Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Батальйон полонених. Новий фейк распропаганди

17:37:42

Російська пропаганда розродилася новим фейком. Цього разу пропагандисти з РІА Новости повідомили, що у бойових діях вперше нібито взяв участь добровольчий батальйон імені Богдана Хмельницького, який нібито складається з українських військовополонених. 28 грудня видання опублікувало відео, в якому чоловік, названий бійцем підрозділу Кирилом Спаським, розповідає про “перший бій із ЗСУ”. Цей матеріал широко розповсюдили інші російські пропагандистські ЗМІ.   Що відомо   Про Спаського повідомляється, що він колишній український прикордонник, який добровільно склав зброю та здався в полон російським військовим. Наводиться сентиментальна деталь: нібито Спаський у полоні зустрів свого батька і вмовив його також вступити до батальйону імені Хмельницького.   “Перший бойовий досвід прийняли гідно – не здали, задню не включили та йшли вперед напролом. Коли висунулися на позицію, дійшли до позицій, окопалися там, прийняли бій також. Після того, як окопалися, прилетіли "пташки" супротивника. У мене була гармата протидронна. Посадив дві "пташки", за підсумком почався мінометний обстріл, почали бити з мін, з АГС - вже не було можливості працювати гарматою, і я як командир наказав відійти", - розповів Спаський.   Також він заявив, що під час першого бойового виходу отримав поранення в ногу. Де і коли відбувся бій, у матеріалі не уточнюється. Крім інтерв'ю Спаського, у ролику фігурують двоє озброєних чоловіків у військовій екіпіровці, які йдуть бездоріжжям, а потім опиняються в окопах. Кадрів бойових дій у ролику немає.  

Росіяни нагнітають ситуацію у Чорному морі - Гуменюк

17:15:55

Країна-агресор Росія вдається до нагнітання ситуації в Чорному морі. Ворог вивів в акваторію на бойове чергування одразу три ракетоносії. Про це в ефірі телемарафону 28 грудня заявила речниця Сил оборони Півдня  Наталія Гуменюк.   "Сьогодні ситуація в Чорному морі ворогом нагнітається. І не думаю, що штучно. Тому що дійсно довготривалий час ракетоносії не перебували на бойовому чергуванні. Сьогодні ми зафіксували виведення одразу трьох", - сказала вона.   За словами речниці, йдеться про два підводних човни та фрегат Адмірал Макаров.   "Спорядження їх разом може сягати 16 Калібрів. Це дуже потужний сигнал про підвищення ракетної небезпеки на цьому напрямку. І Калібри, нагадаю, це високоточна зброя, яку дуже часто ворог спрямовує на конкретні об'єкти, які обирає за свою ціль", - заявила Гуменюк.   Вона зазначила, що росіяни давно вишукували варіації щодо ураження енергетичної, критичної та промислової інфраструктури, яка важлива для української економіки.   "Ну і звісно не залишається поза увагою припортова інфраструктура, яка також не дає спокою ворогу", - додала Гуменюк. Нагадаємо, раніше президент Володимир  Зеленський заявив, що Росія не переможе у битві за Чорне море . За словами глави держави,  Росія більше не може використовувати Чорне море як плацдарм  для дестабілізації інших регіонів світу. 

У Зеленського прокоментували ідею мобілізувати 500 тисяч українців

16:25:08

Пропозиція щодо додаткової мобілізації до Сил оборони України 500 тисяч осіб не є остаточним рішенням, її будуть додатково обговорювати. Про це в коментарі 24 каналу заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.   За його словами, цифри 400-500 тисяч дискутуються на рівні профільного комітету і на рівні військових, а сам процес мобілізації планують розтягнути на рік.    "Війна велика, треба комплектувати нові бригади, проводити ротації, якщо ми хочемо провести певні демобілізації, також потрібно замінювати людей", - пояснив необхідність цього кроку Подоляк, зазначивши, що на лінії фронту, яка простягається на 1300 кілометрів, перебуває понад 400 тисяч російських військових.    Представник Офісу президента запевнив, що озвучені цифри у пів мільйона українців не пов’язані із кількістю втрат в ЗСУ.   "Це не питання навіть втрат, не питання поранених, це питання логістики, як такої, і великої війни, яка йде вже два роки. Тому до цифр треба спокійно ставитись, вони будуть продискутовані разом з військовими, і відповідні комітети вийдуть на ті цифри, які нам потрібні", - зазначив Подоляк.   Радник голови ОП також підкреслив необхідність замінити людей на передовій, які вже майже два роки стримують російську агресію.    "Люди фізично та психологічно не можуть воювати так довго. Їх треба якось замінювати, їх треба переводити через ротаційний механізм, і це треба все обговорити", - підсумував Подоляк. Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний  прокоментував плани щодо мобілізації 500 тисяч осіб  до лав армії. За його словами, військове командування не робило жодного запиту з конкретними цифри. Нагадаємо, 25 грудня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді  законопроєкт, який передбачає внесення змін до процесів мобілізації , військового обліку та проходження військової служби.