Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Підсумки 19.01: Бої в Авдіївці і арешт Мазепи

07:03:06

Ворог прорвався в Авдіївку Російські війська прорвали оборону Авдіївки Донецької області і закріпилися у приватних будинках на південній околиці міста. Про це повідомляють українські журналісти та військові аналітики. Те, що ситуація в місті напружена підтверджує начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. За його словами, зараз росіяни намагаються перерізати так звану "дорогу життя" – єдину трасу що поєднує Авдіївку з іншими українськими територіями. У Генштабі увечері заявили, що на Авдіївському напрямку захисниками відбито 14 атак ворога в районі Авдіївки та ще 17 атак південніше Тоненького, Первомайського та Невельського Донецької області. Там окупанти, за підтримки авіації, безуспішно намагалися прорвати оборону українських військ. 

У РФ за рік майже на третину обвалилися прибутки від експорту

04:29:32

У 2023 роцы російський експорт становив $422,7 млрд, що майже на 30% менше, ніж у рекордному 2022 році. Крім пандемійного 2020 року, це мінімум із 2018 року. Про це у п'ятницю, 19 січня, повідомляє The Moscow Times із посиланням на попередню оцінку Центробанку.   Поруч із обвалом експорту, у Росії зростає імпорт. Минулого року він збільшився на $27,9 млрд (10%) і повернувся на довоєнний рівень - $304,4 млрд, як у 2021 році. Це стало головним фактором обвального падіння сальдо поточного рахунку платіжного балансу - майже в 5 разів із $238 млрд 2022 р. до $50,2 млрд.   За даними Мінфіну, середня ціна основної марки російської нафти, Urals, у 2023 р. була на 17% нижчою, ніж роком раніше: $63 за барель проти $76,1 у 2022 р. Впав і експорт газу: результатом розв'язаної Кремлем газової війни з Європою виявилася майже повна втрата головного експортного ринку. Європейське ембарго змусило вугільників перейти на азіатські ринки, але при вивезенні вугілля вони зіткнулися з проблемами з доставкою. Це призвело до скорочення видобутку у серпні – жовтні в середньому на 5% на місяць. Є проблеми й у інших галузях.   За даними Росстату, за 10 місяців скоротилися надходження за всіма основними статтями експорту, крім продовольства: воно в січні - жовтні принесло $36 млрд - на 9,1% більше, ніж роком раніше. В іншому спад від 13% у металах до 23% у машинах та устаткуванні та 37% у хімії. Основний, сировинний експорт схлопнувся на 35% (мінеральні продукти - сюди входять нафта і газ).   Експорт, що скоротився, не завадив зростанню іноземних активів. Незважаючи на всі зусилля влади - спочатку неформальні, а потім і директивні, у вигляді указу президента про обов'язкове повернення та продаж більшої частини валютної виручки найбільших експортерів, іноземні активи за рік збільшилися на $38,3 млрд (роком раніше зростання було $101,5 млрд) .   Раніше повідомлялося, що  дефіцит бюджету РФ виявився вдвічі гіршим , ніж прогнозував Путін.

Не простояли й тижня: у Бєлгороді розвалюються укріплення на зупинках

01:25:03

У російському Бєлгороді на зупинки громадського транспорту спорудили укріплення з мішків з піском, покликані захистити від обстрілів. Проте споруди вже за тиждень почали розвалюватися, пишуть у місцевих пабліках.   Зазначається, що укріплення виявилися не лише недовговічними, а й небезпечними.   "На мікрорайоні Новий-2 мішки з піском не лише впали, а й перегородили прохід. А на зупинці Вулиця Некрасова пісок виламав частину зупинки", - коментують місцеві мешканці опубліковані фото. Автор публікації іронізує: "Може, бетонні блоки будуть ефективнішими?"   Тиждень тому губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков віддав розпорядження зміцнити усі 556 міських зупинок Бєлгорода. Це рішення стало результатом атак на місто наприкінці грудня – на початку січня.    

Зеленський знову запросив Трампа в Україну

23:03:00

Президент Володимир Зеленський звернувся до експрезидента США Дональда Трампа, який має найбільші шанси стати кандидатом від Республіканської партії на наступних президентських виборах, і вкотре запросив його в Україну. Про це глава держави сказав у інтерв'ю британському телеканалу Channel 4 News.   "Дональде Трампе, я запрошую вас до України, до Києва. Тож, якщо ви можете зупинити війну за 24 години, гадаю, цього буде достатньо, щоб приїхати", - звернувся він до експрезидента США.   Водночас Зеленський назвав "дуже небезпечним" те, що Трамп говорить про наміри "завершити війну" в Україні за 24 години.   "Тобто він каже, що буде самостійно ухвалювати рішення - я навіть не говорю про Росію - без обидвох сторін, тобто без нас. Це говорить, що якщо його ідея, яку ніхто не чув, не буде працювати для нас нашого народу, то він зробить все, щоб усе одно досягти донесення своєї ідеї. І ось це мене трішечки занепокоює", - пояснив президент.

Суд виніс вирок чоловікові, який тягнув вагітну корову за трактором

22:24:59

Суд у Хмельницькій області виніс вирок 22-річному чоловіку, якого обвинувачували у знущанні з вагітної корови та у крадіжці шкільних ноутбуків у травня минулого року. Про це йдеться у вироку Красилівського районного суду.   Його визнали обмежено осудним і присудили п'ять років обмеження волі, але звільнили від відбування покарання з іспитовим строком два роки. Також суд стягнув з нього 8000 гривень моральної компенсації на користь власниці корови.  Чоловік визнав вину в інкримінованих йому обвинуваченнях і вибачився перед власницею корови.    У матеріалах справи зазначається, що 27 травня 2023 року 22-річний чоловік, будучи п’яним, цеглою розбив вікно та проник до Печеської гімназії Красилівської міськради. Звідти він викрав чотири ноутбуки, які заховав неподалік, а потім повернувся за ними трактором.   Звідти він поїхав до селища Антоніни. Дорогою придбав горілки, яку розпивав у місцевому садку, де й побачив корову. Він за роги прив’язав її металевим ланцюгом до причепа трактора і рушив.  Прив’язана корова не встигала бігти за трактором і приблизно за 2,5 кілометра впала. Чоловік продовжив тягти її дорогою, аж поки не відірвався ланцюг.   Знесилену корову знайшли у полі місцеві. Через травми тварина не могла підвестися: у неї були забої, обдерта шкіра, підірвані роги. Зоозахисники повідомляли, що після огляду ветеринара стало відомо ще й про зґвалтування корови . Щоправда, про це в тексті вироку не йдеться. "Каже, що коли він у стані алкогольного сп’яніння, йому хочеться таке робити з тваринами. Він себе стримати не може, робить це вже не вперше у своєму селі - не в тому населеному пункті, де ми проживаємо", - розповідала тоді власниця тварини. Постраждала тварина була вагітною і за півтора місяця мала отелитися. Після знущань вона не могла їсти, бо мала вибиті деякі зуби, а лишень пила багато води. Їй довелось надавати тривале лікування. Нагадаємо, у грудні 2023 року  в Києві жінка викинула двомісячне цуценя з вікна сьомого поверху . Від отриманих травм тварина померла. У жовтні минулого року  в екопарку Харкова отруїли всіх тварин контактної зони .