Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Іран може атакувати Ізраїль протягом найближчих 48 годин - Vox News

00:25:53

Іран може напасти на Ізраїль протягом 48 годин. Про це у середу, 3 квітня, повідомляє Vox News, стверджуючи, що ЦРУ вже проінформувало про ймовірну атаку керівництво Ізраїлю.       Зазначається, що ЦАХАЛ віднісся до інформації, як вкрай серйозної і вже оголосив мобілізацію резервістів, зокрема, операторів ППО Залізний купол. Вони знаходяться в очікуванні атаки.   "У регіоні вже почалися проблеми з GPS", - повідомляє видання.    Журналісти нагадують, що раніше високопосадовці Ірану заявляли, що їхня країна "має повне право відповісти на напад Ізраїлю на їхнє консульство".   Як повідомляє ліванський панарабський супутниковий телеканал новин  Al Mayadeen , Іран планує здійснити комбіновану атаку "дощем" безпілотників і ракет зі своїх баз у стратегічних місцях в Ізраїлі.

У Франції знайшли викрадені картини Казиміра Малевича

23:02:40

У Франції судові виконавці конфіскували понад сотню творів художників-авангардистів, які зберігалися в паризькому сховищі. Серед вилучених витворів мистецтва є кілька картин українського художника Казимира Малевича. Про це пише The Art Newspaper.   Слідчі підозрюють, що твори Малевича були вкрадені у приватного колекціонера. Німецька юридична фірма Dentons стверджує, що картини належать бізнесменові палестинського походження Усману Хатібу.   Вартість знайдених творів, за оцінками експертів, становить понад 100 мільйонів євро. Колекціонер стверджує, що в грудні 2019 року він став жертвою зловмисників, які викрали величезну колекцію предметів мистецтва з орендованого ним сховища в німецькому місті Вісбаден. Саме частину цієї колекції й вдалося знайти в Парижі.   Серед конфіскованих творів, окрім картин Малевича, також є роботи російських художників Василя Кандинського та Наталії Гончарової.   Ще одну частину колекції Хатіба знайшли торік у Франкфурті. Колекціонер стверджує, що у нього вкрали майже 900 творів мистецтва. Торік викрадені картини стали з'являтися на аукціонах і були продані, зокрема, в Ізраїлі, Франції та Монако.   Зазначається, що у 2015 році Хатіб придбав 871 картину за посередництва ізраїльського артдилера Іцхака Заруги, який керував галереєю у Вісбадені. Втім пізніше німецька прокуратура конфіскувала роботи за підозрою, що вони були підробками. Слідство тривало чотири роки, після чого картини дилерові повернули, а Хатіб розмістив свою частину колекції у сховищі у Вісбадені. Незабаром це сховище обікрали. Нагадаємо, торік співробітники амстердамського музею Стеделійк перекласифікували художника Казимира Малевича як українця . Раніше він вважався росіянином. У 2018 році на торгах аукціонного дому Christie's в Нью-Йорку за 85,8 млн доларів була продана картина Малевича під назвою Супрематична композиція . Це рекордна ціна для робіт художника.

Міністри оборони Франції та РФ поговорили вперше за 1,5 року

22:37:13

Міністри оборони Франції Себастьєн Лекорню та Росії Сергій Шойгу провели в середу, 3 квітня, телефонну розмову. Про це повідомляє Le Monde з посиланням на французьке міністерство оборони.   Зазначається, що розмова стала першою розмовою з жовтня 2022 року. Її ініціювала французька сторона. Розмова стосувалася передусім теракту у концертному залі під Москвою. Лекорню засудив теракт та висловив солідарність із постраждалими і їхніми родинами.   "Він підтвердив, що Франція не володіє жодною інформацією, яка дозволяла б встановити зв’язок між цим терактом та Україною. Він закликав Росію припинити будь-яку інструменталізацію цієї події", - заявили в оборонному відомстві. Глава Міноборони Франції також засудив військову агресію РФ проти України і запевнив, що його країна продовжить підтримувати Київ "стільки, скільки буде необхідно". Нагадаємо, раніше президент Еммануель Макрон заявив, що філія угруповання Ісламська держава, яка взяла відповідальність за теракт в концертній залі Crocus City Hall у Підмосков'ї, здійснила кілька спроб атак на території Франції . Макрон також припустився  відправлення французьких військ до України . Крім того, він порадив Путіну  не розкидатись погрозами ядерної зброї .

Сирський доповів Зеленському про плани ЗСУ

22:11:02

Президент Володимир Зеленський у середу, 3 квітня, заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про плани оборонних і активних дій Сил оборони на фронті на найближчий час. Про це глава держави повідомив під час вечірнього відеозвернення.   "Сьогодні була тривала й детальна доповідь головкома Олександра Сирського: наші дії на ключових напрямках, захист і зміцнення наших позицій, наш тиск на російські позиції, ключові наші плани оборонних і активних дій на найближчий час", - заявив Зеленський. За словами президента, Україна чітко розуміє, для чого Росія планує додатково мобілізувати 300 тисяч військових. Необхідна сильна відповідь.   "Чітко розуміємо, до чого готуються в Росії, що вони хочуть, під що збиратимуть солдатів у свою армію. І в нас, у нас усіх, у наших партнерів має бути сильна відповідь на російські операції - будь-які російські операції", - наголосив Зеленський.

