Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Генштаб розповів про успіхи ЗСУ на фронті

20:00:37

За добу на фронті відбулось 56 бойових зіткнень, війська РФ завдали три авіаційних удари та здійснили 16 обстрілів з РСЗВ по позиціях українських військ та населених пунктах. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні в четвер, 11 січня.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по двох районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ нанесли ураження по двох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункту управління та складу боєприпасів росіян. На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили дві атаки противника в районі Синьківки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. На Лиманському напрямку українськими захисниками було відбито шість атак окупантів в районах Макіївки Луганської області та східніше Тернів Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення.   На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито атаку противника в районі Кліщіївки Донецької області. На Авдіївському напрямку - відбито дев'ять атак росіян в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 16 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення.   На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати противника в районах Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де окупанти 10 разів намагалися прорвати оборону українських військ.   На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. На Запорізькому напрямку захисники відбили дві атаки російських загарбників в районі західніше Вербового Запорізької області, де ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення.   Війська РФ не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив три безуспішні штурмові дії на позиції наших військ, але ЗСУ й надалі утримують зайняті позиції та завдають ворогу значних втрат. Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 830 окупантів . Загальні бойові втрати особового складу армії РФ з 24 лютого 2022 року по 11 січня 2024 року орієнтовно становлять близько 367 620 осіб.

Міноборони підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію

19:37:53

Міністерство оборони вже підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. Найближчим часом оновлений документ відправлять на погодження Кабінету міністрів. Про це повідомив  міністр оборони Рустем Умєров у Facebook в четвер, 11 січня.   "Наша команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Готові виносити його на погодження уряду найближчим часом. Цей закон потрібен обороні нашої держави і кожному воїну, який зараз на фронті. Потрібен якнайшвидше", - зазначив глава Міноборони. Умєров наголосив, що українські воїни потребують ротацій, відпусток та можливості відновитися.   "Наші воїни мають право знати, що їх чекає, та планувати власне життя. Законопроєктом про мобілізацію планується встановити чіткий термін служби по мобілізації... Цей закон потрібен обороні нашої держави і кожному воїну, який зараз на фронті. Потрібен якнайшвидше", - заявив міністр.   Умєров додав, що над мобілізаційним законопроєктом працювали пів року в робочій групі - представники всіх фракцій Верховної Ради, команди Міністерства оборони, Генерального штабу та низки інших міністерств та відомств. Після реєстрації законопроєкту у парламенті разом з командою Міноборони, головнокомандувачем ЗСУ, начальником Генштабу брали участь в обговореннях та закритих нарадах. Всі застереження "почули та врахували", зазначив міністр.   "Воїнам треба дати можливість відпочити. Це справедливо. Звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську. Ті з них, хто обере залишитися, потребуватимуть щонайменше кілька місяців відпустки. Це чесно. Строковиків треба нарешті відпустити додому. Це правильно", - наголосив міністр. Нагадаємо, 25 грудня Кабмін зареєстрував у Раді законопроєкт, який передбачає внесення змін до процесів мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.  Кореспондент.net  детально  проаналізував законопроєкт про мобілізацію . 11 січня після дискусій у парламенті  уряд офіційно відкликав законопроєкт про мобілізацію . 

Європа потребує спільного виробництва зброї - Зеленський

19:18:21

Україна докладе максимум зусиль, щоб створити з партнерами у 2024 році новий європейський військово-виробничий арсенал. Про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції з лідером Латвії Едгарсом Рінкевичсом у Ризі в четвер, 11 січня.   "Ми в Європі - від заходу до сходу, з півночі до півдня потребуємо значно продуктивнішої роботи оборонних секторів наших держав. Європа має навчитися бути самодостатньою у своєму захисті - хоч би чим погрожувала Росія і хоч би який аспект нашого життя Росія зробила своєю мішенню", - заявив глава держави.   За словами Зеленського, Європа повинна вміти відповісти, вона має право захищатися. "Україна цього року докладе максимум зусиль з усіма партнерами, щоб створити новий арсенал Європи - виробниче співробітництво такого рівня, яке згодом забезпечить уже сам факт свого існування, свою роботу, свої результати та недопущення російської агресії проти Європи", - додав він.   За словами Зеленського, "Росія зважає тільки на силу, й нам усім у Європі потрібна саме така сила".   Президент України також подякував латвійському лідеру за надання нового оборонного пакета , до якого входять гаубиці, боєприпаси, гелікоптери, протитанкова зброя, дрони тощо. Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що Росія веде гібридну війну проти значної частини Європи . 

Латвія анонсувала новий пакет допомоги Україні

18:55:18

Латвія підготувала новий пакет військової допомоги для Збройних сил України. Він включає різні види озброєнь та снаряди. Про це повідомив президент Латвії Едгарс Рінкевичс під час спільної пресконференції з Володимиром Зеленським в четвер, 11 січня. За його словами, українські військові отримають гаубиці, боєприпаси, протитанкову зброю, ракети, гранати, гелікоптери, а також пристрої зв'язку та генератори.   Крім того, Латвія як країна, яка очолила Коаліцію дронів у рамках Рамштайну, допоможе Україні з виробництвом дронів.   "Ми передавали і передаватимемо допомогу Україні. Як держава, так і суспільство, на даний момент загальний обсяг допомоги становить понад 1% від ВВП, перевищуючи 600 мільйонів євро", - зазначив Рінкевичс.   Раніше Сейм Латвії проголосував надати більше ніж 500 млн євро на програму з реконструкції протягом трьох років - програма буде концентруватися на Чернігівську область. Нагадаємо, 10 січня Зеленський здійснив візит до Литви , а сьогодні у першій половині дня український президент побував в Естонії , після чого відправився до Латвії.

Російськомовні пісні зникли з ефірів радіостанцій України - Кремінь

18:22:30

В ефірах загальнонаціональних радіостанцій не залишилося жодної російськомовної пісні. Однак трапляються непоодинокі випадки використання недержавної мови у радіопередачах. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook 11 січня. Він зазначив, що 2 та 7 грудня 2023 року секретаріат провів аналіз добових ефірів 14 загальнонаціональних радіостанцій. Фахівці не знайшли жодного випадку трансляції російськомовної пісні. З 8334 пісень, які звучали впродовж двох днів, 5599 були виконані українською мовою (67,3%), 2732 - офіційними мовами ЄС (32,7%), три - грузинською.     Крім того, п'ять мовників транслювали пісні виключно українською мовою, ще у п'яти їхня частка складала більш ніж 50%, у чотирьох інших - переважала музика мовами ЄС.   "Минулого року з проаналізованих майже 4000 пісень зафіксована лише одна російською мовою, а цього року з більш ніж 8000 - жодної", - зауважив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.   Водночас в ефірах інформаційних і розважальних програм радіостанцій Українське радіо, Радіо НВ, Хіт ФМ, Мелодія FM, Перець FM були випадки використання недержавної мови як ведучими, так і експертами.