Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

На Волині правоохоронець збив на смерть 14-річного підлітка

11:42:25

У Ковельському районі Волинської області співробітник правоохоронного органу на службовому автомобілі скоїв ДТП, унаслідок якої загинув 14-річний підліток. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань в п'ятницю 5 січня.   "Працівники ДБР розпочали розслідування за фактом дорожньо-транспортної пригоди на Волині, в якій загинув 14-річний пішохід", - йдеться у повідомленні.   За інформацією бюро, ДТП сталася близько 20:00 години 4 січня в селі Пульмо Ковельського району. Водій службового автомобіля, правоохоронець, не обрав безпечної швидкості, не врахував дорожньої обстановки під час дощу та скоїв наїзд на пішохода. 14-річний юнак рухався в попутному напрямку, від отриманих травм хлопець загинув на місці події.   Порушено кримінальне провадження за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху. Призначено низку експертиз для встановлення всіх обставин трагедії.  Нагадаємо, раніше  в Одеській області водій збив на дорозі двох жінок , вони загинули. Перевірка водія на стан сп'яніння показала, що він був напідпитку.  Харківська обласна прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього поліцейського, який на смерть збив 15-річну дівчину .

Україні терміново потрібна підтримка - посол США

11:15:38

Під час останніх масованих атак по території України Росія використовувала ракети з КНДР, також тривають переговори РФ з Іраном про надання ракет, що свідчить про необхідність термінової підтримки України. Про це заявила посол США Бріджит Брінк у соцмережі X в п'ятницю, 5 січня.   "У жахливих атаках на свята Росія використовувала північнокорейські ракети на додаток до іранських безпілотників. Росія також прагне придбати ракети в Ірану - і ми стурбовані тим, що ці переговори просуваються. Це підкреслює необхідність і терміновість нашої підтримки України", - написала вона. Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що РФ купує балістичні ракети у КНДР. 4 січня у Білому домі заявили, що  Росія уже принаймні двічі застосовувала в Україні ракети , придбані у КНДР, - 30 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року.

Власник агрохолдингу постачав продукти для військових РФ на півдні

11:00:17

Служба безпеки зібрала доказову базу на засновника одного з найбільших агрохолдингів в Україні, який підозрюється у фінансуванні збройної агресії Росії. Про це повідомила пресслужба СБУ в п'ятницю, 5 січня.   Співробітники СБУ затримали фігуранта у квартирі його сина у Києві, де він переховувався та планував втечу до Росії.   За даними слідства, підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини та працює в інтересах Росії. Зокрема, вона входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України.   Для цього, у травні 2022 року бізнесмен організував "перереєстрацію" агрокомпанії в окупаційному "управлінні федеральної податкової служби РФ по Херсонській області". З того часу підприємство фігуранта щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації РФ понад 100 тисяч російських рублів як "податки".

У США назвали терміни навчання пілотів ЗСУ на F-16

10:23:25

На навчання українських пілотів на винищувачах F-16 потрібно п’ять-вісім місяців. Про це повідомив речник Пентагону бригадний генерал Патрик Райдер на брифінгу 4 січня.   За його словами, у США очікують, що українці завершать навчання до кінця 2024 року.   "Як ви знаєте, це, знову ж таки, залежить від рівня підготовки пілота і може тривати від п'яти до восьми місяців. Тож я очікую, що десь наприкінці цього року ці пілоти завершать навчання. Але я не маю для вас жодних конкретних даних", - зазначив Райдер.   Речник Пентагону також нагадав, що зараз група українських пілотів продовжує підготовку на американській авіабазі в Аризоні. Раніше повідомлялося, що перші шестеро українських пілотів уже пройшли базову підготовку у Королівських ВПС Великої Британії та зараз навчаються керуванню винищувачами F-16 у Данії. Наприкінці грудня уряд Нідерландів прийняв рішення про підготовку перших 18 винищувачів F-16 до передачі Україні .

РФ атакувала дронами Херсонщину: семеро поранених

10:02:11

Внаслідок російської атаки безпілотниками на село Високе в Херсонській області дістали поранення семеро людей, у тому числі дитина. Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін у Telegram в п'ятницю, 5 січня.   "Цієї ночі російська армія вдарила трьома безпілотниками типу Shahed по Високому Тягинської громади. Удари прийшлися по адміністративній будівлі та модульному містечку. До лікарні доставили 50-річного чоловіка. У нього діагностували поранення черевної порожнини та печінки", - написав він. Ще один житель, 43 років, отримав поранення спини та плеча. Потерпілому надали медичну допомогу на місці.  Пʼятеро людей, серед них 14-річний підліток, дістали контузії та гострі реакції на стрес.   Прокудін наголосив, що людей врятувало укриття, до якого вони встигли дістатися до моменту ворожого обстрілу. Нагадаємо, 4 січня  Новоберислав Херсонської області зазнав російського обстрілу з мінометів і дронів-камікадзе. Поранення дістав 42-річний чоловік. У селі Новотягинка Дар'ївської громади Херсонського району під час обстрілу постраждала 52-річна жінка .

Росіяни на Таврійському напрямку бунтують і тікають з окопів - ЗСУ

09:40:28

Російські окупанти на Таврійському напрямку бунтують, відмовляються йти на штурми та тікають з окопів. Про це в ефірі телемарафону 5 січня розповів речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун.   "По-перше, у них свята новорічні, і не дуже хочуть росіяни йти в атаку взагалі, деякі підрозділи починають бунтувати та відмовляються або тікають з окопів, щоб не йти. Тобто саботують", - сказав він.   За словами полковника, "противник намагається максимально завдати втрат логістичним шляхам, українським укріпленням і дістати українських захисників". Штупун уточнив, що після цього окупанти спробують знову кинути вперед у "м’ясні" штурми нову піхоту.   Речник також повідомив, що на Запорізькому напрямку росіяни намагаються повернути втрачене положення. А загальні втрати ворожої армії тримаються на рівні 400-500 окупантів на добу. Нагадаємо, протягом минулої доби відбулося 59 бойових зіткнень . ЗСУ продовжують активними діями завдавати російським військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. ЗСУ ліквідували 790 окупантів , а всього з початку вторгнення в Україну загинули понад 363 тисячі російських військових.

США назвали пріоритет у майбутній допомозі Україні

09:12:49

Посилення протиповітряної оборони України є пріоритетом в майбутніх пакетах військової допомоги, яку США готові надавати Києву. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу 4 січня у Вашингтоні.   За його словами, у переліку озброєнь, на який Білий дім хоче отримати додаткове фінансування від Конгресу, США вважають пріоритетними засоби ППО. "Протиповітряна оборона була б першою в цьому списку", - сказав Кірбі.   Він зазначив, що найефективнішою відповіддю на агресію Росії проти українського народу є продовження надання ЗСУ життєво необхідних засобів ППО та інших видів військового обладнання.   "Для цього нам потрібно, щоб Конгрес без зволікань схвалив наш запит на додаткове фінансування для України", - додав представник адміністрації президента США.   Нагадаємо, раніше у Білому домі заявили, що вже не мають грошей для нової військової підтримки України до її ухвалення Конгресом США.   27 грудня США оголосили про надання Україні останнього у 2023 році пакета військової допомоги вартістю 250 мільйонів доларів.   Президент США Джо Байден у жовтні звернувся до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема понад 60 мільярдів доларів для України. Але воно застрягло в Сенаті через суперечності між обома партіями в питанні безпеки кордону з Мексикою.

У Чорному морі з'явилися носії Калібрів - ВМС

08:47:42

Росія вивела у Чорне море вісім кораблів, серед яких два носії Калібрів із загальним залпом до 16 ракет. Про це повідомили Військово-морські сили ЗСУ в п'ятницю, 5 січня.   "У Чорному морі вісім ворожих кораблів, серед яких два носії крилатих ракет Калібр, загальний залп до 16 ракет; в Азовському морі один ворожий корабель; у Середземному морі три ворожі кораблі, серед яких два носії крилатих ракет Калібр, загальний залп до 16 ракет", - йдеться в повідомленні.   За добу, в інтересах Росії, прохід Керченською протокою здійснили: в Азовське море - 13 суден, з них шість рухалися з протоки Босфор; у Чорне море - вісім суден, з них одне продовжило рух у напрямку протоки Босфор. Нагадаємо, раніше президент Володимир  Зеленський заявив, що Росія не переможе у битві за Чорне море . За словами глави держави,  Росія більше не може використовувати Чорне море як плацдарм  для дестабілізації інших регіонів світу. 

Землетрус у Японії: кількість загиблих зросла до 92

08:33:12

Жертвами землетрусу магнітудою 7,6, що стався 1 січня у Японії, стали вже 92 особи. Понад 460 людей отримали поранення. Про це повідомляє ABC News.   Влада префектури Ісікава, яка постраждала найбільше, повідомила, що 55 людей загинули в місті Вадзіма і 23 - у Судзу. Про 13 інших повідомили в п'яти сусідніх містах.   Понад 460 осіб отримали поранення, щонайменше 26 з них перебувають у важкому стані.   Зазначається, що 242 людини вважаються зниклими безвісти.    У зоні стихійного лиха триває пошуково-рятувальна операція, в якій задіяні екстрені служби, поліція та близько 4600 військових. Під будівлями, що обрушилися, все ще залишається багато людей, які чекають допомоги.    Підземні поштовхи в частині країни, що постраждав від землетрусу, продовжуються досі. Нагадаємо, 1 січня у центральній частині Японії стався потужний землетрус магнітудою 7,6. Після цього протягом дня відбулася серія сильних повторних землетрусів.   Станом на вечір 1 січня було відомо лише про чотирьох загиблих внаслідок землетрусів. Проте далі кількість жертв стрімко зростала. Так, увечері 2 січня було відомо про 57 загиблих внаслідок землетрусів у Японії .

КНДР обстріляла море біля кордону з Південною Кореєю

07:52:57

КНДР випустила понад 200 артилерійських снарядів у море в п'ятницю, 5 січня, поблизу морського кордону з Південною Кореєю. Жителям двох південнокорейських островів було наказано евакуюватися, пише Reuters.   За даними південнокорейських військових, Північна Корея випустила в море поблизу морського кордону понад 200 артилерійських снарядів. Обстріл не завдав шкоди ані цивільному населенню, ані військовим. "Це акт провокації, який посилює напруженість і загрожує миру на Корейському півострові", - заявив речник південнокорейського Об'єднаного комітету начальників штабів.   Міністерство оборони Південної Кореї не уточнило, чи був наказ жителям островів евакуюватися викликаний артилерійськими обстрілами з боку Північної Кореї, чи південнокорейськими навчаннями у відповідь.   Чиновник на острові Йонпхендо, розташованого на південь від спірної Північної розмежувальної лінії, заявив, що евакуація була проведена на вимогу південнокорейських військових. Жителям острова Пханнен, розташованого поблизу морського кордону, також було наказано евакуюватися.   У 2010 році КНДР випустила десятки артилерійських снарядів по острову Йонпхендо, в результаті чого загинули чотири людини. Північна Корея тоді заявила, що її спровокували на напад південнокорейські навчання з бойовою стрільбою, які скинули снаряди в її територіальні води. Нагадаємо, днями лідер КНДР Кім Чен Ин наказав армії, промисловості з виробництва боєприпасів і сектору ядерної зброї прискорити підготовку до війни . Крім того, Пхеньян пригрозив Вашингтону і Сеулу ядерним ударом. Напередодні війська Південної Кореї провели разом зі США спільні бойові навчання неподалік кордону з КНДР із використанням важкого озброєння.  Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

ЗСУ розширюють плацдарм на Херсонщині - Генштаб

07:21:57

На Херсонському напрямку українські військові продовжують заходи із розширення плацдарму. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні в п'ятницю, 5 січня.   Протягом минулої доби відбулося 59 бойових зіткнень. Загалом армія РФ завдала сім ракетних та 36 авіаційних ударів, здійснила 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.  На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили чотири атаки росіян біля Синьківки та східніше Петропавлівки  Харківської області. На Лиманському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили чотири атаки противника в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.   На Авдіївському напрямку ЗСУ продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи російським загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 16 атак поблизу Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 16 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області.   На Мар’їнському напрямку оборонці продовжують стримувати ворога неподалік Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито сім атак. На Шахтарському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.   На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили вісім атак противника в районі Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. На Херсонському напрямку українські воїни надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Попри значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив шість безуспішних штурмів.   Водночас ЗСУ продовжують активними діями завдавати російським військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.   Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та по двох пунктах управління противника.   Підрозділи ракетних військ уразили засіб протиповітряної оборони, район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, чотири артилерійських засоби, дві станції радіоелектронної боротьби та три пункти управління росіян. Нагадаємо, видання The Economist за підсумками інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським повідомило, що  у 2024 році ЗСУ зосередять свої зусилля на звільненні Криму , тоді як лінія фронту на материку майже не зміниться. Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp