважаючи на те, наскільки важким є ситуація на сході. Це серце України, і ми знаємо, що оборона столиці відіграватиме ключову роль у майбутньому”, — наголосив він.   Водночас, Павлюк наполягає на тому, що основною проблемою зараз є техніка, а не люди. За його словами, Україна відчайдушно потребує артилерії та бронетехніки.