
Їжа. 7 нових закладів у Києві від переселенців
Як це – перевезти заклад із Харкова чи виїхати з Херсона і запустити нове місце у Києві
Редакція The Village Україна поговорила з кількома (уже) київськими закладами про переїзд у Київ: про вагання, факапи, гроші й втрачені бізнеси.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
«Характерники»
Двоповерховий бар «Характерники» від переселенців із Бердянська відкрили у Києві у вересні. Він почав роботу в історичній будівлі на вулиці Городецькій із краєвидом на майдан Незалежності, раніше в цьому приміщенні працював заклад Smorrebrod.

Майже всі працівники бару «Характерники» – переселенці з тимчасово окупованого російськими військами Бердянська. У меню: авторські коктейлі, настоянки, основні страви, салати й вегетаріанське меню.



Ми відкрили бар, тому що подобається дух і атмосфера барів. Тут люди завжди справжні й не соромляться показати щирі емоції. Це місце, де можна знайти нові знайомства, дізнатись про культуру споживання алкоголю і де тебе завжди раді бачити
– розповідають The Village Україна у команді.
Чому заклад назвали «Характерники»? «Ми родом із Запорізького краю, – відповідають у барі. – Хочемо внести трохи своєї історії до столиці, продовжувати переказувати різноманітні легенди та байки нашого краю про козаків-характерників. Також інше тлумачення назви від слова «характер».
Зрештою, зараз усі українці – характерники. Треба мати дуже сталеві нерви та волю, щоб не зламатися, а навпаки йти далі ще з більшим ентузіазмом до своєї мрії».
Засновники розповідають, що зустрілися і домовилися про спільний проєкт уже в Києві: «Напевно, це наша доля. Іван Карауланов [власник] мав свій заклад у Бердянську і вже 15 років працює у цій сфері. Інші члени нашої команди були з різноманітних закладів».


«Вирішили відкривати бар раптово. Авантюра як вона є. Спочатку надійшла пропозиція об‘єднатись своєю діаспорою для допомоги один одному, а потім вже народилась ідея зробити заклад, яким він є. Навіть ремонт робили самі. Хотіли бар — отримали. Ще й у самісінькому серці Києва. Про таке ми могли мріяти лише уві сні», – додають у «Характерниках».

Чи планує команда повернутися в Бердянськ, коли місто звільнять від російських окупаційних військ? «Важке питання, – відповідають в «Характерниках». – Точно скажу, що плануємо туди заїхати й взяти багато ніштяків для вас. Зараз бізнес у Києві потроху йде. Усе оптимізуємо, настроюємо, структуруємо. До речі дуже чекаємо усіх в гості, нам потрібен фідбек».
КОЛИ: 11:00-21:00 (будні), 11:00-22:00 (вихідні)
ДЕ: м. Київ, вулиця Городецького, 4
Kiit
Kiit – це кав’ярня від переселенців із Київської області. Перші заклади мережі навесні відкрили у Львові, нову кав’ярню запустили біля Палацу спорту, на Еспланадній.
Проєкт заснували троє людей: Сергій Стоян з Ірпеня, Іван Демченко з Бородянки та Дарина Мазур із Ніжина. Весною вони як тимчасові переселенці запустили кавʼярню Kiit у Львові на вулиці Руській. Назву заклад отримав на честь кота Сергія, який загубився у Ворзелі.
Чоловік розповідає, що хотів відкрити другу кавʼярню Kiit в Ірпені. «На жаль, міська влада не підтримала ініціативу. Отже, замість Ірпеня Kiit буде в Києві», – каже співзасновник.


КОЛИ: 08:00-22:00
ДЕ: м. Київ, вулиця Еспланадна, 30
«Незалежність» від переселенців з Херсона
«Незалежність» – це кав’ярня на Дарниці, яку відкрили переселенці з Херсона. «Проживши два місяці в окупації під орками, ми насправді зрозуміли, що таке свобода й незалежність. Тому вирішили покинути все й виїхати в незалежну Україну та створити нову для нас концепцію кав’ярні «Незалежність», – розповідають власники.


КОЛИ: 08:00–21:00
ДЕ: м. Київ, вулиця Будівельників, 32/2
Ala Cafe Kyiv від харків’ян
Ala Cafe Kyiv – заклад із шаурмою і турецькою кухнею напроти НСК «Олімпійський». Відкрила стритфуд команда однойменного харківського закладу. У меню шаурма, хот-доги та донер.

