Новини. Як змінилася виручка українських закладів за 2021 рік – дослідження
Як змінилися виторг та середній чек в українських закладах за 2021 рік, ідеться у дослідженні компанії з автоматизації кафе і ресторанів Poster.

Виторг українських кав’ярень зріс більш ніж на третину (35%) за 2021 рік у порівнянні із допандемічним 2019 роком. Також на 33% збільшилася виручка фаст-фуду, і на 32% – кафе. Виторг у барах підвищився на 4%.
У порівнянні з 2019 роком зріс і середній чек у закладах. Це більш рівномірне зростання для барів, кафе, кав’ярень та фастфуду – від 27 до 29%.

На таке зростання вплинуло підвищення цін на продукти, пояснили ресторатори. За словами ресторанної консультантки Вікторії Рейнікової, за 2021 рік ціни на продукти зросли приблизно на 20%. Тому заклади змушені підіймати ціну раз на місяць, хоча раніше ціна змінювалася раз на квартал.
Водночас прибуток власників закладів за цей час не збільшився. Якщо до пандемії хорошими показниками рентабельності вважалося 30%, то наразі – 10-15%, додають ресторатори.
У 2020 році виручка зменшилася майже у всіх українських закладах. Незначне зростання, порівняно з 2019 роком, показали кав’ярні (1,5%) та фаст-фуд (0,5%).
Через місяць після початку карантину ресторани втратили 61% обороту, а кав'ярні – 27%.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі