Новини. Австралійські дослідники приготували фрикадельку з «м'яса мамонта»
У науковому музеї Nemo в Нідерландах представили фрикадельку із м’яса, вирощеного з використанням ДНК вимерлого шерстистого мамонта, пише Reuters.
Фрикадельку створила австралійська компанія Vow, що спеціалізується на виробництві культивованого м’яса (яке вирощують у лабораторних умовах у вигляді культури клітин).

М'ясо для фрикадельки виростили з овечих клітин, в які була «вбудована» ДНК міоглобіну мамонта – ключового м'язового білка, що надає м'ясу його смак і аромат. Оскільки послідовність ДНК мамонта мала прогалини, її також доповнили ДНК африканського слона.
Їсти культивоване «м'ясо мамонта» вчені поки що не ризикують, оскільки невідомо, як на давній білок відреагує імунна система. Щоб це з'ясувати, потрібні додаткові дослідження. «Ми не вживали цього білка 4000 років», – кажуть у Vow.

У компанії наголошують, що під час виготовлення фрикадельки не була убита жодна тварина. Раніше Vow уже представила низку культивованих м'ясних виробів на заміну тим, що вимагають забою тварин, як-от штучне м'ясо альпаки, буйволів, крокодилів, павичів і різних видів риб.
Створити фрикадельку із культивованого м’яса шерстистого мамонта вирішили здебільшого заради символізму. «Воно [м'ясо мамонта] є символом втрати, пов'язаної зі змінами клімату. На нас чекає схожа доля, якщо ми не змінимо наші практики великомасштабного сільського господарства та спосіб харчування», – відзначили дослідники.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
У 2021-му ізраїльський стартап Future Meat Technologies відкрив перший у світі завод з виробництва штучного м'яса, де збиралися виготовляти 500 кілограмів культивованого м’яса щодня.
Першою країною світу, яка дозволила продаж лабораторно створеного м’яса, став Сингапур.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі
Обкладинка й фото: Aico Lind