Україна та Португалія готують безпекову угоду

21:32:12

Президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру дали доручення розпочати роботу над підготовкою угоди про безпеку. Про це повідомив глава держави в Telegram в середу, 3 квітня.   "Провів телефонну розмову з новопризначеним прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру. Подякував за його особисту принципову позицію щодо підтримки України та побажав плідної роботи задля процвітання Португалії", - розповів Зеленський.   Сторони обговорили перебіг виконання попередніх оборонних домовленостей між країнами та доручили командам розпочати роботу над підготовкою двосторонньої безпекової угоди в межах декларації G7. "Скоординували майбутні спільні контакти", - додав президент. Нагадаємо, сьогодні  Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки  та довгострокову підтримку. Фінляндії стала восьмою країною, яка підписала угоду про безпеку з Україною. Раніше у ряд Португалії прийняв рішення виділити 100 млн євро  у межах чеської ініціативи із закупівлі снарядів для України з третіх країн. 

Європу цими вихідними знову накриє пил із Сахари

21:18:09

Наступними вихідними на територію Франції, як і низки інших країн Європи, знову прийдуть теплі повітряні маси з півночі Африки з дрібним пилом із пустелі Сахара. Про це повідомляє  місцевий телеканал BFM в середу, 3 квітня.   Зазначається, що у вихідні 6-7 квітня на територію Франції знову мають прийти аномально теплі повітряні маси з півночі Африки. У повітрі знову буде чимало дрібного пилу з Сахари, що надає небу специфічного відтінку та може викликати подразнення дихальних шляхів.     7 квітня ці повітряні маси можуть сягнути також Польщі, Білорусі та частини території України.   За словами метеорологів, цього разу феномен, який минулого тижня торкнувся більшою мірою південного сходу Франції, буде спостерігатися на значній території.    Повітря майже по всій території країни прогріється до позначок понад 20 градусів тепла, а місцями й до 30 градусів. Нагадаємо, минулими вихідними  пісок із Сахари накрив Швейцарію і Францію . В Україні також  зафіксували пил із Сахари . Він становить загрозу для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей. Пил із Сахари: синоптики розповіли про ситуацію із забрудненням повітря 

Дефіцит снарядів. Загроза "обвалу" фронту

21:15:46

  Новий російський масштабний наступ на фронті очікується влітку. Авторитетне американське видання Politico, посилаючись на українських військових, які служили під командуванням Валерія Залужного, які говорили на умовах анонімності, пише, що військова картина виглядає похмуро. Існує великий ризик обвалу лінії фронту там, де російська армія почне наступ, оскільки РФ має набагато більшу перевагу в живій силі і останніми тижнями успішно застосовує керовані авіабомби проти українських позицій.   Нестача озброєння   На тлі нестачі озброєння, зокрема, через затримку пакету допомоги в Конгресі США, і дефіцит солдатів в Україні, “російські генерали можуть досягти успіху”, пише Politico.   "І така невдача, особливо у розпал виборчих кампаній в Америці та Європі, цілком може відродити тиск Заходу на користь переговорів, які, очевидно, будуть на користь Росії, надавши Кремлю свободу відновити конфлікт у майбутньому на свій вибір", - йдеться у матеріалі.   Все тепер залежить від того, куди Росія вирішить направити свої сили під час наступу. Країна-агресор посилила ракетні та дронові удари по Україні — від Харкова та Сум на півночі до Одеси на півдні, тому важко вгадати, де буде зосереджено головний удар РФ, неможливо, пише Politico.   “Немає нічого, що могло б допомогти Україні зараз, бо немає серйозних технологій, здатних компенсувати Україні велику масу військ, яку Росія, мабуть, кине на нас. У нас немає цих технологій, і на Заході їх немає у достатній кількості”, — заявив один із високопоставлених військових джерел.   Він вважає, що лише стійкість українців та помилки російських командирів можуть змінити похмуру динаміку.   F-16 не допоможуть?   Офіцер також розповів, що росіяни швидко навчаються та вдосконалюються, не даючи Силам оборони "другого шансу" на полі бою. Тому часто західна зброя приходить пізно. Це стосується й літаків F-16, які мають надійти в Україну влітку. Зараз Росія зазнає дальності своїх ракет, готуючись збивати західні винищувачі в Україні.   Тепер фронту потрібно більше традиційної зброї — гаубиць, снарядів та ракет, а також більше людей, а українська влада ухиляється від великої мобілізації.   "У нас не тільки військова криза, у нас є політична криза ... Росія зараз збирає ресурси і буде готова почати велику атаку приблизно в серпні, а можливо, і раніше", - сказав один з офіцерів.   Bloomberg також пише про катастрофічний брак боєприпасів у ЗСУ. За словами офіційних осіб із країн-союзниць, знайомих із останніми подіями на лінії фронту, потік західної військової допомоги в Україну різко скоротився, а деяка українська зброя робить лише по одному пострілу на день, щоб зберегти свої запаси.   Нестача зберігається, незважаючи на зростання розуміння західними лідерами ціни зволікання. За словами одного чиновника, знайомого з ходом обговорення питання допомоги, вони знають, що захист території НАТО коштуватиме дорожче, якщо Росія значно просунеться вглиб України.   Інша точка зору   При цьому президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не потребує мобілізації 500 тисяч осіб. У середу, 3 квітня, на прес-конференції в Києві президент подякував головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському за аудит.   “Півмільйона нам не потрібно. Я вдячний головному за аудит. Важливо, що він знайшов сили всередині ЗСУ. Відповідну кількість, яка не була на фронті, вони будуть на фронті”, — заявив він.   Відповідаючи на запитання журналістів про те, скільки буде мобілізовано до Сил оборони, Зеленський зазначив, що "поки не готовий це сказати".    

