Вибір сомельє або підсумки порівняльної дегустації українських та імпортних вин масс маркет сегменту.
Погодьтесь, що для багатьох з нас думка про те, що імпортні товари, краще за наші є дуже сталою. Яскраво цей стереотип можна прослідкувати на винному ринку, де думка про високу якість вин імпортного погодження є домінуючою.
Кожен рік імпортери б’ють рекорди по обсягах ввезеного в Україну вина з-за кордону, адже український ринок є повністю відкритим. Наразі, за 3 роки з дати скасування мита на ввезення для імпорта, доля полиці вин українського походження скоротилася на 26-30 % та тенденція зберігається. Держава залишила українське виноробство сам на сам з навалою виробників з інших країн. Додаємо до цього шалені дотації та субсидії з боку ЄС для своїх виробників та мільйони євро, що були вкладені в іміджеву складову країн- винних виробників. В сумі, як то кажуть, маємо що маємо – скорочення попиту на українське вино, зменшення виробництва та виноробну галузь на межі виживання.
Зрозуміло, що Державі, наразі, не до виноробів. Та й що ж з цим всім робити в моменті?
Відповідь коротка: українським виноробам робити якісне вино, споживачу - спробувати відкласти іміджеву складову імпортного вина, позбутись довіри до всього іноземного та покластись на власні відчуття та смаки. Кожного, хто готовий розібратись у суті, довіритись своїм смаковим рецепторам, в кінці будуть очікувати справжнє відкриття.
Краще будь-якої теорії є, звичайно, практика. Тому ми поїхали до низки мережевих продуктових магазинів, зробили закупку зразків в ціновому сегменті 90-150 грн. Наступний крок - запрошення експертів.
В порівнянні вин нам допомагали професіонали винного ринку – кращі сомельє України різних років на чолі з керівником Асоціації сомельє України Іваном Бачуріним.
Бачурин І. (пряма мова):
«Мета дегустації – визначити кращі вина в заданій ціновій категорії. Учасниками дегустації були кращі сомел’є України 2007, 2009 та 2016 років. Ми продегустували 5 зразків білих сухих та білих напівсолодких вин та визначили найдостойніші зразки, що є на ринку України.
Якими ж мають бути вина на кожен день?
Бачурин Іван: Апріорі якісні та доступні. Що таке якість? Це баланс між ароматом, смаком та післясмаком.
Також говорили й про мінімальну ціну вина на кожен день.
Бачурин Іван: від 90 грн. Занадто низька – це привід задуматись. Низький цінник – це питання до якості сировини та смакових властивостей вина.
Щоб уникнути упередженості, ми попросили експертів винести зір «за скоби» та в режимі «сліпої» дегустації, оцінювати саме смакові властивості вин, а не етикетки, марки, країни-походження чи інші другорядні фактори.
Глушко Юрій, кращій сомел’є України 2007 р.:
На дегустації було представлено близько десяти вин від різних виробників з усього світу. У категорії білі напівсолодкі вина одноосібним лідером виявились вино Shateau Baron від ТМ Villa UA. Вино світло солом’яного, майже прозорого кольору, зустрічає нас квітковим ароматом з відтінками мускату, груши та айви. Смак неймовірно свіжий, приємна солодкість врівноважується дуже ніжною кислинкою. Кісточкові плоди довершують палітру фруктових смаків. Я б порадив спробувати це вино з різноманітними паштетами, пікантними сирами та не надто солодкими десертами
Назарчук В’ячеслав, кращій сомел’є України 2016 р.:
Від сьогоднішньої дегустації в мене дуже позитивні враження. Я для себе визначив саме п’ятий зразок – це було ТМ Villa UA CHARDONNAY, Біле сухе, Україна. Це вино врази мене своєю чистою ароматикою, має відтінки квітів, цукатів, збалансований смак, дуже довгий післясмак. Якщо рекомендувати його к гастраномії, то я б порадив його до м’ясних закусок, салатів, можливо, до рибних закусок.
Доречі з оцінкою професіоналів згодні й споживачі, які голосують власно. гривнею, обираючи марку. Адже сухе Шардоне та напівсолодке Шато Барон від Вілла ЮА є найпопулярнішими білими винами з асортименту марки.
Що маємо в загальному підсумку?
Бачурин Іван: Зараз дуже важливо проявити споживчий патріотизм – обирати саме українські вина. Україна має все для того, щоб виробляти якісні вина, які можуть конкурувати на світовому ринку.
Настав час переосмислити свій вибір і переконатися, що українське вино не просто конкурує, але й перевершує свої зарубіжні аналоги. Проявляти споживчий патріотизм – це зараз мейнстримна позиція усвідомленого громадянина, тим більш що в нас є для цього всі підстави. Українське виноробство має тривалу історію та розвивається завдяки людям, які люблять свою справу. Саме вони й створили понад 10 років тому вина, якими смакує вся Україна – вина Villa UA.
Високі стандарти виробництва та власний фірмовий стиль роблять цей продукт особливо смаковитим та популярним серед споживача.
Підтримуйте та купуйте Українське
Villa UA. Завжди твоя найсмачніша