Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Атака на Дніпропетровщину: пошкоджені енергооб'єкт та підприємство

20:02:11

Російські війська завдали ударів по Дніпропетровській області. Через атаку пошкоджені енергооб'єкт і транспортне підприємство. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак у Telegram у вівторок, 2 січня.   У Криворізькому районі росіяни вдарили ракетою по території одного з підприємств. Наслідки атаки уточнюються.   Крім того, ворог завдав шість артобстрілів та стільки ж ударів дронами-камікадзе по Нікопольщині. Обстрілів зазнали Червоногригорівська, Покровська сільська та Марганецька громади. Внаслідок обстрілів є постраждалі та руйнування у Нікополі.    "За уточненою інформацією, загалом понівечені 19 приватних будинків. Зайнялася господарська споруда - пожежу рятувальники загасили. Також у районі пошкоджень зазнали транспортне підприємство та енергетичний об’єкт", - розповів Лисак.

Зеленський розповів Сунаку про російські обстріли

19:01:51

Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком повідомив, що за п'ять останніх діб Росія випустила по Україні щонайменше 500 ракет та дронів. Про це глава держави написав  у Telegram у вівторок, 2 січня.   "Розповів про продовження російського повітряного терору проти українських міст. За п'ять останніх діб ворог випустив по Україні щонайменше 500 ракет та дронів", - повідомив президент.   Зеленський подякував главі уряду за суттєвий і різнобічний внесок Британії в міцність української ППО, зокрема радарами, передовими протидроновими системами та ракетами.   "Обговорили продовження оборонної співпраці з наголосом на подальшому посиленні ППО та далекобійних спроможностей ЗСУ", - додав глава держави.   Зеленський також наголосив, що необхідно якнайшвидше фіналізувати двосторонню угоду про безпекові гарантії для України в межах вільнюської декларації країн Великої сімки (G7).   "Також скоординували позиції щодо Української формули миру напередодні четвертої зустрічі радників у Давосі та обговорили підготовку до Глобального саміту миру на рівні лідерів і спільну роботу над конкретними пунктами Формули миру", - додав глава держави. Нагадаємо, сьогодні зранку  війська РФ випустили по Україні 99 ракет різних типів  та 35 дронів-камікадзе. Силам ППО вдалося знищити 72 ракети та усі безпілотники.

Розширення БРІКС: до блоку з Росією вступили ще п'ять країн

17:51:54

Саудівська Аравія, Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет офіційно стали новими членами БРІКС. Про це повідомляє Bloomberg.   Тепер група складається з десяти країн. Спочатку в БРІКС були Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка. Вони запросили до себе шість інших держав, але одна з них відмовилася - Аргентина.   "Зростання БРІКС може означати зміну геополітичного ландшафту, хоча аналітики, як і раніше, не впевнені в тому, чи буде це розширення допомогою або перешкодою для членів БРІКС", - йдеться в матеріалі Africanews.   Деякі експерти кажуть, що розбіжності всередині групи можуть послабити процес ухвалення рішень і силу БРІКС загалом. Однак члени БРІКС сподіваються, що розширення призведе до "більшого представництва економік, що розвиваються, і дасть шанс відійти від залежності від долара США".

Шольц може достроково залишити посаду канцлера Німеччини - ЗМІ

16:28:17

Канцлер Німеччини Олаф Шольц може достроково залишити посаду канцлера ФРН. Це пов'язано з низьким рівнем підтримки Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), повідомляє Bild.   Опитування Національного інституту прикладних наук Ліона показало, що протягом 2023 року підтримка партії впала з 20% до 15%.   На думку аналітиків, ключовий фактор фіаско СДПН полягає в тому, що тільки кожен п'ятий німець позитивно оцінює роботу канцлера Шольца, який представляє партію.   Італійська газета La Repubblica з посиланням на джерела інформації пише, що Шольц може достроково піти у відставку 2024 року. Його наступником може стати міністр оборони Борис Пісторіус, який нещодавно очолив рейтинг найпопулярніших німецьких політиків.   Причиною відставки канцлера може стати скандал, що стався ще 2020 року з компанією Wirecard та її босом Яном Марсалеком (наразі він, імовірно, переховується в Москві). На той час саме Шольц очолював Федеральне міністерство економіки та відповідав за фінансовий регулятор, який не помітив найбільшу шахрайську схему в історії Німеччини з часів Другої світової війни. Шольц завжди заперечував свою відповідальність за цей фінансовий скандал. При цьому міністерство фінансів ФРН відхилило прохання оприлюднити зміст зустрічей між Марсалеком та представниками відомства.   Нагадаємо,  найпопулярнішим політиком Німеччини у 2023 році став міністр оборони Борис Пісторіус. 42% людей сказали, що хотіли б, аби Пісторіус мав більший вплив у німецькій політиці. У Німеччині визнали помилки своєї політики щодо РФ