Китай зробив чергову заяву щодо війни в Україні

20:23:02

У війні між Росією і Україною не повинно бути переможців і переможених. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь на брифінгу в середу, 3 квітня,  передає Укрінформ. За його словами, позиція Китаю стосовно "української кризи" (так у Китаї називають війну Росії проти України - ред.) послідовна, чітка і прозора. Ван зазначив, що існує ризик подальшого загострення "кризи", тому слід докладати зусиль для деескалації та припинення конфлікту шляхом переговорів.   "У політичному врегулюванні не повинно бути переможців і переможених, натомість має панувати мир. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль для досягнення цієї мети", - сказав дипломат.   Веньбінь запевнив, що Китай ніколи не передавав жодній воюючій стороні зброю чи військове обладнання та закликав не дискредитувати "звичайні" відносини КНР із Росією.   "Ми не прагнули і не шукатимемо вигоди від конфлікту, а інші країни не повинні дискредитувати та нападати на звичайні відносини між Китаєм і Росією та не повинні підривати законні права Китаю і китайських компаній", - заявив речник МЗС КНР. Нагадаємо, за даними ЗМІ, президент РФ Володимир Путін щонайменше з вересня 2023 року через посередників  надсилає сигнали про нібито готовність до припинення вогню у війні проти України . Президент Володимир Зеленський заявив, що  дипломатичне завершення війни України з Росією  можливе тільки на основі формули миру, яка передбачає звільнення усіх українських територій, тимчасово окупованих РФ.

Генштаб розповів, де росіяни намагаються наступати

20:02:32

Протягом доби на фронті зафіксовано 54 бойових зіткнення. Ворог активно намагається наступати на Бахмутському, Авдіївському і Новопавлівському напрямках. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні в середу, 3 квітня.   Загалом війська Росії завдали п'ять ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснили 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.  На Куп’янському напрямку Силами оборони відбито одну атаку противника в районі населеного пункту Андріївка Луганської області. На Лиманському напрямку відбито три атаки росіян в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону.   На Бахмутському напрямку відбито 10 атак в районах Білогорівки Луганської області; Спірного, Андріївки, південнно-східніше Виїмки та Кліщіївки Донецької області, де окупанти намагалися покращити тактичне положення.   На Авдіївському напрямку захисниками відбито вісім атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Яснобродівка, Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог намагався вибити українські підрозділи із займаних рубежів.    На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах населених пунктів Новомихайлівка та Урожайне, де загарбники, за підтримки авіації, 15 разів намагалися прорвати оборону.   На Оріхівському напрямку протягом доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів. На Херсонському напрямку противник не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснено чотири ворожі атаки.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та зенітно-ракетному комплексу противника.    Підрозділами ракетних військ завдано ураження по двох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, артилерійській системі, радіолокаційній станції, станції РЕБ та пункту управління БпЛА противника.  Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 710 окупантів . З початку повномасштабної війни проти України армія Росії втратила 444 370 солдатів.

Росіяни відправили до сиротинців 285 депортованих дітей з України

19:32:03

Щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійській базі даних дітей-сиріт. Журналісти підтвердили особу кожної дитини та поговорили з деякими з них. Про це йдеться у розслідуванні російських видань Верстка і Важные истории.   Перші профілі дітей з Донбасу з'явилися в базі даних у жовтні 2022 року, через тиждень після того, як російські війська окупували певні території Донецької та Луганської областей на сході та Херсонської та Запорізької областей на півдні.   Українських дітей пропонували для усиновлення або передачі під опіку щонайменше у 15 російських регіонах, насамперед в Орловській, Нижегородській та Ростовській областях. При цьому їм не повідомляли, що вони походять з Донбасу.   Громадяни Росії могли усиновити щонайменше 214 дітей, депортованих з України, батьки яких померли або були позбавлені батьківських прав. Під час журналістського розслідування з бази даних зникла третина профілів дітей: 17 з них були старше 18 років, чотирьох повернули батькам на Донбасі, одного - матері в Херсоні, а решту, ймовірно, передали в російські сім'ї для усиновлення або під опіку. Нагадаємо, українській владі  вдалося встановити майже 20 тисяч дітей, яких викрала Росія .  У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі  видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна  та омбудсменки Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей.