Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

20 днів у Маріуполі. Номінант на Оскар від України

18:59:49

  Документальну стрічку 20 днів у Маріуполі українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова номіновано на Оскар у категорії Найкращий документальний фільм. Разом із Черновим над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко.   Як знімали   У складі команди інформаційного агентства Associated Press вони приїхали до Маріуполя за годину до повномасштабного вторгнення Росії та провели там в облогових умовах майже місяць, документуючи все, що відбувається.   Завдяки Чернову та команді світ уперше побачив багато пронизливих фото Маріуполя, у тому числі наслідки бомбардування російськими військами пологового будинку №3.   Чернов і Малолєтка надсилали свої фотографії та відео, ховаючись під сходами біля розбитої продуктової крамниці — єдиного місця у місті, де працював зв'язок.   В одному епізоді фільму Мстислав Чернов каже за кадром: “Цей фільм боляче дивитися, але його треба дивитися”.   20 днів у Маріуполі вже отримав багато нагород, зокрема престижний приз глядацьких симпатій на головному фестивалі незалежного кіно Sundance та дві номінації британської премії BAFTA.  

"Тиск шалений": начальник МВА розповів про ситуацію в Авдіївці

18:23:30

Жодній диверсійно-розвідувальній групі російської армії ще не вдавалося зайти в Авдіївку Донецької області, хоча загарбники підходили впритул. Про це заявив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш у вівторок, 23 січня, передає Українська правда.   "Зараз на цьому напрямку вони просто штурмують. Вже не йдеться про ДРГ, це штурмові дій. З перших днів повномасштабного вторгнення, може, через два-три тижні перші ДРГ вже намагалися заходити в місто. І так майже постійно. Таких спроб за цей період було дуже багато", - сказав він.  За словами чиновника, багато таких спроб на підходах до міста було знешкоджено і були - в процесі, що росіяни вже майже впритул заходили до населеного пункту і їх також ліквідовували. "До цього моменту в місто жодна група не заходила", - запевнив Барабаш.    Щодо перебування росіян у ресторані Царська охота Барабаш зазначив, що це - заміський комплекс, російські ДРГ туди заходили, але їх вибили: вже 2-3 дні цей комплекс контролюють українські військові.   Голова МВА Авдіївки зазначив, що найгірша ситуація на Мар’їнському (Новомихайлівка), Куп’янському, Бахмутському напрямках, але й в Авдіївці ситуація напружена, хоча прорватися в місто окупантам не вдалося.    "Тиск є. Штурмові дії є. Вчора вони навіть у напрямку Царської охоти намагалися технікою штурмувати. Тиск там є і він шалений. Певний результат вони мали: сіра зона зменшилася, однозначно. Певні позиції були втрачені і повернути нашими хлопцями. Ніхто не каже, що в нас усе окей і "в шоколаді" - ні, далеко не так. Але й казати, що все пропало - це неправда", - підсумував Барабаш. Нагадаємо, днями в ЗМІ з'явилася інформація, війська Росії прорвали оборону Авдіївки і закріпилися у приватних будинках на південній околиці міста.  У Генштабі ЗСУ заявили, що українські військові відстоюють свої позиції на Авдіївському напрямку. Минулої доби  ЗСУ відбили 17 атак росіян  на цьому напрямку.

Митрополиту Павлу продовжили термін запобіжного заходу

17:43:57

Печерський районний суд Києва на два місяці продовжив термін дії обов'язків по запобіжному заходу колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебедю). Про це 23 січня повідомило  hromadske з посиланням на адвоката митрополита УПЦ МП Микиту Чекмана.   За його словами, митрополиту Павлу продовжили термін дії покладених на нього обов'язків до 23 березня. Раніше його зобов'язали: з’являтися за першою вимогою до суду, не відлучатися з населеного пункту (село Вороньків Київської області), носити електронний браслет та утриматися від спілкування зі свідками та потерпілими. Митрополиту УПЦ МП також дозволили відвідувати лікаря.   Нагадаємо, 1 квітня 2023 року СБУ повідомила першу підозру митрополиту Павлу. Також було  оприлюднено перехоплення його розмов . А 13 липня, стали відомі  чергові факти протиправної діяльності митрополита . Йому оголосили ще одну підозру.