Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Росія активно готує диверсії по всій Європі - ЗМІ

10:38:49

Європейські розвідувальні служби попередили свої уряди про те, що Росія готує акти насильства і диверсій по всьому континенту. Про це пише Financial Times з посиланням на оцінки розвідок трьох різних країн Європи.   Зазначається, що РФ вже почала більш активно готувати таємні вибухи, підпали та завдання шкоди інфраструктурі на європейській території як безпосередньо, так і через посередників, й не збирається рахуватися з можливими жертвами серед цивільного населення. "Хоча агенти Кремля мають довгу історію подібних операцій і останніми роками час від часу здійснювали атаки в Європі, з'являються дедалі нові свідоцтва більш агресивних і узгоджених зусиль", - пише видання.   Один зі співробітників розвідки заявив, що зараз президент РФ Володимир Путін почувається "підбадьореним" і прагнутиме якомога сильніше натиснути на Європу в багатьох напрямках - за допомогою дезінформації, саботажу чи хакерських атак.   Через служби безпеки НАТО надходить інформація про скоординовану та масштабну загрозу зловмисних дій з боку Росії.    Акти саботажу вже відбуваються. У Великій Британії підпалили склад з гуманітарною допомогою для України, у Швеції сталася низка залізничних аварій, у Чехії намагались пошкодити залізничну сигналізацію, в Естонії стався напад на автомобіль міністра внутрішніх справ, у Німеччині запобігли нападу на військові та логістичні об'єкти. Нагадаємо, дачний будиночок глави німецького оборонного концерну Rheinmetall Арміна Паппергера спалили ліві екстремісти, обурені постачанням зброї Україні . У Берліні спалахнув металургійний завод: місто накрив отруйний дим

Війсковий корабель Ірану вперше перетнув Екватор

10:05:04

Іранський військовий корабель Шахид Махдаві, оснащений безпілотниками та ракетами, перетнув екватор у Південну півкулю. Про це повідомило 4 травня агентство Tasnim. "Корабель Шахид Махдаві перетнув екватор і попрямував до Південної півкулі із закордонною військово-морською місією", - йдеться у повідомленні.   Іранське судно, оснащене балістичними та крилатими ракетами великої дальності, виконує свою найдальшу місію у міжнародних водах.   Багатоцільовий бойовий корабель вагою понад 2100 тонн призначений для далеких операцій та здатний нести різні типи гелікоптерів, безпілотників та швидкісних катерів.   Це перший випадок, коли Корпус вартових Ісламської революції відправив військовий корабель на далекі відстані. У лютому іранські війська вперше випробували ракети середньої дальності, здатні досягати цілей на відстані близько 1700 кілометрів.  Нагадаємо, експерти вважають, що Іран має достатньо збагаченого урану, щоб виготовити свою першу ядерну зброю протягом тижня і загалом шість бомб протягом місяця. Двоє морпіхів США загинули під час захоплення іранського судна

Зеленський звернувся до українців у день Великодня

09:38:59

Президент Володимир Зеленський в неділю, 5 травня, звернувся до українців з нагоди Великодня. Відеозвернення оприлюднила пресслужба глави держави.   Як зазначив Зеленський, "Біблія вчить нас любові до ближнього. А сьогодення показало нам справжнє значення цього слова. Коли навіть за сотні кілометрів одне від одного ми підтримуємо й допомагаємо одне одному. Захищаємо одне одного. Молимось одне за одного. Коли всі ми стали одне одному ближчими, одне одному ближніми".   "А колишній сусід, що постійно набивався нам у брати, для нас далекий на віки. Він порушив всі заповіді, зажадав наш дім, прийшов нас убивати. Світ бачить це. Бог знає це. І ми віримо: у Бога на плечі - шеврон з українським прапором. Тож із таким союзником життя точно переможе смерть", - заявив президент.   За словами Зеленського, "сьогодні наша молитва - за всіх українців, які чекають цього світанку й неодмінно побачать його. Дочекаються миру, правди й Бога, який повернеться на випалену землю. Всіяну шрамами у вигляді воронок і траншей. Повернеться тишею, спокоєм, квітами замість мін на полях. Повернеться дитячим сміхом замість реву повітряної тривоги".

