Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Україна вже отримала від союзників ракети до ППО Patriot

19:17:51

Україна вже отримала ракети до протиповітряної оборони Patriot, які були відправлені Іспанією та іншими західними союзниками. Про це заявила глава Міністерства оборони Іспанії Маргарита Роблес, передає El Mundo.   Про те, що Україна отримали ракети до ППО, Роблес розповіла під час свого візиту до казарм Санхеніс і Головного військового госпіталю Орад-і-Гахіас в Сарагосі, де проходять підготовку українські військові.   "Ці ракети призначені для протиповітряної оборони, і повинно бути дуже чітко зрозуміло, що вони призначені для України, щоб захистити себе від нападів, яких вона зазнає від Росії", - пояснила глава Міноборони Іспанії. Раніше повідомлялося, що  Іспанія відправить в Україну додаткові ракети до систем ППО Patriot. За даними ЗМІ, Німеччина зможе передати Україні зенітний ракетний комплекс Patriot не раніше кінця червня. Поставка може збігтись з передачею винищувачів F-16.

Порошенко розповів у Берліні про невідкладну потребу Patriot, Taurus і снарядів

19:01:26

Лідер "Європейської Солідарності", експрезидент Петро Порошенко у Берліні провів зустріч із головою комітету у закордонних справах Бундестагу Міхаелем Ротом. Про це повідомляє пресслужба "ЄС". «Перед кожною міжнародною поїздкою я відвідую фронт і спілкуюся з нашими героями, щоб з перших вуст передати нашим партнерам інформацію про реальну ситуацію на полі бою та потреби українського війська для відсічі путінській навалі. Тому сьогодні я чітко наголосив на тому, що критична ситуація на фронті потребує невідкладної та значно потужнішої допомоги союзників, передусім засобами протиповітряної оборони, зокрема «Петріот», артилерійськими снарядами та ракетами для ураження російських військ на далекій відстані, включаючи системи «Таурус», – написав Порошенко у соцмережах. 

Словаччина відновила пропуск фур із України на одному з КПП

18:32:07

Словаччина знову приймає вантажівки на пункті пропуску Вишнє Нємецке - Ужгород, що знаходиться на кордоні з Україною. Про це повідомив пресцентр Державної митної служби в понеділок, 6 травня.   За словами митників, на словацькому контрольно-пропускному пункті відремонтували сканер, тому Словаччина відновила прийом та пропуск вантажівок.   "Отже, з українського боку кордону - на митному посту Ужгород автомобільний - також відновлено оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів", - додали у ДМС.   Нагадаємо, у суботу, 4 травня, Словаччина припинила приймати для митного оформлення вантажівок  на КПП Вишнє Нємецке - Ужгород через поломку сканера. Як відомо, у ніч на 29 квітня польські фермери розблокували усі пункти пропуску на кордоні з Україною. Завдяки розблокуванню кордону з Польщею державний бюджет України за тиждень  додатково надійшло 2,5 млрд гривень .

Парламент Естонії ухвалив важливе рішення щодо Московського патріархату

17:54:20

Парламент Естонії ухвалив заяву, в якій засуджує діяльність Московського патріархату і оголошує його інститутом, що підтримує агресію Росії. Про це повідомляє ERR у понеділок, 6 травня.   За відповідну заяву проголосували 75 депутатів, вісім виступили "проти".   У документі зазначається, що це стосується Московського патріархату як інституту і керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я.   Згідно із заявою, у березні створений під егідою Російської православної церкви Всесвітній російський народний собор, яким керує патріарх Московський, ухвалив документ Сьогодення і майбутнє Руського миру , згідно з яким "війна в Україні є священною війною як проти України, так і проти всього західного світу", а сфера впливу Російської Федерації поширюється за межі території колишньої Російської імперії.   "Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу громадському та конституційному порядку в Естонії", - заявили депутати.   Парламент Естонії закликав всі держави і міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату з чинення впливу.   "Православні об'єднання і парафії також повинні самостійно оцінити загрозу громадському порядку і своїм членам, яка походить від ворожої діяльності з надання впливу, і вжити необхідних кроків для припинення зв'язків з Московським патріархатом", - зазначили естонські депутати. Нагадаємо, раніше Естонія не продовжила посвідку на проживання предстоятелю Естонської православної церкви Московського патріархату митрополиту Євгенію, оскільки його діяльність становить загрозу безпеці країні. Згодом главу Естонської православної церкви МП  видворили з країни .

Сі Цзіньпін зробив заяву щодо відносин Китаю з ЄС

17:26:42

Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном і головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Парижі заявив, що КНР сподівається на розвиток партнерських стратегічних відносин із ЄС. Про це повідомляє Українська редакція Медіакорпорації Китаю в понеділок, 6 травня.    "Китай завжди підходить до своїх відносин із Європейським Союзом зі стратегічної та довгострокової перспективи. Китай вважає Європу важливим напрямом своєї дипломатії і важливим партнером на шляху до його модернізації", - сказав Сі Цзіньпін.   Лідер КНР висловив сподівання, що відносини між Китаєм та Францією і Китаєм та ЄС посилюватимуть один одного і приведуть до спільного процвітання.   "У сучасному, сповненому турбулентності світі Китай і Європейський Союз як дві важливі глобальні сили повинні продовжувати сприймати один одного як партнерів, зберігати прихильність діалогу та співпраці, зміцнювати стратегічну взаємну довіру… і стратегічну координацію та працювати разом для стійкого зростання китайсько-європейських зв’язків… і спільного внеску в забезпечення миру та розвитку в усьому світі", - зазначив Сі Цзіньпін. Нагадаємо,  лідер Китаю здійснює перше за п'ять років турне до Європи , в рамках якого він відвідає Францію, Сербію та Угорщину. Раніше глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн озвучила підсумки зустрічі з Сі Цзіньпінем , де обговорювали війну Росії проти України. 

Напад на політика з партії Шольца: поліція встановила підозрюваних

17:01:22

Слідство встановило ще трьох осіб, які ймовірно були співучасниками нападу на провідного кандидата Соціал-демократичної партії Німеччини на європейських виборах Матіаса Екке. Про це пише Spiegel.   Поліція Саксонії та прокуратура Дрездена у спільній заяві повідомили, що тепер у справі четверо підозрюваних, усі вони - німці віком 17-18 років. Вдома у підозрюваних провели обшуки, слідчі дії тривають.   Перший співучасник нападу сам здався поліції у неділю, 5 травня.    Ввечері 3 травня Матіас Екке зазнав нападу з боку групи осіб у дрезденському районі Штрізен. Це сталося, коли він з командою розклеював агітаційні матеріали до майбутніх місцевих та європейських виборів. Політика госпіталізували до лікарні та прооперувати.   Коментуючи інцидент, канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до об'єднаних дій проти правих. Нагадаємо, раніше у Германії радикали спалили дачний будинок глави Rheinmetall . Це зробили ліві екстремісти, обурені постачанням зброї Україні. Тим часом європейські розвідувальні служби попередили свої уряди про те, що Росія готує акти насильства і диверсій по всьому континенту .