Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

В Україні змінили правила надання відпусток

13:02:54

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань . Про це свідчать дані сайту Верховної Ради.   Зазначається, що 21 грудня законопроєкт було повернуто з підписом президента, наразі триває розсилання акта.   Закон впорядковує порядок перенесення вихідних та робочих днів, запроваджує можливість встановлення у трудовому та/або колективному договорі тривалості, умов та порядку надання щорічних додаткових відпусток; передбачається виплата грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки до дня призову працівника на військову службу під час мобілізації.   Закон збільшує загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами з 15 до 30 календарних днів на рік. Роботодавцю надається право під час війни відмовити працівнику у будь-якому виді відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.   Крім того, закріплюється можливість надавати відпустку без збереження заробітної плати на час загрози поширення епідемії, збройної агресії, надзвичайної ситуації тощо без обмеження її строку (за угодою сторін) тощо.   Документ передбачає також, що щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не лише на прохання працівника, а й за потреби роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображено у графіку відпусток, який узгоджується із профспілками.   Відповідно до закону, відпустка при народженні дитини має надаватися у чітко визначений термін - не пізніше трьох місяців із дня народження дитини. Батькові дитини, який не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надаватиметься лише після отримання відповідного рішення суду. Водночас відпустка з усиновлення дитини надається незалежно від її віку.   Закон також передбачає забезпечення військовослужбовців, звільнених у зв'язку з демобілізацією з військової служби за призовом під час мобілізації, відпочинком тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення протягом мобілізаційного періоду за рахунок державного бюджету України.   Закон також врегульовує надання творчої відпустки, відпустки для підготовки до змагань, відпустки, пов'язаної з профспілковим навчанням тощо.  Нагадаємо, в грудні 2022 року  президент Володимир Зеленський підписав закон , який передбачає можливість надання військовослужбовцям відпусток під час воєнного стану. У червні поточного року Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо відпусток військовим , збільшивши їх до 40 днів.

Нацгвардійці знищили російський Ланцет з автоматів

12:34:59

На Запорізькому напрямку бійці 3-ої бригади оперативного призначення Спартан знищили ворожий ударний БпЛА Ланцет зі стрілецької зброї. Про це повідомило  Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії в Facebook в п'ятницю, 22 грудня.   Безпілотний літальний апарат, який рухався зі сторони тимчасово окупованих територій в напрямок позицій українських військ помітили артилеристи групи спостереження.   Точними пострілами трьох військовослужбовців зі стрілецької зброї, а саме АК-74, ворожий БпЛА було вражено. Вибухнувши в небі, залишки Ланцету впали в 30 метрах від своєї цілі.   Зазначається, що на даному напрямку фронту працювати зі стрілецької зброї по БпЛА росіян таких як ZALA, Орлан та Ланцет доводиться майже щодня. За словами військовослужбовців, знищити подібну ціль в небі з автомату Калашникова майже неможливо.  Нагадаємо, сьогодні вночі  сили протиповітряної оборони знищили 24 із 28 ворожих "шахедів" . Є влучання в інфраструктурний об'єкт на Миколаївщині, уламками дронів пошкоджено зерносховище на Одещині. У Києві внаслідок ворожої атаки частково зруйновано два житлових будинки : багатоповерхівку в Соломʼянському районі й приватний недобудований будинок у Дарницькому районі, двоє людей постраждали. У Київській області  внаслідок падіння уламків пошкоджено три приватні будинки .

КНДР запустила реактор, що виробляє плутоній для ядерної зброї - МАГАТЕ

12:12:41

У Північній Кореї введено в експлуатацію реактор на легкій воді, який може виробляти плутоній для ядерної зброї. Про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.   Очільник Агентства зазначив, що 22 листопада на засіданні Ради керуючих він повідомляв, що МАГАТЕ спостерігало підвищений рівень активності на реакторі на легкій воді (ЛВР) у Йонбені та поблизу нього, а також - із середини жовтня - сильний відтік води з його системи охолодження . Ці спостереження узгоджувалися з введенням в експлуатацію ЛВР.   "Пізніші спостереження вказують на те, що цей скид води є теплим, що також узгоджується з введенням в експлуатацію ЛВР - процесом, який займає деякий час для будь-якого нового реактора. Утім, викид теплої води вказує на те, що реактор досяг критичної потужності", - заявив Гроссі.   Водночас він указав, що без доступу до установки МАГАТЕ не може підтвердити її експлуатаційний статус.   "Реакторі на легкій воді, як і будь-який інший ядерний реактор, може виробляти плутоній в опроміненому паливі, який може бути виділений під час переробки, і це викликає занепокоєння", - зазначив гендиректор МАГАТЕ.   Гроссі закликав КНДР цілковито виконувати свої зобов'язання за резолюціями Ради Безпеки ООН та оперативно співпрацювати з МАГАТЕ у повному обсязі. Нагадаємо, 18 грудня КНДР запустила в бік Японського моря  міжконтинентальну балістичну ракету  великої дальності. Це сталося через кілька годин після того, як пізно ввечері 17 грудня Пхеньян випробував на цьому ж напрямку МБР малої дальності.

Санкції США зупинили постачання газу з нового проєкту Росії - ЗМІ

11:54:25

Початок постачання газу з нового проєкту Росії з виробництва скрапленого природного газу Арктик СПГ 2 буде відкладено після того, як компанія оголосила про "форс-мажорні обставини" через санкції США. Про це пише Bloomberg.   Зазначається, що російське ПАТ Новатек, яке очолює проєкт Арктик СПГ-2, надіслало повідомлення про форс-мажорні обставини деяким покупцям об'єкта.   Санкції, введені США щодо проєкту в листопаді, наразі унеможливлюють постачання.   Форс-мажорні обставини - це юридична стаття, яка дає змогу компаніям призупиняти постачання через фактори, які перебувають поза їхнім контролем. Такий розвиток подій збільшує ризики поставок на інші ринки, оскільки останніми днями судна змінили маршрут з Червоного моря через напади на них там.   У матеріалі зазначається, що хоча перспективи Арктик СПГ 2 вже були затьмарені через санкції США, цей крок створює значні проблеми для проєкту та може обмежити додаткову пропозицію СПГ на світовому ринку цієї зими.   Новатек планував почати виробництво на першій із трьох ліній до кінця року з метою отримати перші вантажі із заводу на початку 2024 року.   Видання пише, що європейські ціни на газ зросли на 8,3%, перш ніж встановилися на 2% вище на рівні 34,20 євро за мегават-годину.   Аналітики стверджують, що форс-мажор не обов'язково означає, що СПГ не експортуватиметься з Арктик СПГ 2, а лише те, що зовнішні фактори, ймовірно, завадять Новатек виконати всі свої контрактні зобов'язання.   Проєкт Арктик СПГ 2 має вирішальне значення для амбіцій Росії збільшити виробництво СПГ більш ніж втричі до кінця десятиліття.   "Якщо проєкт буде істотно відкладено або наступного року не буде відвантажено вантажі, це серйозно обмежить зростання світових поставок СПГ - приблизно до 2,5% проти 3,5%, які ми прогнозували", - зазначив аналітик Bloomberg Intelligence Телон Кастер. Раніше повідомлялося, що проєкт газопроводу Сила Сибіру-2, який необхідний, щоб замінити російському Газпрому втрачений європейський ринок, просувається вкрай повільно через позицію, яку зайняв Китай . 8 грудня у Євросоюзі досягли попередньої політичної домовленості про газове регулювання, що дозволить країнам-членам заборонити імпорт скрапленого газу з Росії та Білорусі .