Наркотики та корупція: між Іспанією та Аргентиною розгорівся дипскандал

08:57:51

Міністр транспорту Іспанії Оскар Пуенте заявив, що президент Аргентини Хав'єр Мілей вживає наркотики, після чого між двома країнами спалахнув дипломатичний скандал. Про це пише Politico.   Під час одного з виступів Пуенте згадав про Мілея, який з'явився на телебаченні під час своєї передвиборчої кампанії торік. Іспанський міністр заявив, що не знає, "в якому тоді стані перебував президент Аргентини: до чи після вживання наркотиків".   Також Пуенте сказав, що Мілей, в його розумінні, є "дуже поганою людиною".   Мілей засудив "наклеп і образи" міністра й розкритикував політику соціалістичного прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса.   "В уряду Педро Санчеса є більш важливі проблеми, такі як звинувачення в корупції, висунуті проти його дружини, проблема, яка навіть змусила його подумати про відставку", - йдеться в офіційній заяві Офісу президента.   Окрім того, лідер Аргентини звинуватив владу Іспанії в тому, що соціалістична політика принесла громадянам країни "смерть і бідність", "поставила під загрозу жінок" через іммігрантів, а також "підірвала цілісність Іспанії" через угоди із баскськими та каталонськими сепаратистами.    Зі свого боку МЗС Іспанії відповіло, що риторика у заяві Аргентини "не відповідає відносинам між двома братніми країнами та народами".   Після того, як правий популіст Мілей у грудні 2023 року посів посаду президента , відносини між Аргентиною та Іспанією, якою керує ліва коаліція на чолі з Соціалістичною партією Санчеса, значно охолодилися. Мілей публічно підтримав ультраправу іспанську антиміграційну партію Vox. Нагадаємо, раніше прем'єр Іспанії заявив, що не піде у відставку на тлі корупційних звинувачень на адресу його дружини.

Генштаб назвав найгарячіший напрямок на фронті

08:02:59

Протягом минулої доби на фронті відбулося  95 бойових зіткнень, російські війська атакують на семи напрямках. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні в неділю, 5 травня.   Загалом війська Росії завдали п'ять ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснили 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.  На Куп’янському напрямку воїнами ЗСУ відбито 12 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Берестове Луганської області.   На Лиманському напрямку відбито дев'ять атак в районах Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області.   На Бахмутському напрямку воїнами відбито 12 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Новий, Кліщіївка, південніше Іванівського на Донеччині.   На Авдіївському напрямку захисниками відбито 20 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області.   На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка,  Парасковіївка, Водяне та Урожайне  Донецької області, де окупанти 15 разів намагалися прорвати оборону українських військ.   На Оріхівському напрямку ворог п'ять разів атакував позиції захисників України в районах південніше Новодарівки, Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.   На Херсонському напрямку противник не відмовляється від наміру вибити підрозділи ЗСУ із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 10 безуспішних атак на позиції українських військ.   Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати російським військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по семи районах зосередження особового складу, трьох пунктах управління, трьох зенітно-ракетних комплексах та складу боєприпасів противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено керовану авіаційну ракету Х-59/69.   Підрозділами ракетних військ завдано ураження по пункту управління, району зосередження особового складу, радіолокаційній станції та ще по важливому об’єкту противника.  Нагадаємо, українська розвідка підтвердила, що контрнаступ Росії почнеться у кінці травня, або на початку червня . Наразі російська армія діє як "єдине тіло" з чітким планом і під єдиним командуванням. Місце, де хочуть атакувати окупанти, – це Харківська та, можливо, Сумська області.