Знаменитий Toblerone більше не називатиметься "швейцарським шоколадом"
Кондитерська компанія Mondelez International, який виробляє шоколад під брендом Toblerone, підтвердив плани переведення виробництва до Словаччини, після чого смаколик юридично не зможе називатися "швейцарським".
Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SRF.
На початку тижня працівників фабрики у швейцарському Берні (район Брюнен) попередили, що Toblerone з 2023 року буде вироблятися на заводі у Братиславі. Водночас швейцарський завод закривати не будуть, запевняють у Mondelez: туди будуть влиті кількадесят мільйонів євро інвестицій для виробництва нуги і шоколадної пасти.
"Берн є важливою частиною нашої історії і він залишиться таким", - зазначила Лівія Колміц, представниця компанії Mondelez Europe.
Водночас, відповідно до швейцарського законодавства, бренд Toblerone позбудеться права називатися "швейцарським" і зазначати на упаковці "зроблено у Швейцарії" – для цього все виробництво має бути розміщене в країні.

Як зазначає SRF, Toblerone раніше підкреслював своє "швейцарське походження" як частину рекламної стратегії: так, на 100-річчя бренду він рекламував себе як "справжній шматок традиційного швейцарського шоколаду".
Трикутний у розрізі шоколад Toblerone був винайдений Теодором Тоблером та Емілем Бауманном і виробляється з 1908 року. Назва є комбінацією прізвища Tobler і слова torrone, яке по-італійськи означає медово-мигдальну нугу.
Існує легенда, що трикутна форма шоколаду була натхненна горою Маттерхорн, хоча доказів цьому немає. Хай там як, але з 1970 року вершина справді з'явилася на упаковці шоколаду, наголошуючи на його споконвічно швейцарській ідентичності.