Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Моніторингові канали попередили про зліт бомбардувальників

03:36:00

Моніторингові канали повідомили, що російські військові підняли у небо авіацію. Про це у вівторок, 23 січня пише Telegram -канал Чому тривога / радар.  "Увага! Є інформація про виліт 12-ти стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з аеродрому Оленья", - йдетьяс у повідомлені.    У свою чергу Telegram -канал Ныколаєвський Ваньок пише, що відзначено вильоти до 13 бортів Ту-95мс з Оленья.   "Всі курсом у бік Каспійського Моря. Виліт ймовірно бойовий, а це означає, що у районі Енгельса вони будуть швидше за все о 04.30 - 05.30. Якщо пуски будуть звідси - тоді ракети очікуємо в нашому повітряному просторі близько 05.30 - 06.00. В районі Каспійського Моря вони будуть швидше за все о 05.20 - 06.30. Якщо пуски будуть звідси - тоді ракети очікуємо в нашому повітряному просторі близько 06.50 - 08.00. Час дуже приблизний, з великою похибкою", - йдеться у повідомлені.    Людей просять не ігнорувати сигнали тривоги вночі.   Додамо, наразі сигнал тривоги лунає у Харківській і Донецькій областях. 

На дні Індійського океану виявили гігантський цвинтар акул

00:08:57

  Група біологів з Національної наукової агенції Австралії та CSIRO під час дослідження дна морського парку навколо Кокосових островів виявила підводний Некрополь акул. Про це пише  CNET .   На невеликій площі морського парку вчені знайшли близько 750 різних зубів акул. Останки належать не лише сучасним акулам, а й їхнім давнім тисячолітнім предкам.   Сам Некрополь був виявлений на глибині трохи більше п'яти метрів в Індійському океані. Він вважається наймасовішим "похованням" акул усіх часів.   "Загалом морський парк Кокосових островів займає площу близько 466 тисяч квадратних кілометрів і розташований на захід від Австралії та Індонезії. Поряд із морським парком острова Різдва він був створений австралійським урядом 20 березня. Цікаво, що загальна площа цих двох морських парків майже в два рази перевищує площу підводного парку Великого Бар'єрного рифу", - зазначили вчені.  

Грошей все нема. Що робити без допомоги Заходу?

23:00:59

  Через відсутність фінансової допомоги від США та Європи в України протягом кількох місяців можуть закінчитись гроші, пише The Wall Street Journal. Конгрес США через внутрішньополітичні розбіжності поки не схвалив фінансування подальшої військової допомоги України на понад 60 мільярдів доларів. Євросоюз, як і раніше, не погодив пакет допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, який заблокувала Угорщина.   Грошей не вистачає   2024 року дефіцит українського бюджету складе понад 40 мільярдів доларів, що трохи менше, ніж минулого року. Передбачалося, що дефіцит буде покритий саме за рахунок допомоги від США та ЄС. За даними Мінфіну України, які наводить WSJ, покрити бюджетні витрати до лютого допоможуть заходи, введені українською владою. Серед них підвищення податку на прибуток для банків з 18% до 50%, перерозподіл частини податкових надходжень і збільшення обсягу внутрішніх запозичень. Заступник міністра фінансів України Ольга Зикова наголосила, що “ці заходи мають обмежений ефект”.   Друкувати гроші?   На думку головного економіста українського інвестиційного банку Dragon Capital Олени Білан, Україна може зібрати вісім мільярдів доларів та збалансувати свій бюджет на перші три місяці року, використовуючи рештки фінансування з 2023 року. Для цього доведеться затримувати зарплати та збільшувати внутрішні позики.   Крім того, в січні як бюджетна допомога Японія виділить Україні 1,5 мільярда доларів. Ще 4,5 мільярда євро очікуються від Євросоюзу як “проміжний кредит”.   Глава KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки) Наталія Шаповал вважає, що Україна буде змушена друкувати гроші. Але це поставить під загрозу як економічну стабільність, і підтримку західних кредиторів, зокрема Міжнародного валютного фонду.   WSJ зазначає, що Україна та її партнери обговорюють, як у довгостроковій перспективі зробити військові витрати “самодостатніми”, зокрема за рахунок підвищення податків та нарощування внутрішнього військового виробництва. Видання пояснює, що зараз Київ витрачає майже всі прибутки на оборону. Ці витрати, ймовірно, стануть ще більшими через можливу мобілізацію нових військовослужбовців. За оцінкою Шаповал, відправка одного солдата на передову коштує Україні один мільйон гривень на рік (близько 26 тисяч доларів).   Як нагадує WSJ, США та їхні партнери також вивчають можливість використання частини заморожених активів Банку Росії. Однак, за оцінкою економістів, всі ці зусилля можуть зайняти роки перед тим, як принесуть плоди.   Після початку повномасштабної війни в Україні країни Заходу заморозили близько половини золотовалютних резервів Банку Росії — близько 300 мільярдів доларів. Більшість із цих коштів перебуває у Європі.