Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Словаччина не засудила постачання ракет із КНДР до Росії

17:43:04

Словаччина відмовилася підписувати декларацію, яка містить засудження постачання північнокорейських ракет до Росії. Про це повідомляє  TASR в середу, 10 січня.   Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар заявив, що Братислава "послідовно виступає" за дотримання міжнародного права і санкцій Ради безпеки ООН.   "Але ми не збираємося робити це (засуджувати порушення санкцій - ред.) тільки тому, що хтось підходить до нас і каже, що він так думає, але не збирається надавати нам докази на підтвердження цього", - сказав він.   Бланар запевнив, що Словаччина готова приєднатися до декларації, щойно будуть представлені докази.   "Я запевняю вас: щойно ми матимемо докази у своєму розпорядженні, й вони переконають нас, зокрема, міжнародне співтовариство на рівні Ради безпеки, ми приєднаємося до неї (заяви із засудженням - ред.)", - заявив міністр. Нагадаємо, раніше майже 50 країн підписали декларацію, яка засуджує постачання північнокорейських балістичних ракет Росії. Декларацію підписали майже всі країни ЄС, окрім двох - Угорщини та Словаччини.   Інформацію про передачу північнокорейської зброї РФ оприлюднив Білий дім. За словами координатора Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі, Росія вже кілька разів запускала такі ракети по Україні .

Вчені вважають, що глобальне потепління стало незворотнім

17:40:09

  Дослідник Маркус Рекс, який очолив найбільшу в історії арктичну експедицію, стверджує, що "переломний момент незворотного глобального потепління, ймовірно, вже настав". Про це пише France 24 .   "Найближчі роки дозволять нам визначити, чи можна за допомогою суворого клімату зберегти цілорічний арктичний морський лід, яким він є. Зникнення річного морського льоду в Арктиці - одна з перших наземних мін на цьому мінному полі, один з переломних моментів, який починається, коли ми занадто глибоко занурюємося в потепління. І можна, по суті, запитати, ми ще не наступили на цю міну чи вже відраховано початок вибуху", - відзначив вчений.   Рекс вважає, що річний морський лід в Арктиці навесні 2020 року зникав швидше, ніж раніше.   До таких висновків експерт прийшов після того, як 389 днів дрейфував через Північний полюс.   Нагадаємо, вчені із Британського університетського коледжу Лондона встановили, що в прибережних районах Арктики морський лід тоншає удвічі швидше , ніж вважали раніше.   Дослідження показало підвищення рівня вуглекислого газу в атмосфері   Новини від  Корреспондент.net  в Telegram. Підписуйтесь на наш канал  https://t.me/korrespondentnet

Завдяки Росії Китай став найбільшим у світі експортером автомобілів

16:26:38

Китай за підсумками 2023 року обігнав Японію і став найбільшим світовим експортером автомобілів. Про це повідомляє CNN в середу, 10 січня.   "Китайська асоціація легкових автомобілів (CPCA) заявила, що країна, ймовірно, минулого року експортувала рекордні 5,26 мільйона транспортних засобів, включаючи легкові автомобілі, автобуси та вантажівки, що на 56% більше, ніж у 2022 році, із загальною вартістю 102 мільярди доларів", - йдеться в повідомленні.   Очікується, що Японія, яка вважається лідером ринку, відвантажила 4,3 мільйона автомобілів за той же період, відстаючи майже на мільйон.   Митні дані за неповний 2023 рік показали, що експорт автомобілів з Китаю склав 4,76 мільйона одиниць за перші 11 місяців 2023 року. За цей же період експорт автомобілів Японії досяг 3,99 млн одиниць.   "Без сумніву, Китай став найбільшим у світі експортером", - заявила Китайська асоціація легкових автомобілів.   CNN зазначає, що за перші 11 місяців 2023 року поставки китайських автомобілів до Росії зросли на 545% до 840 тисяч одиниць порівняно з 2022 роком, що зробило його найбільш швидкозростаючим ринком.   "Китайські автовиробники виграли від відсутності глобальних конкурентів у Росії. 2023 рік став знаменним для китайських електромобілів, які дешевші, ніж моделі, побудовані конкурентами в інших країнах. Вони проникли в Європу, Австралію та Південно-Східну Азію", - пише видання. Раніше повідомлялося, що  продажі китайських автомобілів в Росії досягли піку . РФ стала найбільшим експортним ринком Китаю для автомобілів. Навіть поціновувачі преміальних брендів у Росії змушені пересідати на китайські автомобілі .