Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

​Президентські вибори у Словаччині відбудуться в березні

16:14:15

Президентські вибори у Словаччині відбудуться 23 березня. Про це повідомив спікер словацького парламенту Петер Пеллегріні, передає Aktuality. Другий тур може пройти 6 квітня. Наразі на пост глави держави є декілька претендентів. Серед них - згаданий Пеллегріні, ексміністр закордонних справ Іван Корчок, перший міністр закордонних справ у першому уряді партії Smer Ян Кубіш, колишній голова Верховного суду, ексміністр юстиції та кандидат у президенти на попередніх виборах Штефан Гарабін, незалежна кандидатка Марта Чурайова, голова партії угорської етнічної меншини Кріштіан Форро. Почав збирати підписи за свою кандидатуру голова Словацької національної партії Андрей Данко. Чинна президентка Словаччини Зузана Чапутова не буде балотуватися вдруге. 

Надходження до місцевих бюджетів у 2023 році зросли на 11% - Мінфін

15:47:48

У 2023 році до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 441,9 млрд грн, що на 43,8 млрд грн, або 11% більше, ніж у 2022 році. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів в понеділок, 8 січня.   "Завдяки швидкій адаптації до воєнного стану підприємств, органам державної влади та місцевому самоврядуванню вдалося забезпечити збільшення доходів загального фонду місцевих бюджетів на 11% порівняно з 2022 роком", - зазначили у відомстві.   Основними статтями доходів (без урахування міжбюджетних трансфертів) у 2023 році були податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) - 289,4 млрд грн, єдиний податок - 55,8 млрд грн, плата за землю - 34,5 млрд грн та акцизний податок - 22,4 млрд грн.   Ще 14,5 млрд грн приніс податок на прибуток і 9,1 млрд грн - податок на нерухоме майно.   В обласному розрізі найбільший приріст доходів загального фонду місцевих бюджетів до 2022 року зафіксовано в Київській (+26%), Черкаській (+20,8%), Закарпатській (+17,5%) та Рівненській областях (+16,2%), а також у Києві (+17,6%). У Мінфіні вважають, що це пов'язано з переміщенням ВПО та бізнесу на ці території.   Водночас найгірша динаміка в областях, де точаться активні бойові дії або території яких були тимчасово окуповані, - у Донецькій, Запорізькій, Луганській та Херсонській. Нагадаємо, 8 листопада 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про перенаправлення військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів до державного . 17 листопада президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон .

Побиття у Тернопільському ТЦК: судитимуть двох службовців військкомату

15:32:20

У Тернопільській області судитимуть двох військових ТЦК за обвинуваченням у побитті, катуванні та позбавленні волі військовозобов’язаних. Про це  повідомила  пресслужба Державного бюро розслідувань в понеділок, 8 січня.   Зазначається, що працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо командира та солдата-гранатометника відділення охорони Тернопільського об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які знущалися з військовозобов’язаних. Обвинувальний акт направлено до суду.   Слідство встановило, що увечері 6 жовтня у середмісті Тернополя солдат-гранатометник з іншими військовослужбовцями зупинили місцевого мешканця для перевірки документів.   З’ясувавши, що чоловік народився в російському Мурманську, хоч і є громадянином України, вони запропонували йому проїхати до військкомату. Після відмови тернополянина силоміць заштовхали до автомобіля, завдаючи при цьому ударів, та доправили до приміщення ТЦК.   Згодом його та ще одного мобілізованого військові побили у приміщенні військкомату. Солдат-гранатометник та командир відділення охорони завдали ударів чоловікам, які лежали на ліжках у ТЦК. Відповідне відео було поширене в соцмережах. Один з потерпілих отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження, а інший - легкі.