Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

В Європарламенті пропонують скасувати посаду Борреля

16:30:18

Найбільша група Європейського парламенту, Європейська народна партія (ЄНП), пропонує скасувати посаду головного дипломата ЄС, яку нині обіймає Жозеп Боррель, натомість створити посаду комісара з оборони. Про це повідомляє Euractiv в четвер, 18 січня.   У проєкті свого передвиборчого маніфесту ЄНП пропонує, щоб наступний склад Європейської комісії повністю змінив підхід до зовнішньої та оборонної політики ЄС.  Партія вважає за необхідне трансформувати посаду головного дипломата ЄС, замінивши її на посаду міністра закордонних справ ЄС, і призначити Раду європейської безпеки на його підтримку, щоб ЄС міг швидко реагувати на міжнародні кризи.   ЄНП хоче надати Єврокомісії більшу роль в оборонній політиці, доручивши комісару з питань оборони виконувати роботу, яку зараз виконують як керівник дипломатії ЄС Жозеп Боррель, так і комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, який відповідає за оборонну промисловість.   Маніфест пропонує створити посаду комісара з питань оборони, яка "дозволить краще координувати питання оборони в рамках компетенції ЄС, сприяти співробітництву і водночас забезпечити наявність оборонного бюджету ЄС у розмірі щонайменше 0,5% ВВП ЄС на додаток до національних бюджетів". Нагадаємо, 12 січня у Європарламенті зібрали підписи під петицією за позбавлення права голосу Угорщини в Раді ЄС. 

Україна почала переговори з ЄС про повернення біженців

15:35:24

Кабінет міністрів розпочав переговори з партнерами в питанні допомоги біженцям при поверненні в Україну. Про це повідомив заступник міністра економіки - торговий представник країни Тарас Качка у Давосі, передає Інтерфакс-Україна.   За його словами, український і німецький уряди могли б надати допомогу в поверненні біженців в Україну з Німеччини. Зокрема, українська сторона може надати підтримку щодо інфраструктури, квартири та робочих місць, а німецька - переспрямувати частину соцдопомоги українським біженцям на допомогу в поверненні в Україну.   "Зараз тільки почалися переговори з партнерами на цю тему, це буде не цього року і не наступного, але пізніше буде", - зазначив Качка.   Урядовець сподівається, що Україні вдасться виробити таку спільну політику з країнами Європейського Союзу щодо сприяння повернення українців додому. Згідно з даними ООН, за кордоном через війну перебувають близько 6 млн українських біженців. Мінекономіки очікує цього року повернення до 1,5 млн із них. Раніше повідомлялося, що Фінляндія виплачуватиме 5300 євро біженцям , що повертаються на батьківщину. Окрім того, стало відомо, що  українські біженці в Шотландії можуть стати безхатченками . Біженці в 2024 році: що чекає на українців за кордоном

В уряді кажуть, що Україна розпочала переговори про підтримку партнерами повернення біженців

15:13:11

Український уряд розпочав переговори з партнерами в питанні допомоги біженцям під час повернення в Україну. Про це повідомив заступник міністра економіки – торговий представник країни Тарас Качка на панельній дискусії в Українському домі в Давосі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна". "Я думаю, що добре насправді те, що наші партнери допомагають українцям інтегруватися в суспільство, де вони живуть, але водночас вони не маніпулюють, що вони не хочуть, щоб вони повернулися в Україну, і ми бачимо бажання мати певну таку спільну політику в цій галузі", – сказав Качка За його словами, український уряд і німецький уряд могли б допомогти людині повернутися в Україну з Німеччини: українська сторона може надати їй підтримку щодо інфраструктури, квартири та робочих місць, а німецька – переспрямувати частину соцдопомоги українським біженцям на допомогу в поверненні в Україну. "Зараз лише розпочалися переговори з партнерами на цю тему. Це буде не цього року і не наступного, але пізніше буде", – зазначив Качка. Водночас він визнав, що це буде питання конкуренції, оскільки на відміну від часів вступу Польщі до ЄС країни – члени Євросоюзу на сьогодні зацікавлені в залученні такої робочої сили, як українці, які не створюють міграційних проблем. "Звісно, тут ми виходимо знову на питання привабливої економічної політики, залучення інвестицій", – додав торговий представник України. Він висловив сподівання, що Україні вдасться виробити таку спільну політику з країнами ЄС щодо сприяння повернення українців додому. Згідно з даними ООН, за кордоном через війну перебувають близько 6 млн українських біженців. Мінекономіки очікує цього року повернення до 1,5 млн із них, однак деякі експерти вважають таку оцінку надмірно оптимістичною.