Рецепти. Літній сезон: 5 рецептів ягідних сніданків
Салати, креплах і гранола з малиною, полуницею, лохиною й аґрусом
Якщо ви не знаєте, як доїсти всю куплену малину, полуницю, ожину й інші ягоди, разом із шеф-кухарями та нутриціологами ділимося простими рецептами ягідних сніданків. Вони урізноманітнять ваш раціон і стануть хорошим початком дня.
Анастасія Голобородько
нутриціологиня
Салат із ягодами, м’ятою, шпинатом і фундуком
Інгредієнти:
- сезонні ягоди: полуниця, малина, лохина, ірга, ожина чи білий аґрус – 200–500 грамів
- велика жменя підсмаженого фундука чи сирого гарбузового насіння
- великий жмут шпинату
- м’ята або естрагон – 3–7 гілочок
- кокосове, фундукове або масло волоського горіха (можна взяти будь-яке солодкувате масло на ваш розсуд)
- нерафіноване горіхове масло
- винний оцет або сік ⅓ лимона
- кіноа – 30 грамів
- амарант – 30 грамів
- сіль
Готуємо:
Юрій Приємський
шеф-кухар і власник ресторану Hey guys
Гранола з полуницею та кокосовим йогуртом
Полуниця і йогурт дуже охолоджують у таку спеку, тому цей сніданок буде не лише смачним, а й освіжним.
Інгредієнти:
- кокосовий йогурт – 100 грамів
- полуниця – 100 грамів
- гранола – 60 грамів
- цедра лайма – 1 грам
- м’ята – 1 грам
Інгредієнти для граноли:
- вівсянка – 400 грамів
- мед – 40 грамів
- рослинна олія – 30 грамів
- вода – 20 мілілітрів
- кокосові чипси – 100 грамів
- родзинки – 50 грамів
- кеш’ю – 50 грамів
- мигдаль – 100 грамів
Готуємо:
Льоля Ланда
шефиня, засновниця кафе «Єрусалим»
Ягідний креплах із заварним кокосовим кремом
Креплах – традиційні єврейські вироби з тіста. Вони схожі на варенички, але мають трикутну форму. Ми разом із дочкою Софією написали рецепт цього сніданку (до речі, можна казати й крейплах, але трушніше буде все-таки креплах).
Інгредієнти:
- кокосове молоко – 400 мілілітрів
- яєчні жовтки – 4 штуки
- кукурудзяний крохмаль – 40 грамів
- білий цукор – 80 грамів
- вершкове масло 82% – 70 грамів
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 200 грамів
- вода тепла – 120 грамів
- мак – 40 грамів
- цукор – 5 грамів
- дрібка солі
Інгредієнти для начинки:
- сезонні ягоди – 150 грамів
- кукурудзяний крохмаль – 25 грамів
Ягоди мають бути стиглі та гарні. Дуже великі можна розрізати навпіл, скласти в ємність, додати до них крохмаль і ретельно перемішати.
Готуємо заварний крем:
Готуємо тісто:
Наталка Денисенко
авторка YouTube-каналу «Томати і сіль»
Сезон полуниць став довшим, тому її досі багато на ринках. А ми, зі свого боку, ніяк не можемо пройти повз, не купивши хоча би трохи ягід. На щастя, є багато різних способів, як цікаво використовувати полуницю в рецептах, коли вам набридне її їсти просто так. У літню спеку цей салат – чудовий варіант легкого сніданку чи полуденка.
Освіжний фруктовий салат
Інгредієнти:
- полуниця, персик, вишні (у рівній кількості)
- огірки (для хрусткості)
Готуємо:
Як зробити такий салат, можна переглянути у відео.
Швидке морозиво
Десертом на сніданок може стати приготоване власноруч морозиво. Цей рецепт не займе більше 5 хвилин. До речі, замість формочки для морозива можна використовувати невеликий стакан, а замість палички – ложку.
Інгредієнти:
- банани – 2 штуки
- полуниці – 10 штук
- кокосові вершки – 100 грамів
Готуємо:
Примітка: якщо ви не знайдете кокосові вершки, то можете охолодити банку з кокосовим молоком. Зверху збереться біла жирна частина молока, яка стане заміною вершкам.
У відео, окрім полуничного, є ще рецепти шоколадного й апельсинового морозива без молока та цукру.
Салат із полуницею та сиром дорблю
Інгредієнти:
- помідори чері – 10–15 штук
- полуниці – 10–15 штук
- невеликий жмут руколи
- сир із блакитною пліснявою (горгонзола або дорблю)
- оливкова олія
- бальзамічний оцет
- сіль