Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

У Маріуполі зафіксували активний рух вантажівок з БК окупантів

10:40:10

У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області зафіксували чисельні переміщення російських вантажівок з боєкомплектом всередині міста. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко в Telegram в четвер, 25 січня.   "Фіксуємо чисельні внутрішні переміщення вантажівок з БК (боєкомплектом - ред.) всередині міста. З ММК ім. Ілліча та Азовмашу по різних промзонах та військових базах окупантів в Кальміуському та Приморському районах", - написав він.   Радник мера також повідомив, що одночасно з цим, весь склад цивільних робітників ММК ім. Ілліча та Азовмашу відправили у відпустку своїм коштом на два місяці.   "Попередньо за чисельних розмов окупантів вони очікують велику партію БК та поки невідомої зброї наступний тиждень. Та саме для цього готують територію заводів, одночасно нівелюючи фактор сторонньої фіксації з боку робітників", - додав Андрющенко.

Лідер Чехії: РФ не простий і не слабкий противник

09:58:47

Росія - не надто слабкий суперник, тож на війну в Україні слід дивитися "реалістично". Про це заявив президент Чехії Петр Павел, пише Ceske Noviny.   "Ми повинні дивитися реалістично, а не в надмірно оптимістичних рожевих окулярах, як це часто бувало до цього часу. Росія, безумовно, не є легким або слабким супротивником", - сказав чеський лідер.   На його думку, напередодні президентських виборів у РФ тиск російських військ на фронті лише посилиться, адже Кремлю необхідні великі територіальні завоювання.    За словами Павела, навіть якщо у президента РФ Володимира Путіна з'явиться серйозний суперник, то і йому необхідно буде показати своєму електорату рішучість та результат, що принесе Україні ще більших втрат.    "Росія поводиться агресивно, невігласно. Ми повинні постаратися, щоб Україна отримала найкращий можливий результат і щоб вона зберегла підтримку демократичного світу", - заявив президент Чехії, закликавши партнерів продовжити допомогу Україні. Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ситуація на фронті в Україні дуже серйозна , можливо, навіть серйозніша, ніж вона була з моменту початку російського вторгнення у 2022 році. Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що бойові дії в Україні впродовж кількох наступних місяців матимуть критичне значення для її захисту.

США розпочнуть переговори з Іраком щодо виведення військ - ЗМІ

09:35:29

США та Ірак незабаром розпочнуть переговори про майбутнє американської військової присутності в країні на тлі публічних закликів іракського уряду до США вивести свої війська. Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела.   "США віддають перевагу графіку, що ґрунтуватиметься на умовах в Іраку, включно з поразкою ІДІЛ, і стабільністю уряду та іракських сил безпеки", - заявили американські офіційні особи.   Водночас деякі представники уряду Іраку віддають перевагу графіку, що встановлює дату виведення американських військ незалежно від стабільності або ситуації з безпекою всередині країни.   Переговори про майбутнє військової присутності США набули більшої актуальності на тлі ширшої регіональної нестабільності та на тлі зростаючих публічних закликів Іраку до США вивести війська з країни. Відтоді, як у жовтні 2023 року почалася війна між Ізраїлем і ХАМАС, американські військові зазнавали нападів щонайменше 58 разів в Іраку та ще 83 рази в Сирії з боку підтримуваних Іраном бойовиків, зазвичай із застосуванням ракет і безпілотників. Наразі в Іраку перебувають приблизно 2500 військовослужбовців США, які діють там як радники і надають допомогу з грудня 2021 року, коли американські військові оголосили про припинення військової місії в країні. На початку грудня посольство США в Багдаді обстріляли ракетами , жертв не було. 20 січня  авіабаза в Іраку, на якій перебувають американські військові, зазнала ракетної атаки . Кілька американських військовослужбовців дістали поранення.

У РФ стрімко дорожчають труни

08:05:24

У Росії на тлі війни з Україною різко зросла вартість ритуальних послуг та товарів. Зокрема труни з початку широкомасштабної війни подорожчали більш ніж на 22,2%. Про це у середу, 24 січня, повідомляє The Moscow Times із посиланням на статистику Росстату.   Зазначається, що у перший рік війни труни подорожчали на 15,82%, а минулого року – ще на 5,55%.   З урахуванням 2021 року, коли Росія на тлі пандемії переживала безпрецедентну у сучасній історії смертність, вартість труни зросла на 36,6%. В результаті накопичене за останні три роки зростання стало рекордним за минулі 13 років.   Водночас, згідно з Росстатом, із двозначною швидкістю дорожчає "риття могил". Минулого року зростання цін на цю послугу досягло 11,25% і стало максимальним за весь час доступної статистики (з 2016 року). Накопиченим підсумком за два роки війни копання могил стало дорожчим на 20,6%.   За словами виконавчого директора Спілки похоронних організацій та крематоріїв Олени Андрєєвої, зростання цін на ритуальні послуги пов'язане з "подорожчанням базової закупівельної продукції" - дерева та металу.   Нагадаємо, за даними Генштабу України, загальні бойові втрати живої сили противника з 24 лютого 2022 року до 24 січня 2024 року орієнтовно становлять 378 660 осіб . Лише за попередню добу було ліквідовано 840 окупантів.   Втрати "еліти" морпіхів РФ в Україні більші, ніж за 10 років у Чечні - ЗМІ