Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

НАЗК склало протокол на голову КСУ, йому загрожує звільнення

18:37:24

На виконувача обов'язків Конституційного суду України Сергія Головатого склали протокол про адміністративне правопорушення. Тепер він може втратити посаду. Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції в четвер, 18 січня.   Зазначається, що в.о. голови КСУ ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку.   Так, на розгляд до КСУ надійшла скарга, в якій заявник зазначав, що Головатий вніс завідомо недостовірні відомості до ухвали суду та наполягав на його звільненні. НАЗК зазначає, що не бажаючи виносити вказане звернення на розгляд спеціального пленарного засідання КСУ, звідки воно могло потрапити до комісії з питань регламенту та етики КСУ (на підставі висновку якої Головатого могло бути звільнено), він запропонував вказане звернення до розгляду в порядку денному звичайного засідання.   Процедура такого засідання не передбачає можливості спрямувати звернення до зазначеної комісії.   "Таким чином, будучи наділеним повноваженнями в.о. керівника КСУ, Головатий убезпечив себе від можливої подальшої перевірки власних дій, за результатами якої міг бути звільнений", - додали в НАЗК.   Дії Головатого кваліфікували за фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. НАЗК склало протокол і відправило його в.о. голови Конституційного суду на ознайомлення.   "Якщо суд визнає чиновника винним, то йому загрожує покарання у вигляді штрафу, а також можливого внесення до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення", - зазначили в Нацагентстві.   Дії судді можуть бути розцінені як вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, у зв'язку з чим суддю може бути звільнено з посади. Нагадаємо, раніше НАЗК склало протокол про адміністративне правопорушення щодо Головатого. Тоді повідомлялося, що  в.о. голови КСУ можуть внести до реєстру корупціонерів .

Молдаванина, який "засвітився" із Путіним, позбавили громадянства

18:21:27

Президент Молдови Майя Санду влітку 2023 року позбавила громадянства Думітру Мирона, який "засвітився" на одному відео з президентом країни-агресора РФ Владіміром Путіним. Про це повідомило  видання Europa Liberă.   "Думітру Мирона позбавили громадянства Молдови в липні 2023 року. Його ім'я з'явилося в ЗМІ за пів року до цього, коли його впізнали серед військових, з якими президент Росії Володимир Путін виступав у передноворічній промові", - йдеться у матеріалі.   Проєкт Evocation - українська база даних російських пропагандистів, колабораціоністів та агентів, які беруть участь у війні РФ в Україні, - називає цю особу "терористом". У його профілі вказано, що він є уродженцем Молдови, народився 28 вересня 1993 року, служив у підрозділі карабінерів Комрат та поїхав до України у віці 19 років. Зараз Мирон є командиром бригади в місті Брянка Луганської області, має звання майора, та отримав "орден за мужність" за участь у вторгненні в Україну. На запит Europa Libera пресслужба президента Молдови відповіла, що Санду підписала два укази про позбавлення молдовського громадянства з моменту вступу на посаду   Нагадаємо, у вересні 2022 року  Санду пригрозила позбавляти громадянства молдаван , котрі мають також громадянство РФ, якщо вони стануть на бік Росії у війні проти України. У листопаді 2023 року президент Молдови позбавила громадянства голову Партії регіонів країни і голову Конгресу молдовських діаспор у Росії Олександра Калініна, який підтримує війну в Україні.

Стеження за Bihus.info: прокуратура відкрила справу

18:00:36

Київська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя за заявою журналістки. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в четвер, 18 січня.   "До поліції звернулась журналістка інформаційного проєкту із заявою про те, що невстановлені особи незаконно зібрали та поширили конфіденційну інформацію про неї", - йдеться у повідомленні. В Офісі генпрокурора нагадали, що напередодні в медіа було поширено відео за участі потерпілої в одному із заміських комплексів Київської області, яке знято прихованою камерою в орендованому номері.   Розпочато кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості приватного життя. Слідство вживає заходів для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення та причетних осіб.   Раніше в СБУ повідомили, що розслідують незаконне прослуховування та відеозйомку представників Bihus.Info .