Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Двох "беркутівців" судитимуть за спроби знищити докази вбивств на Майдані

13:25:34

Державне бюро розслідувань повідомило нові підозри екскомандирам спецпідрозділу міліції Беркут, які намагались знищити докази вбивств учасників Революції гідності. Про це повідомила пресслужба ДБР в понеділок, 29 січня.   Працівники ДБР повідомили про підозру колишнім командирам спецпідрозділу Беркут, що намагались знищити зброю, з якої їхні підлеглі вбили учасників Революції гідності. З цієї зброї спецпризначенці 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту.   Колишні командир полку та командир роти ПМОП Беркут, підпорядкованого ГУМВС України в Києві, організували перевезення зброї з території місця дислокації Беркута і незаконно знищили табельну вогнепальну зброю у різних місцях столиці.   "Вони розрізали її на частини абразивним матеріалом та видалили механічним способом маркування серійних номерів. Після цього залишки зброї скинули у притоці Дніпра - річці Віта та закопали на березі", - розповіли в ДБР.   Зокрема, були знищені 24 автомати 7,62 мм АКМС, одна снайперська гвинтівка Драгунова, три рушниці 12 мм Форт-500 і рушниця Форт-12 калібром 9 мм. Нагадаємо, раніше у ДБР завершили розслідування по 20 "беркутівцях", які використали зброю проти учасників Революції Гідності. До суду було передано обвинувальні акти щодо вбивць активістів Майдану . Слідство вважає, що колишній президент Віктор Янукович дав вказівку тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку застосувати вогнепальну зброю проти учасників Євромайдану близько 7 ранку 20 лютого 2014 року.

В Ірані стратили чотирьох чоловіків, звинувачених у шпигунстві на Ізраїль

13:04:01

В Ірані в понеділок, 29 січня, стратили чотирьох чоловіків, обвинувачених у плануванні диверсій на оборонному заводі та ймовірних зв'язках з ізраїльським Моссадом. Про це повідомляє AВС news.   Чоловіки були засуджені за планування нападу на завод в Ісфахані, що займається виробництвом ракетного та оборонного обладнання. Тегеран заявив, що операція була розроблена службою зовнішньої розвідки Ізраїлю Моссад. Перед в'їздом до Ірану всі четверо нібито пройшли підготовку в одній з країн Африки.   Чоловіків заарештували в липні 2022 року і засудили до страти у вересні 2023 року. Radio Liberty пише , що всі четверо були етнічними курдами.   Нагадаємо, у грудні минулого року в Ірані був страчений чоловік, обвинувачений у передачі секретної інформації Моссаду .  Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що Іран збільшує кількість страт "із загрозливою швидкістю" .

Глава МЗС Литви про допомогу Україні від ЄС: Чуємо хороші сигнали

12:47:05

Від Європейського Союзу є хороші сигнали щодо виділення фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро. Про це в інтерв'ю РБК-Україна  заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.   Дипломат сподівається, що всі проблеми щодо західної фінансової допомоги Україні буде вирішено на саміті ЄС 1 лютого.   "Ми чуємо хороші сигнали. Ви знаєте, що деякі вето знімаються та укладаються нові угоди. Що це означає? Україна справді має надзвичайно дієздатну зовнішню дипломатичну систему. Куди б я не їздив, ваші люди справжні професіонали, вони роблять величезну роботу. Тому я вірю, що на це можна очікувати", - сказав Ландсбергіс.   Відповідаючи на питання, чи зможе Європа самостійно, без США, надати Україні достатню фінансову та військову допомогу, глава МЗС Литви зазначив, що це в інтересах європейських країн.   "Я сподіваюся, що заради Європи Європа зробить усе, що може. Це у наших інтересах", - сказав литовський міністр. Нагадаємо, 1 лютого відбудеться саміт Європейської Ради. Україна розраховує, що там буде ухвалено позитивне рішення про виділення фінансової підтримки в розмірі 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility. 

Зеленський запропонував передати Україні соцдопомогу ЄС для біженців

12:26:08

Президент Володимир Зеленський заявив, що було б краще, якби гроші, які країни Європи надають українським біженцям, передавали Україні, а країна сама їх розподіляла між людьми. Про це глава держави заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.    Журналістка запитала в Зеленського, як він ставиться до чоловіків призовного віку, які виїхали з України. За її словами, тільки в Німеччині перебуває близько 200 тисяч таких чоловіків. У відповідь президент попросив не узагальнювати питання українських біженців, зокрема, чоловіків.   "Адже тут дуже багато різних деталей: є люди, які виїхали з різних причин і мали законодавчі причини та можливості поїхати, є люди немобілізаційного віку, є ті, хто виїхали раніше, є студенти", - сказав Зеленський.    Після цього журналістка сказала, що в Німеччині тривають дискусії стосовно того, чи варто виплачувати допомогу чоловікам призовного віку, які виїхали з України. Президент відповів, що це рішення Німеччина має ухвалити самостійно.   "Є такий момент: людина виїхала з України і отримує допомогу від Німеччини. Але буває таке, що людина отримує підтримку і від вас, і від нас. І тому я завжди говорив, що для нас було б набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, надаючи гроші в бюджет України. А потім вже Україна перерозподіляла б ці гроші залежно від того, де знаходиться ця людина", - заявив Зеленський. Нагадаємо, раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц і глави земельних урядів домовилися, що з 2024 року соціальні виплати для всіх біженців будуть скорочені . Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман заявив, що у ФРН не будуть примушувати українських біженців до військової служби у Збройних силах , депортуючи їх в Україну.