КОЛИ: 09:00–21:00
ДЕ: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 66
«Ха»
«Ха» – заклад на Шота Руставелі від родини вимушених переселенців із Харкова, яка втратила свій бізнес і домівку через війну.


Було чітке розуміння, що треба щось робити. Рухати економіку, надавати робочі місця. Ну і просто була потреба щось робити, бо я звик там мати власний бізнес, а після 24 числа в Харкові він закінчився
– розповідає The Village Україна власник закладу Андрій Гудімов.


Заклад у Харкові
У лютому Андрій готував до відкриття бар у Харкові. Але до початку повномасштабного вторгнення відкритись не встигли. Перші дні відкритої війни бар слугував сім’ї як укриття. «Зробили ремонт, вклали купу грошей, зокрема кредитних. Але його повністю затопило. Тому з Харкова ми перевезли мінімальну кількість речей, там столи якісь максимум», – розповідає Андрій Гудімов.

У «Ха» працюють лише харків’яни. Це частина концепції, розповідають власники закладу. Також головною стравою є «харківська піца» – квадратна на пухкому тісті. 40% з продажу цієї піци передають на благодійність. Від відкриття «Ха» лише з продажів піци задонатили уже 85 тисяч гривень. «Глобально, ми про Харків з початку і до кінця».
У Харків Андрій планує повертатись, але поки що будує життя та бізнес у Києві. «Це буде мережа по Києву та інші міста, але події трохи вибивають з колії. На сьогодні, наприклад, було купу планів, але ми сидимо в бомбосховищі», – каже засновник.
КОЛИ: 09:30-22:00
ДЕ: м. Київ, вулиця Шота Руставелі, 12
м. Київ, Русанівська набережна, 4
Кав’ярня «Середа» від переселенців зі східних областей України
«Середу» відкрили у колишньому приміщенні Veterano Brownie на Нижньому Валу. Раніше заклад працював на Прорізній. Серед співзасновників закладу – переселенці зі Східної України, які переїхали ще 2014 року (подружжя з Донецька й шеф-кондитер із Маріуполя).
Тут є веганські десерти, зокрема торти. На вихідних у кав’ярні печуть круасани без тваринних продуктів. Крім того, можна спробувати сендвічі з соєво-фініковим майонезом і м’ятним песто.

КОЛИ: 11:00–20:00
ДЕ: м.Київ, вулиця Нижній Вал, 39
Verde Salad Bar
Verde Salad Bar – це заклад від переселенців із Херсона, який відкрили на Глибочицькій. У меню закладу є позиції vegan, без глютену, лактози, цукру. «Хто з Херсона, знає, що за нашими «космічними» сирниками завжди черга», – розповідають у Verde.


До 24 лютого у Херсоні у сім’ї Проніних працювало чотири заклади: три заклади мережі Verde та один відкритий за франшизою, «Львівська майстерня шоколаду». Один Verde Espresso Bar був розташований в ТРЦ «Фабрика», який горів у березні. Інший заклад закрили у травні, бо не могли платити оренду.
А третій заклад Verde Salad Bar і майстерня працюють до сьогодні. Керує там мій бізнес-партнер Олександр, підтримуючи так Херсон і херсонців, що лишилися
– розповідає у коментарі The Village Україна співвласниця закладу Аліса Проніна.
Додає: «Якраз у травні, коли закрила другий Verde, прийняла остаточне рішення відкрити заклад у Києві. Розумієте, коли ти п’ять років вибудовував свою справу, ти не маєш права це все перекреслити! У нас був і є продукт, концепція та всі знання були зі мною у моїй голові та комп’ютері».
Щоб не вкладати багато грошей, шукали вже готове кафе. Бо все обладнання, меблі та посуд залишились у Херсоні. Вивезли лише найважливіше.
«У мене досі все лежить по різних місцях у Херсоні, зокрема і в ТРЦ, ніхто не знає що з ним буде», – каже Проніна.
У Києві трохи легше вести бізнес. Більший вибір продуктів, гість готовий платити за якість, і ти без страху можеш додати все, що тобі подобається у страву, – розповідає співвласниця. – У Херсоні часто можна було почути фразу «дорого». У київському закладі змінили підхід до кави, зробили якіснішу, і планують додавати алкогольне меню.
Повернутись у рідний Херсон планують після деокупації Херсонської області та Криму. «З чоловіком жартуємо, що будемо жити на два міста: улітку, коли тепло у Херсоні, будемо їздити на море, а весь інший час тут, у Києві».
КОЛИ: 08:00–20:00 (будні), 10:00–20:00 (вихідні)
ДЕ: м. Київ, вулиця Глибочицька, 40